LESERBREV: En komplett midtbanespiller

OPPDATERT: Paul Pogba kan bli Uniteds viktigste spiller i mange år fremover, tror dagens leserskribent.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til [email protected]. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.

Mine tanker om Mourinhos taktiske strategi og Paul Pogba.

Av: Ludwig Dankertsen

Jeg skal ta en kort introduksjon først:

Jeg heter altså Ludwig, er 31 år, musiker og har en sønn på 3 år.

Jeg ble interessert i fotball på barneskolen og valgte da Aston Villa som mitt lag fordi de hadde litt freshe drakter, og jeg likte enkeltspillere som Townsend og Saunders, samt at jeg ville like noe annet enn Man Utd, Liverpool og Leeds, som de fleste likte.

På ungdomsskolen ble jeg gradvis mer og mer glad i å følge med United takket være at jeg da fikk en kompis hvor hele familien var store Unitedfølgere.

Det ble også til at jeg fikk sett flere og flere kamper med United og etter hvert helt sluttet å bry meg om Villa.

Jeg har en nærmest autistisk evne til å huske fotballrelaterte fakta, og selv i noen år da jeg fulgte mindre med, kunne jeg for eksempel godt huske enkeltspillere fra tilfeldige lag mange år tilbake.

Men nå er vi altså i 2016, jeg som dere følger med alt det spennende som skjer på motsatt side av fjorden, og nå vil vi ha et Manchester United, som nærmest ble ødelagt av Louis van Gaals aller svakeste periode som manager, opp i toppen igjen.

Klubben har fått Mourinho, Zlatan og Pogba, og vi står kanskje foran tidenes jevneste sesong med managernavn av en slik størrelse som aldri før har vært samlet i noen land.

Mange stiller spørsmål som hvordan vil Mourinho spille? Og hvor kan vi forvente å se Pogba?

Her er mine tanker om Mourinhos taktiske strategi og Paul Pogba.

«Brukt feil»

pp
PAUL POGBA – her i aksjon under sommerens EM-finale.

Aller først kan man i stor grad avlive myten om at Pogba ble brukt feil under Euro 2016.

Jeg mener ikke at alle media som gikk ut og hevdet dette tok feil, men jeg tror ikke problemet var så mye hvor Pogba ble brukt, men snarere hvordan han ble brukt og hvem han ble brukt sammen med.

Vi så for eksempel en helt annen Pogba i de kampene han spilte sammen med Cabaye og Kanté enn sammen med Matuidi. Sansynligvis ble de to rett og slett for like og rollene mindre definerte.

Det skal nevnes at Frankrike spilte både 4-3-3, 4-4-2 og 4-2-3-1 men at Pogba ikke utmerket seg nevneverdig stort sett gjennom mesterskapet.

Men grunnen til at jeg i det hele tatt nevner dette er at Paul Pogba nærmest er definisjonen på en defensiv midtbanespiller. Han er taklingssterk og fysisk, og arbeider godt feilvendt.

Komplett midtbanespiller

Pogba sa i et italiensk intervju ganske rett etter overgangen til Juventus at hans store svakheter var at han «trengte å bli mer fysisk», «at han trengte å jobbe med hodespillet» og «å score mål»,  for å bli en komplett midtbanespiller.

Noen år etter kan vi vel trygt si at han absolutt har lyktes med målene sine og at han kanskje i hvert fall er i ferd med å bli en komplett midtbanespiller.

Sir Alex’ største feil?

Ifølge samme intervju fortalte Pogba at en av grunnene til at han forlot United var nettopp det at flere av trenerne fortalte han at han måtte bli større fysisk og at hans instilling til det var «jeg er fotballspiller, ikke atlet» 

Samme hvordan det skjedde kan det se ut som om Ferguson og hans team både gjorde rett i å ta det valget som sendte Pogba til Italia, men også at Pogba gjorde et godt valg ved å dra, for uten Juventus er det ikke godt å si hvor han kunne endt opp. Broren Mathias har spilt flere år på lavere nivå i England.

«The special strategy»

jm
JOSÉ MOURINHO – opptatt av spillertyper.

Men hva med Mourinho da? «Den spesielle». Kanskje verdens aller beste nåværende manager.

Hvordan passer Pogba inn med hans måte å spille på?

Mourinho har tidligere i karrieren prøvd ut forskjellige formasjoner.

Han har spilt med én spiss, to spisser, falsk nier og med fem bake. I Porto var hans mest brukte formasjon 4-3-1-2, mens han under sitt første opphold i Chelsea foretrakk 4-5-1/4-3-3 med anker.

Men nå har han utviklet én taktikk som han har holdt identisk både i Real Madrid og Chelsea, og av det vi har sett så langt i Manchester United er det også slik han vil spille fremover.

Mourinho er veldig opptatt av spillertyper, og han holder stort sett spillere til én posisjon. Derfor er det trolig at Blind kun blir stopper og Martial kun blir ving for eksempel, selv om begge kan bekle flere posisjoner. Dette i motsetning til van Gaal som gjerne prøvde alle spillerne på så mange plasser som mulig.

Nøkkelen i Mourinhos strategi er midtbanen.

Dette bildet kunne vært fra både Real Madrid, Chelsea eller Manchester United:

mourinho1_Fotor

Mourinho foretrekker to dyptliggende midtbaner, eller defensive midtbaner, om man vil kalle dem det.

Den fremste av disse er en ballfordeler mens den dypeste er en sterk ballvinner.

De fleste langpasningene i laget kommer fra disse to og spillet bygges ofte opp gjennom midten.

Ser man fort tilbake på hvilke spillere han har benyttet i disse rollene tidligere, er det lettere å se for seg hvilke spillere som kan fungere sammen med Paul Pogba.

I Real Madrid-sesongen 2011/12, benyttet Mourinho Khedira i den dypeste rollen og Xabi Alonso som den ballfordelende midtbanen. Begge i utgangspunktet defensivt orienterte spillere, men som vekselvis var med opp i angrep.

Tar man Chelseas 2014/15-sesong, så var Matic den dyptliggende og Fabregas ballfordeleren.

Det kjennetegner Mourinho at midtbanen hans ligger lavt, men midtbanen er likevel det kanskje aller viktigste angrepsvåpenet.

ak
XABI ALONSO og SAMI KHEDIRA – Mourinhos foretrukne midtbaneduo i Real Madrid.

Juventus

Vi tar en kjapp omvei innom Juventus bare for å se litt på hvordan Pogba ble brukt og hvilken spiller han egentlig er.

Det aller viktigste her er at Pogba har spilt under to managere som har hatt en del taktiske uenigheter, men som likevel har brukt Pogba ganske likt.

Se bort i fra at Conte spilte både 3-5-2 og 4-4-2, og at Allegri har spilt 4-4-1-1 og 4-2-3-1, så har Pogba primært vært brukt som en defensiv spiller.

Hos Conte ble Pogba primært brukt sentralt, mens hos Allegri har han blitt brukt i alle de tre sentrale rollene altså både foran, sentralt og bak midtbanen.

Skal også nevnes at Pogba har spilt kamper på venstresiden.

Manchester United

“Hvis man ser på hvilke alternativer Mourinho har i tierrollen så forstår man at Pogba ikke er kjøpt for å spille der.”

Da vet vi litt om Mourinho og litt om Pogba, og vi vet at verdens dyreste spiller skal rett inn i laget; men hvor?

For å gjøre det enklest mulig kan man si at Mourinho egentlig spiller med to midtbanespillere og på en måte med fire angripere.

Hvis man ser på hvilke alternativer Mourinho har i tierrollen så forstår man at Pogba ikke er kjøpt for å spille der.

Selv om Mourinhos tiere ofte har en ganske fri rolle, ligger tieren generelt ganske høyt. Og, når man ser på alle Pogbas defensive kvaliteter, er det veldig lite som tilsier at han skal bli brukt i en tierrolle.

Altså tror jeg at Pogba mest sannsynlig kommer til å være en av de to dyptliggende midtbanene og her mener jeg det er svært avhengig av hvilken makker han får.

For mens Schneiderlin eller Carrick er naturlig i den dyptliggende posisjonen, vil da Ander Herrera, for eksempel, mest sannsynlig bli ballfordeleren. Da må Pogba legge seg i den dype rollen.

Personlig har jeg ingen formening om hvem som vil bli Pogbas beste makker og ønsker heller ikke å spekulere i det, men jeg er storfornøyd med signeringen og tror at Pogba kan bli klubbens aller viktigste spiller i mange år fremover – uansett hvordan Mourinho måtte finne på å bruke verdens dyreste spiller.

Powered by Labrador CMS