– Ikke så mange i Leeds som går i røde klær

Og stakkars den Leeds-supporteren som kjøpte seg rød bil. Vi har snakket med Leeds-fansen før tirsdagens kamp.

Publisert Sist oppdatert

Jermaine Beckford dunket inn kampens eneste mål forrige gang United møtte Leeds.

Dermed sendte League 1-laget United på hodet ut av FA-cupen allerede i 3. runde i 2010 etter et realt sjokk.

Det gjorde vondt. Kanskje spesielt fordi det var Leeds.

Men tirsdag kan vi sette dem litt på plass igjen, når lagene møtes på Elland Road i ligacupen.

– Måtte selge bilen

Svend Anders Karlsen-Moum, redaktør for medlemsmagasinet The Peacock News i den norske supporterklubben, innrømmer at det er en spesiell kamp.

– Opprykk er hovedmålet, og hadde det vært en vanlig ligacupkamp så hadde det ikke vært så høyt prioritert. Men en kamp mot Manchester United er alltid en kamp man sterkt vil vinne, sier han.

Hatforholdet er nemlig stort.

– Det er ikke så mange Leeds-fans som går i røde klær for å si det sånn, sier Karlsen-Moum.

– Men hvorfor? Det avhenger litt av hvilken generasjon fans man spør. For noen år siden var vi harde konkurrenter på toppen av Premier League. Så har vi Roy Keanes taklinger og Eric Cantona og også Rio Ferdinand som dro fra Leeds til dere, fortsetter han.

Selvsagt handler det også om enkeltepisoder.

– Jeg kjenner til norske fans som har kommet inn på feil pub i Leeds-drakt, bare for å bli slått rett ned. Det er også en historie om en ganske så uheldig Leeds-supporter. Han kjøpte seg rød bil, og fikk registreringsnummer som startet med MU. Den bilen ble ramponert tre ganger på én uke. Det var umulig å parkere for ham i Leeds. Han måtte selge.

– Det sier sitt om hvilket forhold Leeds-fansen har til dere, sier han.

– En vandrende katastrofe

Når det gjelder selve kampen tirsdag kveld er han litt mer skeptisk. Til tross for at Leeds står med fire seirer og en uavgjort på de siste seks kampene, så har ikke spillet vært så godt som ønsket denne sesongen.

Dessuten føler fansen at klubbens satsing, spesielt på overgangsmarkedet, har vært dårligere enn forventet.

– Spillemessig har vi vært en vandrende katastrofe defensivt i over ett år nå. Vi slipper i snitt inn to mål i hver kamp. Det lover ikke bra mot et Manchester United som er i den formen de er i, sier han.

– Samtidig er vi alltid farlig offensivt. Vi scorer alltid ett eller to mål, og jeg forventer et voldsomt trøkk på tribunen i kveld. Det første målet blir viktig. Hvis Leeds scorer først, eller i alle fall ikke blir slaktet i starten, så kan vi skape furore, fortsetter Leeds-redaktøren.

Den nyere historien gir ham i alle fall troen på en ny seier mot United i kveld.

– Vi har klart å mobilisere mot de beste lagene i cupene de siste årene. Vi holdt Arsenal til omkamp i FA-cupen i januar, til og med på bortebane, vi slo ut Manchester United og fikk også omkamp mot Tottenham i FA-cupen for to år siden, samtidig som vi kun tapte 0-1 for Liverpool i ligacupen det samme året.

– Alt annet en tap er bonus og det avhenger selvsagt litt av det laget dere stiller, men vi har altså klart å mobilisere i sånne kamper som dette tidligere.

– Redd for at det kan bli et stygt tap?

– Jeg tror den mobiliseringen sikrer at det ikke vil bli noen katastrofesifre, eller for å si det sånn: Jeg tror i alle fall ikke vi kommer til å være noe dårligere mot Manchester United enn det Arsenal var…

– Forsell ess i ermet

I fjor endte Leeds på 7. plass i Championship. De var tre poeng fra en playoff-plass. I år er målet derfor å ta steget opp i et playoff-spill.

Karlsen-Moum er likevel klar på at alle ikke er like fornøyd.

– Vi skulle forsterket mer enn det som har skjedd. Det er misnøye blant fansen fordi det ikke har skjedd. Samtidig solgte vi årets spiller i fjor, Max Gradel, til St. Etienne, like før overgangsvinduet stengte. Han ble heller ikke erstattet.

– Hvem bør vi da legge merke til?

– Vi har jo hentet gode, gamle Mikael Forsell. Han er fortsatt bare 30 år, og selv om han ikke har spilt så mye i det siste, og jeg ikke vet om han starter mot dere, så kan han bli et ess i ermet både i resten av sesongen og i kveld, sier Leeds-redaktøren.

– Ellers har Ross McCormack scoret i de fem siste seriekampene våre, mens Luciano Becchio var blant de aller beste i fjor. Han har vært skadet, men er på vei tilbake nå. Han har kommet innpå i de to siste kampene, og er også kapabel til å skape uro. Han er en kjempesterk litt utradisjonell argentinsk spiss som har vært innom Barcelonas ungdomsakademi.

Så er spørsmålet når Leeds blir å se i Premier League igjen.

– Vi er i en relativt sunn situasjon nå, og selv om vi kanskje ikke er kjempeoptimister på årets sesong, så er vi i ferd med å bygge oss opp. Vi kan være der i løpet av to-tre år.

– Vi skulle imidlertid gjerne hatt en ny eier som kunne kickstartet oss litt. Ken Bates er kontroversiell nok fra før av, og har mer fokus på stadionfasiliteter enn å legge kroner på bordet for å hente spillere som kan utgjøre forskjellen, sier Karlsen-Moum.

– Tror du Manchester United tar kampen alvorlig?

– Ferguson er nok veldig opptatt av å vinne, men jeg er mer tvilende på hva spillerne deres legger i det. Det er Fergusons oppgave. Å minne dem på hva det betyr å være på Elland Road. Vår sjanse er at dere ikke er forberedt, som dere vel ikke var da vi møttes på Old Trafford sist.

Lojal fanbase

Leeds Supporterklubb har for øvrig 4.200 medlemmer, og utviklingen har vært positiv til tross for at klubben har vært i lavere divisjoner de siste årene.

Vil du lese mer om Leeds, så kan du gjøre det på hjemmesiden deres her.

Powered by Labrador CMS