Gjeldssmell etter Brexit

Men selv om Uniteds nettogjeld øker kraftig i pund, er den stabil i dollar.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United la torsdag formiddag frem regnskapstallene for 1. kvartal (1. juli – 30 september).

De inneholder få overraskelser i selve driftsresultatene, men den svake pundkursen som kom etter at Storbritannia bestemte seg for å stemme for en løsrivelse fra EU, har en meget negativ effekt på Uniteds nettogjeld.

Ettersom United i all hovedsak har sin gjeld i dollar, har nettogjelden, mål i pund, økt fra 286,2 millioner pund til 337,7 millioner pund.

I september 2015 var vekslingskursen mellom amerikanske dollar og britiske pund 1,5128. I september i år, etter Brexit, var den redusert til 1,2941.

Det gjør at Uniteds nettogjeld har økt med 51,5 millioner pund.

Det er imidlertid viktig å legge merke til at nettogjelden holder seg på samme nivå som i fjor målt i dollar.

TV-inntektene går opp

Et annen regnskapspost som er verdt å merke seg er tv-inntektene som faktisk øker med 5,4 prosent til tross for at United ikke spiller Champions League denne sesongen. Grunnen er at nye tv-avtaler for Premier League trådte i kraft ved sesongstart.

Problemet for United vil være at de engelske klubbene, som deltar i turneringen vil kunne bokføre langt større tv-inntekter enn United.

Uniteds administrerende direktør Ed Woodward sier  at United er i rute til å levere en rekordstor inntjening ved regnskapsårets slutt i juni 2017.

– Selv om resultatene for det første kvartalet reflekterer at vi ikke er med i Champions League, er vi tilfredse med å se at vi holder stø kurd mot å kunne presentere en rekordhøy inntjening dette regnskapsåret. I 1. kvartal har vi også hentet flere klassespillere, noe som atter en gang viser vår målsetning om å kjempe om troféer, sier Woodward.

Woodward benyttet også en telefonkonferanse med forretningsforbindelser og investorer til å understreke Uniteds solide regnskapstall.

– Det er imponerende tall med tanke på at vi ikke deltar i Champions League denne sesongen, forklarer Woodward.

United forventer å presentere samlede inntekter for inneværende regnskapsår på 530-540 millioner pund.

Uniteds solide utstyrsavtale med adidas er mye av forklaringen på de solide kommersielle inntektene.

Det er imidlertid verdt å merke seg at United vil miste 30 prosent av den årlige summen på 75 millioner pund fra adidas dersom klubben to år på rad ikke klarer å kvalifisere seg til Champions League.

United vil imidlertid ikke miste ca 25 millioner pund i et jafs, for i avtalen mellom United og adidas kommer det frem at det er en sum som kan spres på hele den gjenstående avtaleperioden.

Samlede inntekter går ned

Uniteds inntekter i forbindelse med kampdager på Old Trafford har gått ned med over 30 prosent, fra 24,8 til 16,8 millioner pund. Dette skyldes i all hovedsak tre færre hjemmekamper i 1. kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

De samlede inntektene gikk marginal ned fra 123,6 til 120,2 millioner pund. Dette tilsvarer en nedgang på 2,8 prosent.

Likevel var Woodward optimistisk.

– Det er verdt merke seg at klubbens Megastore hadde den høyeste omsetningsdagen noen gang i forbindelse med hjemmekampen mot Manchester City i høst. Vi har også sett en økning på 20 prosent i draktsalget med navn på trøyen, sier han.

Woodward ville ikke si noe om hvor neste års sommerturné vil gå, men kunne, ikke overraskende, love at det ble mer enn den ene kampen som årets Kina-turne hadde å by på.

Uniteds nøkkeltall fra 1. kvartal:

Regnskapspost1. kvartal 20161. kvartal 2015Endring %
Kommersielle innt.74,371,2 4,4 
TV-inntekter29.127,65,4
Inntekter fra kampdag16.824,8 – 32,3
Totale inntekter120,2123,6 – 2,8
Driftsoverskudd6,29,5– 34,7
Netto gjeld337,7286,218,0

Fotnote: Alle tall er i millioner pund

Powered by Labrador CMS