– Vi må håpe at Haaland ikke drar i sommer

Publisert Sist oppdatert

Drømmer du om Erling Braut Haaland som 9er i United?

Vel, da tror jeg du bør krysse alt du har av fingrer og tær for at han ikke drar fra Borussia Dortmund allerede til sommeren.

Jeg kikker med interesse på diverse ønskelister som presenteres av supportere nå på sosiale medier. Det handler gjerne om en ny midtstopper, en ny sentral midtbanespiller – i alle fall hvis Pogba drar, en høyre kant, en spiss og gjerne også en ordentlig reserve til Aaron Wan-Bissaka på høyrebacken.

Noen ønsker noe av dette.

Andre ønsker alt.

Det positive er at disse listene sier en del om at mye fortsatt kan bli enda bedre i United.

Det negative er at jeg må komme med en stor advarsel.

Hvis du som leser dette har stor tro på flere stjernekjøp og omfattende endringer i United-stallen til sommeren så deler jeg ikke den troen.

Dette handler selvsagt om penger.

Manchester United har dessverre lite penger tilgjengelig til spillerkjøp. Det er i alle fall det som dyttes min vei av informasjon fra de jeg prater med i og rundt klubben.

Jeg var selv én av dem som drømte om Jadon Sancho forrige sommer, men det ble som alle vet umulig. Supporterklubbens Bjarte Valen, som kan Uniteds økonomi, forutså det, men jeg nektet egentlig å godta det.

Nå har jeg lært, og nå er situasjonen, hvis all min informasjon er rett, enda verre.

En hel ny sesong med pandemi har gjort Uniteds hverdag enda verre.

Det er ikke midler til mange store stjerner eller store investeringer.

United har gjerne brukt 150 millioner pund på et sommervindu i et normalår, men vi er langt, langt, langt unna normalen etter ett år med pandemi.

Vi så alle hva som skjedde i januar

Selv vil jeg faktisk være fornøyd om vi bare får inn én ordentlig forsterkning, og samtidig gjør et par andre mindre justeringer.

Så gjelder dette veldig mange klubber, men jeg synes synd på Ole Gunnar Solskjær at det trolig blir begrensninger for hvor langt videre han kan komme i prosjektet sitt i sommer.

Da Deloitte la frem sin oversikt over verdens rikeste klubber i januar så anslo de at verdens 20 største klubber kom til å tape godt over 20 milliarder (!!) kroner i 2020/21-sesongen.

Når hver toppklubb i snitt taper én milliard kroner så sier det seg selv at det kommer til å påvirke overgangsmarkedet. Mer enn 20 milliarder kroner er veldig enkelt sagt «én Jadon Sancho tapt for hver av klubbene».

For ordens skyld så kan vi ta en titt på de største overgangene i verdensfotballen i januar.  Øverst tronet Dominik Szoboszlai, som gikk fra en Red Bull-klubb til en annen, fra Red Bull Salzburg til RB Leipzig.

På de to neste plassene fulgte West Ham – med et kjøp og et salg av en 20-millioners spiller, noe som altså betyr at de gikk i null totalt sett selv.

Deretter fulgte Amad Diallo, som United altså hadde låst seg til allerede flere måneder i forveien.

FJERDE STØRSTE KJØPET: Amad Diallo var den fjerde dyreste spilleren i januar, selv om alle også visste at United hadde gjort handelen mange måneder i forkant.

I England var Aston Villas kjøp av Marseille-spiller Morgan Sanson egentlig den største investeringen, men for de fleste andre lag som dristet seg ut i markedet handlet det gjerne om et kjøp, men samtidig også et salg, for å balansere regnskapet.

Liverpool, regjerende mester, var desperate etter stoppere, men endte opp med å låne en stopper fra bunnlaget i Tyskland og kjøpe en fra Championship for 1,6 millioner pund. Det sier veldig mye.

Risikoen var liten.

Allerede i fjor sommer så vi tegn på dette.

Da hadde ikke coronakrisen helt satt seg. Man skjønte fortsatt ikke helt hvor langvarig dette ville bli, men i en sesong hvor de største klubbene tapte drøyt 10 milliarder norske kroner så ble det ingen Jadon Sancho for United. Det var bare fire overganger på 60 millioner pund eller mer – mot elleve året før.

Og nå vil klubbene – deriblant United – altså ha blødd enda lenger enn de hadde i fjor sommer og i januar. De vil være smertelig klar over hvor mye pandemien har kostet og koster.

Mer enn 20 milliarder kroner, altså, hvis de økonomiske ekspertene får rett.

Derfor tror jeg det bare er å skrinlegge drømmen om store omveltninger. Vi – med vår eiermodell med amerikanske eiere og en del gjeld – vil ikke ha råd til de enorme investeringene som mange drømmer om.

Har én sjanse med Haaland

For å ta Erling Braut Haaland konkret.

Det er kjent at han har en utkjøpsklausul på 60 millioner euro som slår inn neste sommer. Det rapporteres samtidig fra flere hold at Dortmund gjerne vil selge i sommer.

Det kan godt hende det er sant, det ville henge på greip om de forsøkte å få enda mer ut av dette enn de 60 millionene som de vet de får sommeren 2022.

Samtidig fortelles det meg fra agentkretser at dette trolig vil handle om penger, og da ikke nødvendigvis penger til Dortmund.

Tyskerne kunne for eksempel forsøke å selge ham til sommeren for 100 eller til og med 150 millioner euro, men hva betyr i så fall det? Jo, trolig veldig mye mindre penger til agent Mino Raiola og alle andre rundt Haaland.

Hva skjer hvis Haaland først selges neste sommer?

Jo, overgangssummen blir 60 millioner euro, men Raiola og alle i Haaland-apparatet kan kreve mange titalls millioner for at Haaland skal velge en spesifikk klubb. Det vil bli en enorm lønningsdag for alle som er med på denne «dansen».

Totalsummen blir sannsynligvis fortsatt bli enorm, sikkert bortimot like stor som ved et gigantsalg i sommer, men mesteparten av pengene går da til Haaland og teamet rundt ham.

FLOTT MÅL MOT RIVALEN SIST: Erling Braut Haaland med en halvveis brasse mot Schalke i Bundesliga forrige helg.

United vil altså, slik jeg tolker situasjonen, være sjanseløse denne sommeren til å være med på investeringer av typen 100 til 150 millioner pund i overgangssum – og samtidig store betalinger til teamet rundt nordmannen.

Nå kan de rikeste utnytte markedet

Det er én stor fare, slik jeg ser det, som United-supporter.

Det handler om klubbene som eies av en sjeik eller oligark.

De kjenner selvsagt til alt dette. De vet at klubber som United blør. De vet at mange klubbers lommebok er tom eller med mindre penger til spillerkjøp enn før.

Jeg utelukker ikke at Manchester Citys eller PSGs sjeiker eller Chelseas oligark – eller andre liknende eiere – forsøker å få til noe allerede til sommeren når United og en del andre klubber sliter.

Allerede i fjor sommer så vi litt av det.

Chelsea med eier Roman Abramovitsj brukte godt over 220 millioner pund. Manchester City med eier Sheikh Mansour brukte cirka 150 millioner pund. Nestemann på lista brukte 85 millioner – og United brukte cirka 50 millioner.

Jeg tror dessverre at vårt eneste håp for Haaland er at det ikke skjer noe til sommeren, og at United gjør det såpass bra i resten av inneværende sesong og i 2021/22-sesongen at Old Trafford vil være interessant nok når vi kommer til neste vinter og Haaland kanskje først da skal bestemme seg.

Hvis verdenen vi lever i samtidig får kontroll over alle de ulike muterte coronavirusene i 2021 – slik at United kan se at normalen kommer tilbake – så er det igjen lov å håpe på større investeringer.

Dette får ringvirkninger

Dessverre tror jeg også at pandemien kan ødelegge økonomisk på flere områder.

Som nevnt, United er ikke alene om å blø, det er mindre penger tilgjengelig i markedet, og ta da situasjonen rundt Paul Pogba.

Real Madrid og Juventus har for eksempel heller ikke hundrevis av millioner tilgjengelig, og hvor sikkert er det da at det er nettopp Pogba de bruker 50-80 millioner på til sommeren når de vet at han er tilgjengelig gratis sommeren etter? Real Madrid vil jo gjerne også ha en Kylian Mbappé.

Ja, storklubbene kan selvsagt forsøke å selge unna en del spillere fra sine store staller, men igjen – det er mindre penger i markedet.

Ta Jesse Lingards situasjon som et eksempel.

HELT I DEBUTEN: Jesse Lingard scoret målene som ga West Ham seier mot Aston Villa, og i helga ble han matchvinner da London-laget slo Tottenham.

Det er lett å tenke seg at Lingard kan øke sin markedsverdi med godt spill for West Ham ut sesongen, men i et presset økonomisk marked vil effekten trolig være mye mindre enn den ville vært i en normalsituasjon.

Det er mindre penger til overganger. Det er mindre penger til lønn.

I de fleste tilfeller vil det fort skje at selgende klubb må fire på kravene for å få gjennomført handlene.

Et lite håp?

Jeg har et lite håp om at det verdensbildet jeg har malt i denne saken endrer seg noe.

Storbritannia har kommet et godt stykke på vei med sin coronavaksinering, og hvis det faktisk er slik at verden får kontroll over pandemien allerede i sommer, at klubbene ser lyset i enden av tunnelen og virkelig kan tro på at det lyset forblir også videre – da kan det selvsagt være at det tas noen andre risikovurderinger, at man tør å bruke penger man tar det for gitt kommer, men slik pandemien har vært til nå er det vanskelig å ta noe som helst for gitt.

Det føles i alle fall slik nå som vi snart har ett år med unntakstilstand i det meste av verden.

United har også virket å være ganske bevisste på å ikke bruke penger de er usikre på om de faktisk har.

Derfor er min konklusjon at den kampen som det eventuelt måtte bli om Erling Braut Haaland i sommer er det umulig å se for seg at United kan eller tør å være med på.

Powered by Labrador CMS