«Tviler på at Glazer virkelig forstår hva som kreves»

Rene Meulensteen spør seg selv om Uniteds eiere virkelig skjønner hvilke prosesser som skal til for å få klubben tilbake til toppen, og minner om at merkevaren som Glazers høster frukter av ble bygget opp takket være Sir Alex’ suksess.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen, fortalt til Lars Morten Olsen.
NB! Kommentaren er publisert i United-Supporteren som kom ut før jul.


Etter tapet i Istanbul dukket ryktene opp om at Manchester United skulle sparke Ole Gunnar Solskjær hvis det også ble tap på Goodison Park. United slo heldigvis tilbake mot Everton, men jeg var ikke spesielt overrasket over at rykter om managerbytte dukket opp igjen.

Når du er manager i Manchester United og laget ikke vinner og presterer bra nok, vil spekulasjonene alltid være der. I løpet av de to årene Ole har vært manager, har han vel opplevd sånne korte ryktestormer tre, fire ganger allerede.

Jeg tror ikke styret finner det vanskeligere å sparke Ole Gunnar Solskjær på grunn av hans legendestatus som spiller enn det var å avskjedige David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho – hvis styret bestemmer seg for det.

Ole og Ed Woodward har hele tiden sagt at dette er et langtidsprosjekt. Du må gi manageren tiden som trengs for at planen skal bære frukter. Lang tid i denne sammenheng er etter min mening tre til fem år.

Det som taler imot at Ole får nok tid er at fotball er resultatbasert og resultater skaper følelser. Dårlige resultater skaper negative følelser som media kaster seg over og med ett starter spekulasjonene.

Når det skjer er det viktigste hvordan det er innenfor husets fire vegger. Støyen utenfor kan være så bråkete den bare vil så lenge manageren har støtte fra spillere, trenerstab, ledere og eiere. Det handler mer om at bråket utenfor forsøker å skape negative vibrasjoner. Det skjedde før Everton-kampen. Den beste måten å stilne det på er nøyaktig hva Ole og United gjorde med en sterk 3-1-seier. Hva skjedde så? Alle ryktemakerne holdt plutselig munn igjen.

For å være ærlig, tviler jeg på om Glazer virkelig forstår hva som kreves for å få klubben tilbake til toppen fra et fotballperspektiv.

Jeg er ikke i tvil om at Ole får den støtten han trenger fra de i støtteapparatet. Det store spørsmålet er imidlertid om han får den nødvendige støtten fra Glazers og Woodward. Det er et snodig det der. Du hører aldri noe fra Glazers. Du ser aldri noe fra Glazers. Vi aner ikke hvordan de tenker, eller hvilke planer de har. Woodward er budbringeren, og sikkert en meget godt betalt sådan. Han er den som bringer beskjedene til media, men er det han som trekker i trådene, eller er det Glazers?

Det jeg spør meg selv er om Glazers virkelig skjønner hva som skal til for å få Manchester United tilbake til toppen? Forstår Glazers hva som ligger bak en kortidsplan, mellomlang plan og langtidsplan for en klubb av Manchester Uniteds størrelse? Det er spørsmålet. Hvis Glazers ikke aner noen ting om hvilke prosesser som må til, for eksempel med spillerrekruttering og hva som kreves for å få på plass en slagkraftig tropp, så er det lite lystig for United og lagets supportere. Hvis Glazers kun ser sort-hvitt på resultater og hvor United er akkurat i dag uten å evne å se det store bildet av hva som skal til for å få den store klubben tilbake dit alle supportere ønsker å se laget, så kan det kanskje føre til at de bytter manager nok en gang.

For å være ærlig, tviler jeg på om Glazer virkelig forstår hva som kreves for å få klubben tilbake til toppen fra et fotballperspektiv. Fra et kommersielt perspektiv, gjør United det flott! Og vet dere hvorfor? United har bygget en merkevare. United har nå en merkevare som Coca-Cola, Apple og Amazon.

GØY MED EN SELFIE MED MANAGEREN, MEN…: Joel og Avram Glazer poserer stolt med Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær, men de er også i stand til å gi Solskjær sparken, frykter Rene Meulensteen.

Men, og dette er et stort men, merkevaren ble bygget på grunnlaget av suksessen United hadde under Sir Alex Ferguson. Etter at Sir Alex sluttet har ikke United vært i nærheten av å vinne Premier League. Det er skremmende fordi tiden flyr og plutselig blir en tredje og fjerdeplass akseptert som flott fordi det gir Champions League, men det har aldri, i hvert fall ikke før nå, vært godt nok for Manchester United.

Da Jürgen Klopp kom til Liverpool, tenkte jeg at de hadde gjort en ekstremt god jobb med å få han inn som manager. Fra dag én sa Klopp høyt og tydelig at han skulle vinne ligaen for Liverpool. Husk at da han tok over hadde ikke Liverpool vunnet ligaen på 25 år. Ingen andre manager på 25 år hadde klart det, men han påstod at dette skulle han greie. Han var like klar på hva han trengte for å vinne Premier League, og alt han ba om fikk han. Det var en krystallklar strategi og visjon.

Har United en klar plan? Det sies at det er en langtidsplan, men hva er en langtidsplan? Ole hadde Jadon Sancho øverst på ønskelisten, men fikk ikke ham. Heller ikke spillere som han hadde som nummer to og tre på ønskelisten, slik jeg forstår det. Et vindu som det United hadde i sommer vitner etter min mening ikke om en langtidsplan.

I forrige nummer av United-Supporteren etterlyste jeg en skikkelig nummer 9 i United. Edinson Cavani ble hentet inn, men omtrent i siste minutt. Vi kan ikke dømme Cavani før sesongen er over, men Premier League-fotball når du nærmer deg 34 år er noe annet enn den franske ligaen. Det skal bli interessant å se hvor ofte han spiller fra start. For meg kan Cavani være en ypperlig mann å ha på benken. Med sin alder klarer han neppe så mange 90-minuttere, men kan være fin å sette inn når det trengs.

Likevel må jeg si at jeg ble litt forundret over hele Cavani-signeringen fordi vi skal ikke veldig lang tid tilbake da det så ut til at United gikk for Erling Braut Haaland. Gutten valgte Borussia Dortmund og gjør det sterkt der, men Haaland er den typen du ville trodd United gikk for snarere enn en som snart er 34. Hvis det er en langtidsplan, som Ole og Woodward har snakket om, så skulle man tro at United signerte unge, sterke spillere som kunne utvikles videre i klubben. Oppsummert kan vi vel ikke si at United ikke akkurat bader i glorie dømt ut ifra hva de gjorde i sommerens vindu.

Hvorfor betale 35 millioner pund for en meget god spiller med bred erfaring fra Ajax og Champions League og ikke bruke han?

Det nærmer seg to år med Ole som manager. Jeg synes han har fått til mye, men han må få laget til å levere mer stabilt gode resultater. Kun da vil han bli kvitt den nevnte støyen utenfor. Vi så det samme under David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho; resultater og prestasjoner svingte for mye.

United gjør det som regel bra mot sterke motstandere fordi det passer Uniteds spill bedre. Bruno Fernandes får spilt på hele sitt fantastiske register, mens Antony Martial, Marcus Rashford og Mason Greenwood får utnyttet hurtigheten. United må imidlertid også bli mye bedre mot svakere motstand med etablert forsvar. Her må også spillerne ta mer ansvar. Til nå har altfor mange tenkt at de slipper unna med «halv fart». Noen ganger gjør du også det, men slett ikke alltid.

VIL SE DEM MER SAMMEN: Bruno Fernandes kommer her inn for Donny van de Beek. Altfor sjelden, mener Rene Meulensteen, har de to spilt samtidig.

Til nå har Fred og Scott McTominay fått mye spilletid. De to sammen er med på å forsterke defensiven, men de skaper etter min mening for lite framover. Den jobben blir mye overlatt til Bruno Fernandes, som vi så ikke minst i seieren mot Everton. Jeg tror noe av grunnen til at Ole bruker to defensive midtbanespillere er for å beskytte forsvaret. Fred, McTominay og Nemanja Matic kan alle den jobben, men for meg er det merkelig at ikke Donny van der Beek har fått muligheten oftere i ligaen.

Hvorfor betale 35 millioner pund for en meget god spiller med bred erfaring fra Ajax og Champions League og ikke bruke ham? Han kan med letthet ta en av de to defensive posisjonene og kan i tillegg sørge for at spillet flyttes fremover. Van de Beek og Fernandes har knapt spilt sammen, i hvert fall i ligaen, noe jeg skulle likt å se mer av. Jeg har tidligere skrevet at Van de Beek ligner mye på Fernandes og mener det samme fortsatt, men likevel tror jeg de to kunne skapt et spennende samarbeid. Det er snakk om to meget kloke fotballhoder. Van de Beek er ekstremt trygg med ballen. I tillegg har han glimrende blikk for spillet, og kan definitivt tilby mer offensivt i form av pasninger, trenge gjennom motstanderforsvaret og smarte løp i motstanderens straffefelt.

Maguire og Lindelöf har klart seg ok, men hele tiden sitter du med en ekkel følelse av at de kan gjøre en tåpelig feil – noe vi dessverre har sett eksempler på.

Defensivt synes jeg David de Gea har gjort sine saker meget bra denne sesongen. United har sjelden holdt nullen, men det har ikke vært hans feil. Derimot synes jeg backfireren flere ganger har vist tegn på skjørhet. Aaron Wan-Bissaka er en sterk og solid forsvarer, men byr på altfor lite offensivt. Luke Shaw er ikke trygg hjemover som Wan-Bissaka, men kan skape mer framover som vi så med assists mot Istanbul og Everton.

Det skal bli spennende å se om Ole velger å stole på Luke Shaw, når han er skadefri, eller Alex Telles. Det jeg liker med Telles er at han ikke er redd for å gå på et langt løp med ballen. Han er definitivt en trussel framover. Han våger å utfordre og har en god pasningsfot. Harry Maguire og Victor Lindelöf har klart seg ok, men hele tiden sitter du med en ekkel følelse av at de kan gjøre en tåpelig feil – noe vi dessverre har sett eksempler på.

Det er ting å rette på for Ole og United, men jeg tror likevel at United vil klatre på tabellen. Grunnen er at kvaliteten er der, det gjelder bare å utnytte den bedre.

Powered by Labrador CMS