Mine tanker om fremtiden

Ansvarlig redaktør Dag Langerød skriver ikke om kampen, men om fremtiden i sin nyeste kommentar.

Vi supportere er mest opptatt av tre poeng, den neste kampen og det neste trofeet. Sånn skal det også være.

Vi er kanskje også bekymret for hva som skal skje den dagen Sir Alex Ferguson gir seg som United-manager. Det er forståelig.

Men er det én ting som er blitt veldig tydelig de siste par årene – så er det at manageren gjør alt han kan for å legge alt til rette for erstatteren sin.

De eldste

Ryan Giggs (39) og Paul Scholes (38) nærmer seg slutten.

Michael Carrick (31), Patrice Evra (31), Rio Ferdinand (34)og Nemanja Vidic (31) blir heller ikke yngre, selv om flere av dem nok kan gjøre en veldig god jobb for United i flere år til.

Robin van Persie (29) runder også 30 (6. august), men bør kunne levere minst 2-3 sesonger til i absolutte verdensklasse. Kanskje har han lært så mye om kroppen sin etter tidligere skadeproblemer at han fortsatt er blant Premier Leagues beste også om fem år.

Men er det én ting kjøpet av Wilfried Zaha beviser, så er det at Sir Alex Ferguson er en manager som kan tenke på både nåtid og fremtid samtidig. Det viser også det vi egentlig allerede vet – Sir Alex er ikke opptatt av bare å vinne trofeer frem til den dagen han gir seg. Han er opptatt av Manchester United, og at Manchester United som klubb fortsatt skal være Englands største og beste klubb etter den dagen han gir seg.

Akkurat det er ikke overraskende.

Men United-fan og blogger @BigRed_M hadde i helga et lite innlegg på twitter som beviste dette på en måte som jeg føler alle bør være klar over.

Med kjøpet av Zaha her United nemlig fått en ganske imponerende førsteellever av spillere under 23 år – og med en snittalder på under 21. Jeg er også ganske sikker på at det laget allerede nå ville hevdet seg ganske høyt på Premier League-tabellen.

United kunne selvsagt gått for stjerner som Wesley Sneijder, Leighton Baines eller en rekke andre litt eldre superhelter fra ulike ligaer. Det er imidlertid verdt å merke seg at totalpakka for å for eksempel hente 28 år gamle Snejder hadde kostet United 80 millioner pund. Det kunne kanskje blitt fantastisk (det også), men når man ser på hva slags talent United nå har – og i hvilken alder spillerne er – så er det lettere å forstå at United ikke valgte den nederlandske playmakeren.

Den arven Sir Alex er i ferd med å etterlate seg handler nemlig ikke bare om trofeer. Den handler også om et lag som kan dominere engelsk og internasjonal fotball i minst 15 år fremover.

Der er Sir Alex unik.

Mulig fremtidig førsteellever:

Keeper:

David de Gea 22 år: Er allerede førstekeeper og har fire år bak seg på toppnivå i Spania og England. Fast på det spanske U21-landslaget.

Backrekke:

Rafael (22): Har spilt jevnlig siden han debuterte 18 år gammel, og har nå utviklet seg til å bli kanskje Premier Leagues aller beste back. Har A-landskamper for Brasil.

Phil Jones (20): Debuterte for Blackburn i Premier League 18 år gammel, har allerede ni A-landskamper for England, og tre år bak seg på toppnivå.

Chris Smalling (23): Debuterte for Fulham som 19-åring, har to år bak seg i United og tre A-landskamper for England.

Fabio (22): Rafaels bror henger litt bak broren i utvikling, og er nå på utlån i QPR. Spilte imidlertid Champions League-finalen mot Barcelona i 2011, og har, som broren, to A-landskamper for Brasil.

Midtbane:

Wilfried Zaha (20): Uprøvd på aller høyeste nivå, men har spilt seg inn på det engelske landslaget etter en rekke strålende prestasjoner for Crystal Palace. Slutter seg til United i sommer, siden han ble lånt ut til Palace samtidig med at United fredag hentet ham.

Nick Powell (18): Hentet fra League Two i sommer, har fått seks kamper og mål for A-laget allerede, er med på det meste A-laget driver med, selv om han ikke har vært involvert i kampene den siste tiden.

Tom Cleverley (23): Har kjempet seg til en tilnærmet fast plass på Uniteds midtbane, etter at han faktisk ble fast på det engelske A-landslaget. Et eget produkt som har gått gradene i egen ungdomsavdeling og via diverse utlån.

Danny Welbeck (22): Ser også ut til å ha kjempet seg til en tilnærmet fast plass på United, etter at han har blitt en viktig brikke for England. Cleverleys kompis, og de to har nådd toppen via ungdomsavdelingen og utlån til andre klubber.

Shinji Kagawa (23): Var en av Bundesligas beste spillere da han ble hentet derfra i sommer. Sliter fortsatt litt med å finne rollen sin i United, har også slitt med skader, men ser ut til å nyte stor tillit av Sir Alex. Var nemlig raskt tilbake på laget igjen da han var skadefri.

Spiss:

Angelo Henriquez (18): Har allerede spilt semifinale i Copa Libertadores, Sør-Amerikas svar på Champions League, og har også debutert for Chiles A-landslag. Står uten kamper for United, men har scoret ett mål i Premier League på 20 minutters spill etter utlånet til Wigan i januar.

Snittalderen på denne mulige førsteelleveren er akkurat nå under 21 år.

Og da har vi ikke tatt med stortalenter som Will Keane, Michael Keane, Adnan Januzaj eller Mats Møller Dæhli.

Legg til at Anderson og Javier Hernandez nesten kunne vært med på laget over, de er faktisk ikke er mer enn 24 år gamle. Nani er bare 26, mens Ashley Young, Antonio Valencia og Wayne Rooney er 27 år gamle.

Vi er fae til å si fra når ting ikke er bra.

Men Sir Alex har gjort en fantastisk jobb med å lede United gjennom generasjonsskiftet som startet for et par år siden. Jo da, United røk ut av gruppespillet i Champions League i fjor og seriegullet gikk til naboen vår. Men med den troppen United nå har så er det all grunn til å tro at United skal kunne kjempe om de største trofeene også i fremtiden. Også etter at vår kjære skotte bestemmer seg for å hvile.

Og kanskje kommer det også en stjerne eller to til som er eldre enn 23 år i løpet av 2013?

Det er lov å være enig eller uenig? Logg inn og skriv din mening nederst.