Mine tanker etter 2-0-seieren

Ansvarlig redaktør irritert på The Guardian. Les kommentaren etter 2-0 mot Swansea her.

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker umiddelbart etter de fleste United-kamper.

Her er hans kommentar etter seieren mot Swansea.

Selve kampen:

Dere så det selv alle sammen, men jøss, vi kan faktisk spille fotball.

2. omgangen mot Swansea var en eneste lang opptur helt fra Danny Welbeck gikk på et sugende løp for å vinne tilbake ballen de første 14 sekundene.

Shinji Kagawa var herlig sentralt.

Touchene til Adnan Januzaj slutter ikke å imponere.

[poll id=»53″]Darren Fletcher så bedre ut enn hva Tom Cleverley som oftest gjør, og bakerst var Nemanja Vidic igjen en bauta.

Swansea skapte ikke én eneste stor sjanse. United skaper i alle fall seks svære, og burde sånn sett vunnet klarere.

Men: Det var én omgang. Det er stabilitet på det nivået vi ønsker og må ha, og Chelsea-kampen til helga blir en syretest på om vi også kan levere mot et godt lag – selv om det ikke vil være blendende angrepsspill som blir det viktigste der. Egentlig så handler det nesten bare om én ting der – kan vi ta poeng? Kan vi ta alle tre poengene?

Jeg vet ikke. Jeg må vel innrømme at jeg tviler. én bra omgang av seks mulige omganger har skapt usikkerhet.

Men håpet er der. Alltid.

Om å miste garderoben:

Jeg vet ikke helt hva jeg vil med denne delen av innlegget, men jeg ble irritert da jeg så en sak i engelsk presse forrige uke – og hvordan den ble gjengitt «overalt» i sosiale medier – også av mange United-fans i Skandinavia. Jeg tror mest jeg vil forsøke å fortelle hvordan ting fungerer.

Jeg vet at de fleste av dere er fullstendig klar over at dere ikke kan stole på alt som står i avisene. I alle fall ikke engelske aviser.

Så kommer altså The Guardian og journalist Jamie Jackson sent onsdag kveld med en sak fullstendig blottet for sitater, som sier at «United-spillere stiller spørsmålstegn ved David Moyes».

Jeg skal ikke late som om jeg sitter med hele sannheten, men jeg synes saken er stygg – stygg fordi alle vet at i en tropp på om lag 25 toppspillere så vil det ikke være ofte hvor alle er fornøyde.  Alle var ikke fornøyde da vi vant trofeer med Sir Alex. Alle er ikke fornøyde nå. Alle vil heller ikke være fornøyde selv om vi plutselig vinner resten av kampene denne sesongen.

Men la dere merke til hva som stod? Det stod “some within the dressing room”.

moyesdspurDet betyr direkte oversatt “noen”. Det betyr ikke “flere” slik TV2 og andre unøyaktig nok oversatte dette, og jeg regner med at dere legger merke til forskjellen. Hva høres mest ille ut? Noen? eller flere? Som så av mange blir til at «Moyes er i ferd med å miste garderoben». Det er feil.

Ok, om tre av 27 er misfornøyd, har han da mistet garderoben? Om 12 utenfor den sterkeste førsteelleveren ikke er fornøyd, har han da mistet garderoben? Jeg bare spør. Hvor mange må det til for at man mister garderoben?

Hvem det har kommet fra? Jeg aner ikke. Så vidt jeg vet så er ikke Jamie Jackson blant de som har kilder innad i United-miljøet. Hvis det stemmer så er det mest sannsynlig plantet av noen som ønsker United vondt. Kanskje er det agenten til en spiller som ikke får spille så mye som han ønsker? Kanskje er det to agenter? Kanskje har Jackson fått en spiller han kan kontakte? Eller kanskje er det bare en søppelsak.

Likevel la jeg merke til at saken ble plukket opp og brukt som sannhetsvitne til at Moyes er udugelig av mange her i Skandinavia – også av journalister.

Men da utfordrer jeg dere. Hvem tror dere på?

Jeg brukte dagene etter denne saken til å sjekke ut om hva sannheten er siden dette ikke stemmer overens med det jeg er fortalt for kort tid siden, og selvsagt – hvis Moyes er i ferd med å miste garderoben så er det dramatisk. Svaret jeg fikk – fra NOEN uavhengige kilder tett på klubben – er at det bare er tøys. Hadde det var sant, er jeg ganske sikker på at de ville fortalt dette til meg, men spillerne er ikke oppgitt over David Moyes. Spillerne er oppgitte over hva de selv har prestert. De er skuffet over seg selv – og lagkameratene. Det er de som har sviktet, var den klare tilbakemeldingen.

Så kan dere selv velge hvem dere skal tro.

Jeg får ikke påvirket det.

Jeg vil imidlertid påpeke at å kaste ut en sak som det The Guardian gjorde da, er noe av det enkleste  i hele verden. Da jeg jobbet som fotballreporter i Nettavisen kjente jeg flere personer i mange norske klubber. Mange av dem var svært sentrale, og hadde kontroll på det meste som foregikk i klubben. Slik fikk jeg nyheter. Slik hadde jeg en kontroll på hva som foregikk. Jeg kjente altså spillere – det er mer enn det jeg egentlig tror Jackson gjør her – og jeg kunne egentlig skrevet sånne saker hver eneste dag, for det var som oftest spillere som var misfornøyde med enten det ene eller det andre. Som regel var de misfornøyd med noe fra treneren. Men om to-fem mann av 20 er misfornøyde – betyr det at treneren er i ferd med å miste garderoben? Eller er det slik at på de fleste mellomstore eller store arbeidsplasser, så vil noen alltid være misfornøyd med sjefen? Jeg tror på det siste.

moesevOg la dere merke til at ingen andre medier kom med egne saker om dette? Det eneste som skjedde var at The Guardians sak ble klippet av nettvaktene i andre aviser. Men ingen av de beste United-journalistene fulgte dem opp. Det er mange journalister med tette bånd til enkeltspillere eller personer innad i United. De forble tause. Det pleier å være en bra pekepinn på om noe er rett eller ikke.

De fleste av oss er misfornøyde med starten av 2014 og at vi ligger bak i tittelkampen, men ha likevel litt is i magen når dere leser engelske aviser. Det er ikke så enkelt som at to pluss to alltid blir fire, og det blir i alle fall aldri fem.

Ha det i mente.

Så gjentar jeg at heller ikke jeg vet hundre prosent sikkert hva som er sant. Jeg har ikke snakket med hver og en United-spiller selv off the record. Det får ingen gjort. Kanskje mister David Moyes garderoben før sesongen er over? Kanskje sparkes han hvis vi taper mot Chelsea og Sunderland?

Så langt er det imidlertid lite som tyder på dette – selv om prestasjonene har vært som de har vært.