Meulensteen om Pogba-konflikten: – Ferguson hadde aldri tolerert det

Rene Meulensteen er forbløffet over sin tidligere elev Paul Pogba. Uniteds ekstrener mener den franske fotballstjernen har strukket strikken langt med sine kryptiske uttalelser og dårlige prestasjoner på banen.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen fortalt til Lars Morten Olsen


Hei igjen, gode United-supportere i Norge, Sverige og Danmark.

Paul Pogba er et kapittel for seg. Hva det ender med vet vi ikke, men det skjer mye rundt ham. For meg virker det som om det er mye usikkerhet rundt hans framtid, men så lenge han er Manchester United-spiller må han leve opp til forventningene som det fører med seg.

Etter kampen mot Brighton, for eksempel, uttalte Pogba at hans innstilling ikke hadde vært god nok. Dette er altså ord fra han som var lagkaptein i den aktuelle kampen.

Jeg synes det var et veldig dårlig ordvalg av Pogba, og vil vel tro at han angret på hva han hadde sagt i det samme han hadde ytret ordene.

Jeg tenker på min gamle sjef Sir Alex Ferguson. Vi som kjenner ham vet at det som sto helt øverst på listen hos Ferguson var attityde og innstilling. Kontinuerlig minnet han spillerne om at de måtte ha rett attityde og at de måtte jobbe hardt. Sir Alex kalte det å jobbe hardt for en egenskap. Han mente at hardt arbeid og rett innstilling er selve basisen i hver eneste forestilling.

Jeg er sikker på at Sir Alex ikke hadde vært spesielt glad for en sånn kommentar som Pogba kom med, og spesielt ikke når det kom fra en nøkkelspiller som var lagkaptein for dagen.

Sir Alex ville heller aldri tolerert mediokre forestillinger som blant andre Pogba har hatt noen av denne sesongen.

Vi som kjenner ham vet at det som sto helt øverst på listen hos Ferguson var attityde og innstilling.

Alle, absolutt alle, visste at dersom du skulle spille for Sir Alex så måtte du gi ditt absolutt beste i hver eneste kamp!

Uansett hvem vi møtte og det spilte ingen rolle om det var Premier League, Champions League, FA-cup eller Ligacup. Det måtte være topp, topp forestilling, og alle visste samtidig at de ville få sjansen hvis de var gode nok.

Selv om vi hadde en tropp på over 30 mann følte samtlige at de var inkludert, viktige og en del av laget. Alle visste at når de ble bedt om å snøre på seg fotballskoene og trekke den berømte trøyen over hodet, så måtte de prestere på topp uansett hvor hyppig eller sjelden de spilte kamper.

Hvis ikke, så ville du antakelig ikke få sjansen igjen på noen uker.

Ja, det har vært en turbulent tid for United, og det har pågått i flere måneder, helt fra oppkjøringen til sesongen. Den ene saken har tatt over for den andre, og det har vært ulike ting og spekulasjoner som har skapt uro i troppen som igjen har gått ut over prestasjoner og resultater.

Tro meg, den eneste medisinen mot det er seirer og gode forestillinger. United må forsøke å skape ro i egne rekker. Akkurat nå virker det som om alt lekker ut.

Igjen tilbake til Sir Alex’ tid som manager:

Med Ferguson som sjef var det ikke mye som lekket ut av klubben. United var alltid i overskriftene, men da måtte mediene som regel dikte opp ting.

Jeg husker da jeg selv begynte å jobbe under Sir Alex på førstelaget. Det slo meg hvor rolig og behagelig miljø vi alle fikk jobbe i. Kort sagt var det ikke mye å bekymre seg over, og vi rundt førstelaget fikk lov å konsentrere oss om den neste kampen.

Nå derimot, virker det som om mediene føler at de hele tiden får sjansen til å slå opp en eller annen hendelse, og de gjør selvfølgelig et stort nummer ut av det.

Det er kun internt man kan løse uroen, og manageren og spillerne må stå samlet. Når alt kommer til alt er det de og ingen andre som kan påvirke hva som skjer på treningsfeltet og ute på banen.

Jeg ser ikke treningene, men det er viktig å kose seg på trening. Ha det gøy! Manageren må forsøke å spre positivitet innad i huset snarere enn å snakke til mediene på en spesiell måte som bare fyrer opp sosiale medier.

Manageren må få spillerne til å rette blikket framover igjen, og de må begynne å vinne. Jeg har vært lenge nok i dette «gamet» til å vite at gode forestillinger og resultater forandrer stemningen.

Sportsdirektøren må åpenbart få makt, men det må også være en person som forstår hva Manchester Uniteds identitet står for.

Alle lag ønsker å ha sine beste spillere på topp hele tiden, men det har ikke vært tilfelle i United.

Rent fotballmessig mener jeg at det største problemet er at de beste spillerne ikke har klart å holde nivået der oppe det burde være, i hvert fall ikke stabilt. Det har vært for mye variasjon i prestasjonene.

Altfor ofte har United fått mål imot uten å ha utlignet eller snudd resultatet til sin fordel. Den egenskapen er en viktig del av fotballen, og det bør United rette på snarest!

Anthony Martial er en annen spiller som har vært mye i overskriftene.

Han har ikke fått all verdens spilletid, men nå skal han likevel ha blitt tilbudt en ny femårskontrakt. Det er ikke nødvendigvis José Mourinho som ønsker å gi Martial en femårskontrakt, det er antakeligvis heller klubben som vil sikre en av sine kostbare ressurser.

Jeg tror alle kan se potensialet til Martial. Han er rask, teknisk, han tør å utfordre og han scorer mål. Han er alt det man kan ønske av en offensiv spiller.

Klubben har åpenbart stor tro på Martial siden han får tilbud om ny langtidskontrakt, derfor er det nå opp til han å krumme nakken og vise både villighet og kvalitet på trening så vel som i kamp. Hvis det kommer tydelig fram så vil også Mourinho bruke ham. Ingen tvil!

Alle managere velger sine beste spillere. I noen tilfeller kan det faktisk slå positivt ut for en spiller å komme inn i en tung periode, men da må spilleren innse hvorfor det butter imot og snu det til noe positivt. Man får sjansen til en omstart og spilleren må forstå hva han trenger å gjøre, for til syvende og sist ønsker alle å gjøre det bra, score mål og spille på en stor scene som Manchester United.

Dette gjelder også Tony Martial og hvis han aksepterer tilbudet om femårsavtale så viser det at han er ønsker å bli i Manchester United.

Sportsdirektør, eller «director of football» som man sier i England, har vært tema også for Manchester United.

Det er den veien de fleste klubber går nå. I noen klubber dirigerer sportsdirektøren så å si alt fotballrelatert, og manageren må bare følge instrukser. Med andre ord blir sportsdirektøren mer viktig for fotballen, i hvert fall på lang sikt.

Samtidig har du tilfeller hvor manageren har så mye makt at sportsdirektøren uansett støtter manageren. Det er en klar forskjell her. I noen tilfeller er sportsdirektøren over manageren, men i andre klubber står sportsdirektøren under i rang.

Nøkkelen er godt samarbeid.

I City har de en sportsdirektør som jobber veldig bra med Pep Guardiola på blant annet klubbens transferpolicy.

I United har det siden Mourinho ble ansatt hele tiden handlet om ham og Ed Woodward.

Kanskje klubben nå føler at tiden er moden for å spesialisere en stilling som ligger midt mellom manageren og administrerende direktør.

Sportsdirektøren må åpenbart få makt, men det må også være en person som forstår hva Manchester Uniteds identitet står for. Det må være en som forstår det Sir Alex Ferguson bygde opp gjennom snaut tre tiår.

Det stemmer at det å være manager for Manchester United er en av de beste jobbene du kan få, men det er også en av de vanskeligste.

Akkurat nå sliter klubben med det. United klarer ikke å leve opp til forventningene og det folk er blitt vant med.

En sportsdirektør må forstå klubbens policy, historie, kultur, supportere og hvor stor klubben egentlig er. Da tenker jeg på både historien og selve merkevaren.

Du kan ansette en sportsdirektør som er dyktig på sitt felt, men som ikke forstår Manchester United og da vil det ikke fungere.

Det er en stor og viktig jobb for i tillegg må personen selvsagt forstå fotball. Han må kunne jobbe tett med speiderne og vite hvilke spillere manageren ønsker, og være en god forhandler på overgangsmarkedet.

Hvis klubben klarer å finne en person som har alle disse egenskapene vil det være positivt for Manchester United.

Det må også legges til at en sportsdirektør selvfølgelig også kan underminere manageren.

Manageren må forstå og klare å oppnå de sportslige forventningene. I United betyr det å slåss om ligagullet og gjøre det bra i Champions League, og i tillegg vinne FA-cupen eller Ligacupen av og til. Hvis de resultatene ikke viser seg så må en eller annen gi etter, enten manageren eller sportsdirektøren.

Det er grunnen til at mange andre klubber som regel har en sportsdirektør som har langsiktige mål, mens manageren i mye større grad tenker kortsiktig og at laget må vinne neste kamp.

Jeg er sikker på at det er flere gode kandidater til en stilling som sportsdirektør.

Et navn som dukket opp var Edwin van der Sar. Han har hatt stillingen i Ajax og har lært faget der, noe som er positivt. Ajax er også en stor klubb som det blir stilt store forventninger til, selv om United er et nivå høyere. Med sin erfaring vil Edwin naturligvis i tillegg forstå hva som skjer ute på gresset.

Det er sikkert mange andre gode kandidater også, men jeg nevner Edwin siden han har vært i United og oppfyller flere av kravene i tillegg til at det er mann som supporterne har et forhold til.

Også managerens posisjon har vært tema i media, men jeg har ikke lyst til å spekulere i det og ønsker ikke å kaste fram noen navn.

Jeg vet hvilke utfordringer og vanskeligheter en manager møter på daglig, det er ingen enkel jobb.

Det stemmer at det å være manager for Manchester United er en av de beste jobbene du kan få, men det er også en av de vanskeligste.

Helt til sist: Jeg stortrives i min nye jobb som assistentmanager for Australia under Graham Arnold.

Når disse linjer skrives er vi på treningsleir i Tyrkia. Vi valgte å ha med en stor tropp på over 30 spillere slik at mange får muligheten til å vise seg fram. Siden dette var første samling med nytt trenerteam valgte vi også å ikke spille kamper, men kun ha noen fine treningsøkter.

I november derimot venter kamper både i Brisbane og i Sydney. Jeg gleder meg!

Powered by Labrador CMS