Kostnaden ved å være størst

Sommeren og sesongstarten 2018 har hatt en liten bismak. Sjelden, om noen gang, har det vært like mye negativitet rundt United.

Publisert Sist oppdatert

Mye av kritikken mot United de siste månedene har vært berettiget.

Det er lov for både supportere og fotballeksperter å stille spørsmål ved Uniteds manglende investeringer på overgangsmarkedet. Det er også lov å være kritisk til at flere av Uniteds ledende skikkelser oppfører seg på en måte som ikke alltid er synonymt med de forventningene vi har til klubben vår, og verdiene vi ønsker at United skal stå for.

Men: Vi må også ta inn i regnestykket at den massive kritikken mot United handler om at United er størst. Det er ingen andre klubber som diskuteres like mye, som andre elsker å kritisere eller hvor forventningene er så høye som mot den røde delen av Manchester.

Der det er åpenbart at United kunne unngått mye negativitet og kritikk den siste tiden ved å fremstå mer samlet utad, så er det nok av historier om de andre toppklubbene som ikke har fått i nærheten av samme oppmerksomhet som United under Ed Woodward og José Mourinho.

Et lite utvalg av saker denne sommeren:

Arsenals majoritetseier Stan Kroenke er i ferd med å ta over hele klubben ved å kjøpe ut uzbekeren Alisher Ushmanov for 600 millioner pund. Mesteparten av beløpet finansieres gjennom et lån på over 5 milliarder norske kroner. Hva betyr dette for Arsenals finanser fremover?

Tottenhams nye stadion er kraftig forsinket, og i skrivende stund er det ennå ikke klart når klubben kan flytte hjem til nye White Hart Lane. Fansen er heller ikke veldig fornøyd med at billettprisene økes betydelig. Er stadionprosjektet årsaken til at Tottenham ikke signerte noen nye spillere i sommer?

Liverpools største stjerne Mohamed Salah vandret i sommer rundt i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj hånd i hånd med statsminister Ramzan Kadyrov. Kadyrov er anklaget for grove menneskerettighetsbrudd. Det stoppet ikke Salah fra å motta et æresborgerskap i Groznyj på vei hjem fra VM. Salah har i ettertid forsøkt å skylde på det egyptiske fotballforbundet med anklager om at han er blitt misbrukt i et politisk spill. Er dette godt nok fra en av verdens største fotballstjerner? Hva mener Liverpool om dette?

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har for tiden ikke visum til Storbritannia på grunn av den pågående diplomatiske krisen mellom regjeringene i Moskva og London. Konsekvensene for Chelsea er foreløpig usikre, men på forsommeren kom det flere rapporter om at Chelseas planer om nytt stadion er lagt på is på grunn av visumtrøbbelet. Abramovitsj selv har etter sigende emigrert til Israel for å bli israelsk statsborger. Hva alt dette betyr for Chelsea er det lite informasjon om. Kan konflikten føre til at Abramovitsj selger leketøyet sitt?

Manchester Citys eiere er det skrevet mye om de siste årene, men parallelt med at Guardiolas menn får ros for fotballen de spiller, så er det viktig at baksiden av Citys inntog på øverste nivå ikke forbigås i stillhet.

For å sitere The Guardians Nick Cohen:

«You should be able to praise Manchester City’s football and condemn it owners. Or, if that is asking too much, you should at least be able to talk about its owners or mention the source of their wealth….You are not «bringing politics into football» when you worry about Sheikh Mansour. You are recognising that the future of football is political.»

Jeg er ingen ekspert på verken fotballøkonomi, kompleksiteten ved byggeprosjekter i London eller storpolitiske spørsmål, men jeg synes det er betimelig å stille spørsmål om hvorfor disse tingene får vesentlig mindre oppmerksomhet enn Ed Woodward når han ikke smeller 800 millioner i bordet for en midtstopper fra Leicester.

Poenget mitt er ikke at kritikken mot United den siste tiden har vært feil eller urettferdig, men at vi muligens bør sette ting litt i perspektiv.

United er størst og vil få flest overskrifter. For oss som supportere betyr dette at vi må tåle at humøret til Mourinho fører til flere overskrifter enn problematiske eierkonstellasjoner, milliardgjeld andre steder eller at Mohamed Salah bruker sommerferien til å henge med en tjetsjensk krigsherre.

Men: Neste gang noen roper «krise på Old Trafford» eller ler av at United-fansen sender fly over Turf Moor for å kritisere Ed Woodward, så er det lov å sende et spørsmål i retur om det egentlig står så mye bedre til andre steder.

Jeg er i alle fall litt ekstra glad for å være rød de gangene jeg leser om hva som skjer hos våre konkurrenter.

Røde hilsener,
Bård Skaar Viken
Styreleder – Supporterklubben

Powered by Labrador CMS