tresamig

– Det nærmer seg en fantastisk sesong

Her er vurderingene til ansvarlig redaktør Dag Langerød, skrevet umiddelbart etter torsdagens 6-2-seier.

Ingen er bedre enn oss på 2. omganger

United – Roma 5-0. I 2. omgang.

Men ingen bør egentlig være overrasket.

For å være litt usaklig – hadde Premier League-tabellen vært satt opp etter 2. omgangene denne sesongen så hadde vi vært på vei mot ligagull 21. Vi har nemlig vært seks poeng bedre enn nest beste lag i Premier League i de siste 45 minuttene av kampene denne sesongen.

Dette er en ting jeg egentlig ikke kan få understreket hvor viktig er.

Det handler selvsagt om kvalitet, men like mye om mentalitet, holdninger og ikke minst fysisk kapasitet. Der virker det, sett utenfra, som om det er lagt ned en helt fantastisk jobb fra trenerteamet.

Premier League-tabellen i 2. omgang:

andremg

Men ligaen er en ting.

Dette United-laget har også spilt 13 kamper i Europa denne sesongen. De har kun tapt én 2. omgang, mot PSG, da Fred ble utvist.

11 snuoperasjoner

Det er helt vanvittig, veldig uvanlig og handler egentlig om en del av det samme som på forrige punkt – holdninger, mentalitet og fysisk kapasitet. Selvsagt koblet til kvalitet.

Hele elleve ganger denne sesongen har nemlig denne United-gjengen nå ligget under i en kamp for så å snu det til seier.

Veldig glad på Pogbas vegne

Vi vet alle hvordan denne verden fungerer.

Hadde dette endt 1-2, 2-2 eller også 3-2 eller et annet ganske middels eller svakt resultat så ville Paul Pogba fått gjennomgå for straffen han lagde. Det ville vært direkte hets og hat på sosiale medier, og man ville funnet frem igjen et par andre situasjoner hvor han også har laget straffe de siste par sesongene.

POgz (2)

Pogba var imidlertid tredje sist på 1-0, tredje sist på 2-2, fjerde sist på 3-2 og satte altså selv 5-2. I tillegg var han helt sentral ved flere andre store United-sjanser.

Dermed vant han denne gangen heldigvis over hetserne.

Timingen var også bra siden United (Supporterklubben også) og mange andre klubber har en sosiale medier-boikott i helga, fra fredag ettermiddag til natt til tirsdag.

Positiv jinx fra meg?

– Verste periode på 1100 dager.

Det stod det i artikkelen jeg skrev om Bruno Fernandes her om dagen. Den handlet om at han bare hadde en straffescoring på ti kamper, to straffescoringer på 14 og stod uten vanlig spillmål siden februar.

Så ble det både spillmål og straffemål og en 2. omgang hvor United fikk så mye plass og rom at Bruno, Pogba og Cavani holdt lekestue.

duoroma

Som TV 2s Petter Myhre sa det til meg  i saken tidligere i uka.

– Det går ikke an for Bruno å levere som han har gjort hele tiden hver sesong, men han kan levere det videre også i perioder.

Les hele saken her.

Min fjerde 10er

Ja, jeg holder faktisk kontrollen over 10erne jeg har delt ut i løpet av karrieren, og selv om Edinson Cavani fort kunne hatt både fem og seks målpoeng i tillegg til at han altså skaffet et straffespark, så var hans prestasjon torsdag kveld verdig en 10er.

cav332

To mål og to målgivende. Fire målpoeng i en semifinale i Europa. I tillegg skaffet han en straffe. De to målene hans var også ekstremt viktige da de vippet kampen tilbake i vår favør, mens de to målgivende til Bruno og Greenwood var av høyeste kvalitet.

Han går dermed inn på min 10erliste som nummer fire etter drøyt 20 år som sportsjournalist. Fra før av inneholder den lista Bent Skammelsrud, Cecilie Leganger og Marcus Rashford.

Jeg var forresten så glad over 6-2-seieren at jeg så kampen om igjen natt til fredag. Skulle jeg satt en ny børs etter å ha sett kampen to ganger så ville jeg justert opp Scott McTominay (til 5,5), Fred (til 8,0) og Luke Shaw (til 7,5), samtidig som jeg fort kunne dratt Rashford ned (til 5,5).

Kampens skuffelser

• Hvordan vi helt mistet fasongen og falt ut av det etter 1-2-målet
  • At forsvarsspillet var uryddig også i 2. omgang. Selv på 2-2 etter 60 minutter kunne vi blitt hardt straffet for en backrekke som ikke var samkjørt
  • Scott McTominay, spesielt før pause. Fikk aldri kontroll på sin arbeidsoppgave på midten
  • Marcus Rashford, egentlig hele kampen frem til han ble byttet ut. Solskjær og trenerteamet har en stor vurdering å ta om Rashford skal brukes fra høyrekanten – for å gi plass til Pogba på venstre – eller brukes på venstre – når United skal stille sitt sterkeste lag. Personlig tenker jeg egentlig at Rashford burde kunne venne seg til en høyre kantrolle, men basert på torsdagens prestasjon så er det ikke gjort over natta. Tidligere har han også virket direkte utilpasse fra høyrekanten, så hva Solskjær og trenerteamet her bestemmer ligger an til å bli en svært viktig avgjørelse for Uniteds offensiv også på lengre sikt.

Jeg håper på Villarreal

Jeg er blant dem som foretrekker kamper mot internasjonale motstandere i stedet for engelske lag. Spanjolene vant også 2-1 hjemme i den første kampen mot Arsenal, og har dermed en sjanse.

Europa League-finalen spilles forresten i Gdansk onsdag 26. mai, bare tre dager etter at vi avslutter ligasesongen borte mot Wolverhampton. Hvis 2. plassen er i boks så må vel den gjengen som skal starte i Gdansk stort sett få fri fra den kampen.

Det nærmer seg en fantastisk sesong

Ja, jeg står på det jeg har uttalt andre steder før.

Hvis dette United-laget, som ganske mange så for seg skulle havne utenfor topp fire før sesongstart, som flertallet trodde kom til å havne utenfor topp fire da vi var i november, hvis det United-laget fullfører sesongen med en soleklar topp fire-plass, trolig 2. plass og så også vinner Europa League så vil det ha vært en fantastisk sesong.

Det fordi vi da sementerer plassen i topp fire (første gang to topp fire-plasseringer på rad i ligaen etter Sir Alex), nærmer oss de beste (City, som vi ikke tapte mot i ligaen denne sesongen) og også får krysset av for det første trofeet under Solskjær.

solroma

Så er nok de fleste enige om at vi sikter enda høyere, men steg for steg, stein på stein, så er det bygget noe som ser ekstremt solid ut, noe som for meg fortsatt også har store muligheter for videre utvikling og forsterkninger.

Så får vi se om laget evner å vinne Europa League-finalen samtidig som det fullføres i ok stil i ligaen, men for meg er United-fremtiden lys ut – selv om jeg fortsatt er usikker på hvor langt Solskjær og hans utvalgte kan ta United.

Det vet vi trolig veldig mye mer om i løpet av noen år.

Og ellers:

• Jeg forstår at reglene gir dommerne rett til å dømme den straffen Cavani fikk, men jeg er selv blant dem som gjerne hadde sett at sånt ikke ble dømt straffe.
  • Det går nedover med United (mot Roma). Fra 7-1 i 2007 til 6-2 i 2021…
  • Dette er også et resultat som åpner opp for enda sterkere laguttak i et par av de neste ligakampene, ikke minst mot Liverpool og trolig også gir mange av de nest beste sjansen i alle fall fra benken et stykke ut i returkampen i Roma.

Og helt til slutt:

Vi vant 6-2. I en Europa League-semifinale. Etter å ha ligget under ved pause. Det er også over 50 år siden noen sist scoret seks mål i en europacup-semifinale.

Da er det faktisk ikke tiden for å fokusere på at Roma var dårlige eller det som ikke fungerte så bra. Det viktigste var faktisk det som fungerte, og har fungert ganske så bra over lang, lang tid nå, og det var Manchester United som under Ole Gunnar Solskjær stort sett fremstår som et veldig godt fotballag.