Eventyret som ikke tar slutt

MANCHESTER: En nordmann som matchvinner i sluttsekundene av en Champions League-finale. I nesten 20 år trodde vi det var det ultimate eventyret. Men det var frem til tirsdag formiddag…

Publisert Sist oppdatert

«Can United score? They always score… And Solskjær has won it!»

ITV-kommentator Clive Tyldesley var trolig så fokusert på å kommentere Uniteds spektakulære comeback mot Bayern München i Champions League-finalen i 1999 på Camp Nou at han neppe tenkte over at hans egne ord denne vakre maikvelden skulle bli nesten like legendariske som Solskjærs vinnermål mot sønderknuste tyskere.

Det ble en uforglemmelig kveld. For engelsk fotball, for United-fansen, for Sir Alex Ferguson som endelig hadde lyktes med å ta United til topps i Europas gjeveste turnering, men også for norsk fotball sin helhet.

Og ikke minst Ole Gunnar Solskjær selv.

SOLSKJÆR OG SJEFEN: Sir Alex Ferguson og Ole Gunnar Solskjær feirer Champions League-triumfen mot Bayern München i 1999.

Solskjærs skotupp sørget ikke bare for at United vant Champions League. United vant «The Treble» i løpet av ti fantastiske maidager i 1999.

Ingen annen engelsk klubb hadde gjort det før, og ingen annen engelsk klubb har gjort det siden. 

Det sier egentlig alt om hvilken enestående prestasjon Solskjær besørget med sin instenktive avslutning på Camp Nou.

En nordmann som matchvinner i den mest dramatiske Champions League-finalen i manns minne?

Det var det ultimate eventyret, et som overgikk alle H.C. Andersens mesterverk.

I nesten 20 år trodde vi at dette var så stort som det kunne bli…

Problemene kan ikke løses over natten

Med fare for å bli historieløs, nyheten som kom tirsdag formiddag er faktisk enda større!

Da smalt nemlig nyheten om at José Mourinho hadde fått sparken, og onsdag formiddag ble det bekreftet at Ole Gunnar Solskjær tar over ut den inneværende sesongen.

La det være sagt med en gang; Uniteds problemer stikker langt dypere enn en humørløs José Mourinho.

David Moyes fikk en seksårskontrakt etter anbefaling av Sir Alex Ferguson, men Uniteds iver etter å erstatte Ferguson med en britisk manager ble en dyrekjøpt erfaring.

FRUSTRERTE FANSEN: Verken Louis van Gaal eller David Moyes klarte å vinne over fansen. Sammen med José Mourinho har de to én ting til felles, ingen av dem fikk sitte kontraktstiden ut i United.

Nederlandsk disiplin med Louis van Gaal frustrerte fansen til tross for at FA-cupfinalen mot Crystal Palace i Van Gaals siste kamp endte med Uniteds tolvte seier i den prestisjetunge turneringen.

Uniteds problemer handler kanskje enda mer om en amerikansk eierfamilie som har tappet United for ressurser og som ikke investerte i troppen da United var på topp i Europa.

Og om en administrativ sjef i Ed Woodward som ikke har forutsetningene som skal til for å ta de rette fotballfaglige avgjørelsene.

Legg til et sviktende speidernettverk, for svak spillerrekruttering og åpenbar mangel på en rød tråd i det United har foretatt seg siden Ferguson takket av i 2013 og du få en salig suppe av uheldige omstendigheter som kan forklare noe av det uføret United befinner seg i.

Enorm tillitserklæring

Det kunne trolig vært skrevet et leksikon om alle utfordringene som ventet United den dagen Sir Alex Ferguson ga seg i United.

Og vi kunne fulgt opp med et nytt bind om alle feilene som har blitt gjort siden skotten takket for seg.

Men om vi legger alle dyptgående analyser til side for en stakket stund og tenker over det som faktisk har skjedd nå, er dette en dag som man simpelthen rett og slett må glede seg enormt over som norsk United-fan.

SNUDDE OG VANT: Innbytterne Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjær scoret Uniteds mål i Champions League-finalen mot Bayern München i 1999.

United trengte en manager som kunne bringe smilene tilbake hos spillerne og fansen. En som kjente klubben fra innsiden og en som kunne løfte United ut av uføret den nå befinner seg i.

Det var mange som kunne passet til den beskrivelsen, men valget falt på en nordmann som har vunnet en helst spesiell plass i United-fansen hjerter. Det vitner om en enorm tillitserklæring til en mann som har en enda større stjerne blant United-fansen enn det folk flest er klare over hjemme i Norge.

Ole Gunnar Solskjær som manager for verdens kanskje aller største fotballklubb, om enn midlertidig, er en spektakulær dag for norsk fotball. Trolig er det bare Kjetil Rekdals straffe og den påfølgende 2-1-seieren over Brasil i 1998 i VM som kan måle seg i storhet.

Foruten Solskjærs vinnermål i Champions League-finalen naturligvis…

En legende i ordets rette forstand

Ved siden av Solskjær selv, er det særlig én mann som har alt å vinne på at den tidligere storscoreren blir en umiddelbar suksess.

Det er Ed Woodward.

Det virket kanskje uskyldig nok da Uniteds viseformann og øverste administrative leder forlot FA Youth Cup-dysten mellom United og Chelsea mandag kveld, men trolig var Mourinhos skjebne allerede da beseglet, og Uniteds plan for å hente Ole Gunnar Solskjær tilbake til Old Trafford var lagt.

Og selv om det finnes dem som er skeptiske, er det liten tvil om at Solskjær har fansen på sin side når han tar fatt på oppgaven.

Da Solskjær takket for seg som United-spiller høsten 2007 var jeg på Old Trafford for å følge pressekonferansen hans.

GLORY GLORY: Ole Gunnar Solskjær var gjest i United.nos Glory Glory i november 2017.

Etter seansen på «Drømmenes Teater» gikk vi ut for å snakke med fansen. En far med en liten pode på 8-9 år var stolt over å bli spurt om han kunne si noen ord om helten fra Champions League-finalen i 1999, men ville at sønnen skulle intervjues først.

«Solskjær har vært en fantastisk spiller for United, men med skadeproblemene var det sikkert like greit at han la opp nå» forklarte sønnen.

Egentlig sa han det de fleste tenkte, men faren ble bestyrtet over avkommets svar.

«Slik snakker du ikke om en ekte United-legende sa han og ga guttungen et målrettet klaps i bakhodet med håndflaten.

Trolig gikk poden sulten til sengs den kvelden, akkurat som United-fansen har vært sulteforet på underholdende fotball denne sesongen.

Topp fire vil være en stor suksess

En av fordelene for Ole Gunnar Solskjær når han tar fatt på managerjobben er at han vil ha fansen på sin side fra starten av i et kampprogram som på papiret er overkommelig

Og hva har han egentlig å tape?

United-fansen tørster etter å se et lag som vil angripe. De tørster etter positivitet og de tørster etter en manager de kan identifisere seg med.

Det lov å drømme om at han kan ta en Roberto Di Matteo og vinne Champions League som midlertidig manager, men ingen forventer det.

Kan han vinne FA-cupen? Selvsagt, men jeg tror de færreste forventer det også.

Det mest realistiske målet for Solskjær vil være en plassering blant de fire beste og dermed sikre Champions League-fotball for United også neste år.

Og klarer han det, vil det utvilsomt være en ubetinget suksess.

Uansett er det bare å spenne sikkerhetsbeltene. Dette blir en reise vi som skandinaviske United-supportere aldri vil glemme. 

Powered by Labrador CMS