Den nye gullungen

KOMMENTAR: Warren Joyce sammenlikner ham med Paul Pogba, men er Andreas Pereira egentlig klar for førstelagsspill?

Journalist Eivind Brennhovd Holth dekker akademilagene i United for United-Supporteren og leverer sine meninger om U21-laget her på united.no fra tid til annen.

Av en eller annen grunn husker jeg dagen da Andreas Pereira ble klar for Manchester United. Han signerte riktignok ikke avtalen før han fylte 16 et par måneder senere, men gutten som var regnet som et av verdens største talenter i 96-generasjonen hadde fått egen omvisning på Old Trafford av Sir Alex Ferguson, og overgangen var praktisk talt bekreftet.

To år senere møtte jeg 17-åringen for første gang. Han hadde blitt tatt opp på U21-laget foran 2013/14-sesongen og var en spiller du fort la merke til på AJ Bell Stadium. Han virket som en sindig type der vi stod og pratet utenfor hjemmegarderoben og fortalte meg at målet hans denne sesongen var å markere seg i like stor grad på U21-laget som han hadde gjort på U18-nivå. Et kortsiktig, realistisk og fornuftig mål.

Da jeg snakket med Warren Joyce i september, som utvilsomt er en trener med kritisk sans, ga han 18-åringen en interessant attest.

– Andreas Pereira og Paul Pogba er antageligvis de to beste atletene vi har hatt på reservelaget.

“Andreas Pereira og Paul Pogba er antageligvis de to beste atletene vi har hatt på reservelaget. ”

– Warren Joyce

Hvis vi ser på hvordan Pogba har utviklet seg er det grunn til å gni seg i hendene for United-fans.

Dessverre er imidlertid Pereira også i samme situasjon som Pogba og kontrakten hans går ut neste sommer. Dessverre, fordi vi mistet Pogba gratis til Juventus – et tap United-fansen sent vil glemme.

Nå har Pereira selv benektet at han vil forlate klubben dersom han ikke får de sjansene han mener han fortjener.

– Jeg er veldig fornøyd, for nå kan jeg utvikle ferdighetene mine sammen med verdens beste spillere, sa Pereira i oktober. MK Dons v Manchester United - Capital One Cup Second Round

Da hadde imidlertid Pereira kun trent med førstelaget i én måned, og spørsmålet er om han står bak løftet sitt når han føler han trenger nye utfordringer i form av førstelagsspill etter hvert. Pereira er en svært ambisiøs tenåring, det er det ingen tvil om.

Så hva gjør han når valget står mellom et utlån til Charlton i Championship og et kontraktsforslag fra Real Madrid eller Juventus?

Pereira har allerede vist at han gjør det han har mest lyst. Han forlot PSV som også har et godt akademi for å gå til United, og nylig vraket han Belgia til fordel for Brasil.

Men det er nye tider i United, og kanskje vil Van Gaal håndtere situasjonen med Pereira annerledes enn Ferguson gjorde med Pogba.

Som mange andre må jeg innrømme at jeg ble litt overrasket over at Pereira har fått såpass mye tillit av Louis van Gaal. Det er ikke mer enn ett år siden han spilte U18-fotball, og nå har han debutert mot MK Dons og vært på benken i Premier League ved tre anledninger.

18-åringen har trent med førstelaget siden september og har åpenbart fantastiske kvaliteter, men han kan ikke sammenliknes med den spilleren Januzaj var da han ble matchvinner på Stadium of Light i oktober i fjor. 

Januzaj er og var på et annet nivå, noe som var tydelig da han scoret hattrick på U21-laget mot Sunderland tidligere i høst – en kamp Pereira nærmest var usynlig. Nå er det lov for Pereira å ha dårlige dager, men det er akkurat der problemet ligger. Han svinger for mye i prestasjonene. Mens Januzaj var like dominerende i hver kamp han spilte for U21-laget, kan Pereira forsvinne helt ved enkelte anledninger, noe som kan være kritisk når han er spilleren med kreative ansvaret for United.

Potensialet ligger der, men Pereira er nødt til å stabilisere seg på et høyere nivå enn det han har inne nå.

Nå er uansett Pereira på førstelaget, og ingenting gleder United-fans mer enn en ungguttene får sjansen. Men har han blitt forfremmet på bakgrunn av prestasjoner eller for å skrive under ny kontrakt?

I US4 kan du lese hele historien om Andreas Hoelgebaum Pereira og hva Warren Joyce og den belgiske juniortreneren Bob Browaeys har å si om 18-åringen!