Det er en brutal jobb som venter Solskjær

BARCELONA: Det verste United kan gjøre i sommer er flere panikkartede storkjøp. Det vil uansett ta flere år å nå nivået til de beste lagene i Europa.

Publisert Sist oppdatert

«Form is temporary, class is permanent».

At United i det hele tatt tok seg til kvartfinalen i Champions League og fremdeles er med i kampen om en plass i neste sesongs utgave av europeisk fotballs fornemste selskap, er en fjær i hatten for Ole Gunnar Solskjær og hans trenerteam.

Klasseforskjell som ventet

At klasseforskjellen mellom Barcelona og Manchester United er minst like stor som forventet overrasker ikke, men det bekymrer likevel.

– Vi har en jobb å gjøre, men dette endrer vi ikke over natten, forklarte Solskjær på pressekonferansen etter kampen.

VONDT Å SE PÅ: David de Gea forærte Lionel Messi og Barcelona 2-0 med en kjempetabbe.

– De neste årene blir ekstremt viktige for oss om vi skal komme opp på Barcelonas nivå, sa Solskjær videre. 

Det kan høres ut som en floskel, men United-manageren treffer spikeren til de grader på hodet med den uttalelsen.

Det handler om å få de beste spillerne til å bli, få lokket noen av de beste unge spillerne i Europa, og kanskje verden, til Old Trafford og samtidig skynde seg langsomt.

Det blir en vanskelig balansegang, men alt blir så uendlig mye enklere om United tar seg til Champions League også neste sesong.

En ny dose Europa League-fotball frister ingen.

Uansett blir det en solid realitetssjekk for klubben.

Det vil nemlig ta flere år før dette United-laget igjen er med i kampen om de gjeveste troféene. 

INGEN JESSE-MESSI: Jesse Lingard hadde en svak kamp på Camp Nou. Her i duell med Barcelonas Arthur

Etter triumfene mot Juventus i Torino og PSG i Paris hadde United-fansen i og for seg berettigede drømmer selv om forhåpningene kanskje var falske.

Men et formsvakt United-lag hadde, med unntak av de første ti minuttene, ingenting å stille opp med mot verdens beste spiller og verdens beste klubblag.

En rekke svake kamper den siste tiden kulminerte det hele foreløpig med det som etter hvert fortonet seg som en aldri så liten lekestue på Camp Nou.

United ble riktignok utspilt av et fantastisk Barcelona-lag i Champions League-finalen for åtte år siden også, men avstanden opp til den øverste eliten i Europa virker atskillig større nå.

Før kampen pekte Ole Gunnar Solskjær på tre kriterier som måtte på plass om United skulle ha en sjanse. Kynisme, intensitet og konsentrasjon. Han fikk altfor lite av alle tre.

Særlig det siste.

Ashley Young mot Lionel Messi er utgangspunktet rått parti, men nettopp derfor burde den erfarne backen vite bedre enn å gi argentineren ikke bare en med to sjanser i forkant av målet.

Og gjensynet med Spania er garantert et David de Gea vil prøve å fortrenge med det aller første. Det er ingen annen måte å beskrive Messis andre mål på enn en gedigen keepertabbe.

Betaler for forgjengernes feil

United ble riktignok utspilt av et fantastisk Barcelona-lag i Champions League-finalen for åtte år siden også, men avstanden opp til den øverste eliten i Europa virker atskillig større nå.

Dette er de kortene Solskjær har blitt tildelt, og ser man på den helhetlige prestasjonen siden slutten av desember har han spilt dem meget bra.

Og her er vi egentlig ved sakens kjerne, opphavet til kvalitetsgapet mellom United og de beste lagene i Europa. 

Uniteds åpenbare problemer består ikke først og fremst i at Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake i 2013, men med feilvalgene som skjedde i tiden etter.

En famlende søken etter den rette manageren og den rette strategien på overgangsmarkedet har kostet United dyrt, både i pund og erfaringer.

Nye managere, vil ha spillere som paser til sin stil, og det er ikke alltid like enkelt å bli kvitt forgjengerens kjøp om de ikke passer inn i den nye stilen.

Ole Gunnar Solskjær kan således måtte betale en høy pris for forgjengernes mislykkede investeringer og en administrerende direktør i Ed Woodward som mildt sagt er på tynn is hva fotball som fagfelt angår.

LES OGSÅ: Lars Morten Olsens US-lederartikkel om at vi trenger en sportsdirektør

Ole Gunnar Solskjær har så langt ikke hatt anledning til å hente noen forsterkninger.

Dette er de kortene han har blitt tildelt, og ser man på den helhetlige prestasjonen siden slutten av desember har han spilt dem meget bra.

Men i sommer vil han trenge flere jokere.

Og det vil koste.

En utrolig viktig måned

Etter tre managere på drøye seks år fortjener imidlertid Woodward ros for å tørre å tenke nytt med ansettelsen av Solskjær. Det handler først og fremst om å finne personer som kjenner klubbens historie og dens status i europeisk fotball.

Spørsmålet nå er hva de neste fire ukene vil innebære. Om United havner utenfor topp fire kan forutsetningene endre seg karftig på overgangsmarkedet.

Dette skulle være sommeren den Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skulle gjenreise byggverket. Men hva skal man gjøre når det er selve grunnmuren som slår sprekker?

FORSVANT: Det er kamper som dette Paul Pogba må stå frem i, men mot Barcelona var franskmannen, i likhet med de fleste United-spillere, svak.

David de Gea vegrer seg for å skrive under en ny United-kontrakt, Marcus Rashford er ønsket i Barcelona og Paul Pogba-linken til Real Madrid vil simplthen ikke forsvinne.

Ole Gunnar Solskjær kommer til å få bruk for all sin fotballkløkt og positivitet for å lose dette United-laget til Champions League neste sesong.

Akkurat nå er det ikke tvil om at gapet mellom United og de aller beste lagene i Europa er stort, men løsningen er ikke å hente aldrende stjerner og tilby lønninger ingen anen klubb vil matche i ren panikk.

I stedet handler det om å bygge en langsiktig filosofi og med utpreget tålmodighet med de unge talentene, enten de kjøpes eller utvikles i klubben.

Det vil koste, det krever endringer og det krever tid. Men akkurat nå virker det som den eneste veien tilbake til toppen for United.

Powered by Labrador CMS