«Løsningen er nesten for enkel»

Ole Gunnar Solskjær var så ivrig på å få Aaron Wan-Bissaka til United at han selv snakket med Crystal Palace. Det er forståelig. 21-åringen kan nå bli løsningen på det som har vært Uniteds største problem gjennom flere sesonger.

Publisert Sist oppdatert

Jeg innrømmer at jeg aldri har vært mer bekymret foran en ligastart som i år.

Den fryktelige avslutningen på forrige sesong, kombinert med en vaklende jakt på forsterkninger, har sørget for det. På sommerturen i Perth møtte jeg Ashley Westwood, en Manchester-gutt jeg har kjent i over 25 år.

Ashley vant FA Youth Cup med United i 1995, og har spilt i samtlige av de fem øverste divisjonene i England. Som manager har han også vunnet I-League i India og han har vært med i trenerteamet til Michael Appleton både i Portsmouth og Blackburn. Jeg har sett ham i aksjon på trenerbenken og han er utvilsomt dyktig. Han tok den profesjonelle trenerutdannelsen sammen med Nicky Butt, Nemanja Vidic og Robbie Fowler som nå er trener for Brisbane Roar i Australia.

Westwood bor i Australia og var ekspertkommentator for MUTV da Uniteds egen TV-kanal viste lagets kamper der nede. Jeg spurte Ashley om et par av posisjonene som har uroet United-fansen i flere sesonger. Høyrebacken er definitivt en av dem. Ole Gunnar Solskjær var selv den ivrigste pådriveren for å hente Aaron Wan-Bissaka til United. Wan-Bissaka er en glimrende back. Rask, taklingssterk og nesten umulig å passere. Solskjær ringte selv til nøkkelpersoner i Crystal Palace for å hjelpe til med å få overgangen i havn.

– Aaron er en moderne back, forklarte Westwood.

– Se på Trent Alexander-Arnold i Liverpool eller Kyle Walker i Manchester City. Dette er backer som angriper, nesten som vinger. Selv om Ashley Young er en omskolert ving, så er han ikke en naturlig back slik Wan-Bissaka er. Med fare for å motsi meg selv, du ønsker å ha backer som går i angrep og kan opptre som vinger, men Young sine innlegg er ikke av god nok kvalitet og det trenger du fra en forsvarsspiller. Når du spiler mot de beste lagene vil backene være mye involvert. Ballen blir ofte spilt til dem og distribusjonen deres må være av ypperste sort. Om backene mister ballen er det vanskelig å bygge angrep, sa han.

Kvartfinalen i Champions League var et godt eksempel på hvor lite Young hadde ballen og hvor mye United led som en følge av det.

– Young er nå 34 år og hans beste dager som spiller var da han spilte som venstreving og kunne skjære inn i banen fra kanten. Det er veldig ulikt den rollen han har hatt nå der han må komme frem på høyrekanten og slå innlegg.  Han er allsidig, men ikke en langsiktig løsning. Antonio Valencia hadde det samme problemet. Først og fremst må du være en god forsvarsspiller, påpekte Westwood.

SPENNENDE OPPKJØRING: Andy Mitten er bekymret for United før serien starter, men skryter samtidig av Ole Gunnar Solskjærs to første kjøp.
SPENNENDE OPPKJØRING: Andy Mitten er bekymret for United før serien starter, men skryter samtidig av Ole Gunnar Solskjærs to første kjøp.

En av de fremste grunnene til at Solskjær ivret etter å hente Wan-Bissaka var at han kunne se den samme nytteverdien som den Gary Neville hadde da de to spilte sammen i United. Neville kom på stadige løp fremover, selv om ballen var et annet sted, og ga lagkameratene både rom og alternativer.

Solskjær ønsker det samme i sitt lag. En av de mest markante endringene han gjorde på laget etter at han tok over for José Mourinho var å dytte sidebackene høyere opp i banen. Det var et trekk spillerne selv satte stor pris på.

– Backene i dagens fotball må være i fysisk veldig god form. Ofte løper de mer enn noen andre spillere på banen. I det ene øyeblikket forsvarer de en corner, men i det neste må de være klare til å gå på lange offensive løp om kontringssjansene byr seg. Mye av hemmeligheten til Liverpools suksess ligger i at de har to sidebacker som til stadighet går i angrep og legger gode innlegg, påpekte Westwood.

Wan-Bissaka tar ikke bare de lange løpene fremover. Han er også bunnsolid bakover på banen. Han hadde flere taklinger enn noen annen back i Premier League sist sesong og kan tilføre en dimensjon dette laget har manglet siden Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake.

Selv trente Ashley Westwood ofte under Fergusons ledelse og han har snakket med skotten flere ganger etter at han selv ble manager. En gang ringte Ferguson ham for å gi råd om hvordan Westwood burde håndtere en spiller som leverte en slett innsats på trening.

– Ferguson ville ha krigere, men han var også taktisk veldig dyktig. Han forklarte at du ikke kunne spille midtstopper i United om du ikke kunne spille mot to spisser. Du måtte være rask for å ha en sjanse, erindret Westwood.

United har utfordringer i midtforsvaret som ikke Aaron Wan-Bissaka kan løse, men kjøpet av ham er oppmuntrende. Han leverte blant annet to strålende ligakamper på Selhurst Park mot nettopp United.

Et annet spørsmål er naturligvis hvem som skal spille i posisjonen foran Wan-Bissaka. United benyttet hele åtte ulike spillere på høyrekanten sist sesong der Juan Mata, Jesse Lingard, Ashley Young, Marcus Rashford, Diogo Dalot, Alexis Sánchez, Paul Pogba og Ander Herrera alle måtte bekle den rollen.

GULL VERDT: Aaron Wan-Bissaka vil bli en svært verdifull spiller for United, tror Andy Mitten.
GULL VERDT: Aaron Wan-Bissaka vil bli en svært verdifull spiller for United, tror Andy Mitten.

Juan Mata forlenget kontrakten med United tidligere i sommer, noe Westwood beskriver som et smart trekk. Han har imidlertid en bekymring når det gjelder spanjolen.

– Mata er en god spiller som kan fungere godt i tospann med Wan-Bissaka. Mata kan trekke seg inn i banen og han er flink til å både skape små rom og utnytte dem. Dermed kan han åpne opp høyrekanten for en fremmadstormende Wan-Bissaka. Det eneste problemet jeg ser med Mata er at han ikke er bevegelig nok defensivt. Spiller du mot United og Juan Mata er høyrekant, vil motstandernes managere oppfordre vestrebackene til å gå fremover i banen.

Da United var det klart beste laget i Premier League kunne Fergusons mannskap angripe igjen og igjen fordi laget var så dominerende. Tidene har imidlertid forandret seg. Solskjærs menn må nå være bedre organisert defensivt, fordi det finnes flere lag som er bedre enn United i øyeblikket. Den som spiller høyrekant, må falle ned i banen og gjøre en forsvarsjobb om United blir satt under press.

Du kan bare forestille deg en back som Andy Robertson mot Juan Mata på kanten, en back som vil sette Mata under press gjentatte ganger. Mata har mye av det United trenger, men det er den defensive delen av spillet hans som bekymrer meg, forklarte Westwood.

Det finnes andre alternativer på høyrekanten. Jesse Lingard har hatt den rollen mange ganger, men Westwood mener det er en annen posisjon som er bedre egnet for Lingard.

– Han trives best med frihet og spiller best som 10-er. Men er han god nok til å spille i den rollen for United? Jeg tviler. Om du skal bekle den rollen hjelper det at du kan by på litt magi slik som for eksempel Isco i Real Madrid kan, en spiller som er flink til å finne rom når han har ballen. Lingard er ikke av samme kaliber og spiller på en annen måte. Han foretrekker å løpe i angrep fra midten når spillet er foran ham. Det fungerte da han spilte for England fordi han kan ta de løpene og bryte opp fra en midtbanetreer. Solskjær har en utfordring med å finne den beste posisjonen for Lingard slik at han kan bidra mer til laget, sa Westwood.

Uniteds trenerteam håper at Daniel James skal bli den høyrekanten de har etterlyst, selv om han har mange kamper for Swansea som venstrekant. Det hadde vært glimrende hvis Wan-Bissaka og James ga høyresiden en ny dimensjon. James er er rask, meget rask, og han er direkte. Men han er også ny i Premier League. Solskjær må finne en formasjon som kler laget og som skaper forutsigbarhet for spillerne.

UFERDIG, MEN SPENNENDE: Daniel James er trolig den raskeste spilleren i Premier League. Med waliserens hurtighet har United fått et nytt angrepsvåpen.
UFERDIG, MEN SPENNENDE: Daniel James er trolig den raskeste spilleren i Premier League. Med waliserens hurtighet har United fått et nytt angrepsvåpen.

United har skiftet system ved for mange anledninger de siste sesongene. Det er mange gode spillere i klubben, men hvordan skal spillerne tilpasse seg stilen til United når de må bekle roller som, i deres egne øyne, ikke er i deres beste posisjoner?

Rashford var ikke tilfreds da han måtte spille på kanten, men da han fikk sjansen sentralt som spiss var han ikke effektiv nok. Pogba ønsket en mer offensiv rolle sentralt, og sprudlet de første månedene under Solskjær, før han forsvant mot slutten av sesongen.

I begynnelsen valgte Solskjær en angreps­trio med Anthony Martial til venstre, nevnte Rashford som midtspiss og Lingard eller Mata ute til høyre. Men fordi United hadde trøbbel på backplassene kunne de ikke holde fast ved det systemet. Og det største problemet lå definitivt på høyrebacken. Antonio Valencia var skadet, Ashley Young trøblet og Diogo Dalot ble ikke vurdert som klar til å spille alle kampene i det tøffe Premier League-programmet. Portugiseren var en spennende tilvekst fremover på banen, men veldig uferdig bakover.

Forhåpentligvis vil det problemet være løst med Wan-Bissakas ankomst. Han er ung og sulten og det samme kan trygt sies om Daniel James.

Løsningen virker enkel. Nesten for enkel, og United gjør ingenting enkelt i disse dager.

Nettopp det er grunnen til at jeg er så bekymret.

Powered by Labrador CMS