Meulensteen H

«Problemene Ten Hag må løse»

Rene Meulensteen ble spurt om å bli Erik ten Hags assistent i Ajax, men skriver i sin US-spalte at det aldri var aktuelt for han å returnere til United som en del av Ten Hags trenerteam.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen
Fortalt til Lars Morten Olsen


Vi har nettopp avsluttet den verste Manchester United-sesongen vi kan huske. Resultatene er ille nok, men det verste i min bok er alle problemene utenfor banen, i garderoben. Det er noe som aldri tidligere har skjedd i Man United.

Etterpåklokskap er en fin ting, men la meg si det på denne måten: Beslutningen med å kvitte seg med Ole Gunnar Solskjær og å hente inn Ralf Rangnick med sin stab er noe som overhodet ikke har fungert.

Det var tegn på at Oles tid kanskje var over og hvis han hadde blitt sittende så hadde styret kanskje sittet nå og tenkt at «vi skulle nok kvittet oss med han tidligere». Det er noe vi aldri får svar på. Beslutninger tas, og du må noen ganger velge mellom å gå til høyre eller venstre.

Uansett så viser de siste månedene at problemene stikker langt dypere enn at spillerne ikke er gode nok. Det er andre floker som må løses. Og de må løses fort, hvis ikke vil disse problemene fortsette også inn i den nye sesongen for Erik ten Hag.

En sunn, suksessfull og veldreven organisasjon i besittelse av mye. Den har grunnleggende verdier som kultur og identitet, noe United alltid hadde under Sir Alex Ferguson. De siste årene har imidlertid kultur og identitet i United begynt å forvitre på grunn av alle managerne som har kommet og gått. I tillegg har en suksessfull organisasjon en klar visjon om hva den ønsker å oppnå, både på kort og lang sikt. Den har en god plan og strategi for hvordan man skal nå disse målene. Sist, men ikke minst så har organisasjonen de rette menneskene til å sette dem ut i live. Mennesker med ekspertise og erfaring.

Disse elementene til sammen skaper stabilitet og kontinuitet. Absolutt alt dette har forsvunnet fra Manchester United. Alt!

Det må gjenopprettes, så det sier seg selv at Ten Hag har en massiv jobb foran seg, selv om han alene ikke kan gjenskape alt.  Jeg aner ikke om han gjorde hjemmeleksene sine og fant ut at alt som ikke er på stell i klubben, eller om han ble informert om det fra andre kilder. Det er den type informasjon du gjerne må litt under huden for å finne ut av. Det er enkelt å se at noe ikke er som det skal, men hvis man ikke vet nøyaktig hvor skoen trykker så vil det ta tid å løse problemene. Erik ten Hag må umiddelbart få ordnet opp i dette.

Ten Hag spaserer nå inn i en garderobe som er splittet. I mitt hode er heller ikke tidspunktet å starte ideell fordi spillerne er på ferie. Når de returnerer, vil problemene spillerne har hatt seg imellom fortsatt være der. De forsvinner ikke av seg selv bare fordi noen har vært bortreist i tre, fire uker. Det er som når en ny lærer kommer inn i en klasse. Alle elevene sitter spente på stolene sine og hører etter hva den nye læreren har å si, men gamle vaner er vonde å vende. Derfor vil problemene, hvis de ikke blir identifisert og tatt tak i, også vise seg for den nye når det nye er blitt normalen.

De viktigste redskapene for en trener å lykkes er:

1. De rette ressursene.
2. De beste omgivelser og det rette miljøet å arbeide i.

Akkurat nå har ikke Ten Hag det rette miljøet å jobbe i, faktisk er det et veldig dårlig miljø. Det må han ta opp snarest, men som sagt kan man bare løse problemet hvis du vet eksakt hva som er problemet. Det er godt mulig at Ten Hag får en fin start på pre-season fordi alle er oppglødde og spente på ny manager og ny sesong, men hvis problemene ikke blir tatt tak i så vil de før eller siden, sann mine ord, komme til overflaten igjen. Hvis eller når det skjer, vil man se dem ut fra resultater og prestasjoner laget viser på banen.

Erik ten Hags største utfordring er å ikke bare få Man United tilbake på sporet, men også å få klubben og laget framover igjen.

Manchester United Erik ten Hag Press Conference
TRENGER POSITIVITET: Erik ten Hag trenger all positivitet og optimisme han har, fordi det er etter Rene Meulensteens oppfatning mange problemer som må løses.

Mitt navn ble nevnt noen ganger som Ten Hags assistent, men jeg kan her og nå slå fast at det bare var mediasladder. Det var null kontakt mellom han og meg før ansettelsen. Jeg kjenner han imidlertid fra før. Ten Hag ønsket meg som sin assistent i Ajax. Edwin van der Sar ringte meg noen ganger, men jeg hadde allerede forpliktet meg til jobben som assistentmanager for Australia. Jeg anser meg selv som en lojal person og så lenge jeg hadde forpliktet meg til jobben med det australske landslaget var Ajax uaktuelt for meg.

Jeg ble også spurt om å kombinere de to jobbene, men fant ut at det ville bli vanskelig og takket derfor nei til Ajax. Vi har fortsatt god kontakt og da han ble ansatt som United-manager, sendte jeg Erik en gratulasjonsmelding på WhatsApp og ønsket han lykke til, men som sagt har det aldri vært ett ord om at jeg skulle bli hans assistent i United.

Jeg kjenner ikke Mitchell van der Gaag, men det er forståelig at Ten Hag ønsker å ha med seg en han kjenner fra før og som også vet hvilken type fotball som skal spilles. Steve McClaren kjenner han naturligvis fra tiden i Twente. McClaren har vært i United selv, men veldig mye har skjedd siden han jobbet på Carrington. Dette blir gjetning fra meg, men jeg tror ikke Steve kommer til å stå for så veldig mye av treningene. Mulig han blir et slags bindeledd mellom Ten Hag og duoen Darren Fletcher og John Murtough, mens Van der Gaag blir aktiv på feltet.

Ten Hag har gjort det glimrende med Ajax, men vi vet at Man United er en helt annen kjele med fisk, som vi sier i England. Ajax har det desidert største budsjettet i Nederland. Laget spiller alltid med mye «possession» med angrep i 70 prosent av de fleste kampene. Du vet at når Ajax møter lag fra nummer 10 til 18 på tabellen vil Ajax alltid vinne, men i Premier League er det ikke så forutsigbart.  Ajax er en god klubb, en stor klubb med masse historie i veggene, men likevel kan du ikke sammenligne Ajax med Man United. For Ten Hag blir dette en helt ny erfaring. Som person vet jeg at Erik er veldig hands-on. Han liker å være involvert i det som skjer. Jeg vil tro han kommer til å være en del ute på feltet selv.

Erik ten Hag har skrevet treårskontrakt, men samtidig snakkes det om en femårsplan. For meg går ikke det opp. Men veldig mye avhenger av hvor raskt han klarer å løse problemene i garderoben, hvor fort han klarer å få opp kvaliteten på banen, og hvor kjapt spillerne kjøper ideene hans for hvilken fotball som skal spilles. Jeg vet ikke hvilke beskjeder han har fått fra klubben. Kanskje han har fått beskjed om at det allerede er mye kvalitet i stallen og at det blir hans jobb å få ut potensialet. I så fall må han jobbe med en spillergruppe som var totalt splittet den nylig avsluttede sesongen, noe som vil bli en helvetes stor oppgave.

Hvis du ser på kampene United tapte i 2021/22 så er det enkelte kamper hvor det ble tap av den enkle grunn fordi kvaliteten ikke var god nok eller spillerne gjorde personlige feil. Det er imidlertid også kamper der United tapte, ikke fordi det manglet på kvalitet, men på grunn av dårlig innstilling og ingen lyst til å vinne. Etter min mening skal ikke det skje når du spiller for Man United og har det berømte merket på drakten.

Jeg så med stor interesse det første intervjuet med Erik ten Hag som Manchester United-manager, som for øvrig ble gjort av min datter Pien. Etter min mening sa han ikke noe jeg ikke forventet å høre. Jeg kunne gitt de samme svarene selv.

Oman v Australia - FIFA World Cup Qatar 2022 Qualifier
ASSISTENTMANAGER I AUSTRALIA: Tidligere United-trener Rene Meulensteen (t.v.) er nå assistentmanager for det australske fotball-landslaget under Graham Arnold. Meulensteen forteller at han ble spurt om å bli Erik ten Hags assistent­trener i Ajax, men takket nei fordi han hadde allerede forpliktet seg til Australia-jobben.

Etter min mening mistet han der en liten mulighet til å sette ned foten. Det å si at god ikke er godt nok, og at han ønsker å vinne med attraktiv fotball er noe enhver ny manager ville sagt. Han kunne «adressert» situasjonen litt tydeligere. For eksempel ved å si at han vet det er ting som skjer i kulissene og dette skal det ryddes opp i umiddelbart. Eller han kunne gjort det klart at de menneskene som ikke er klare for å være med i den retningen han velger, er ikke med i planene.

Jeg skrev i min forrige spalte i United-Supporteren at United må bytte ut 70 til 80 prosent av spillerstallen i løpet av de tre neste årene, og det står jeg for. Ten Hag må identifisere spillerne som er kjernen til at United ikke spiller så godt som de kan. Jeg har ikke lyst til å ramse opp navn her, men etter min mening bør flere i forsvaret byttes ut.

Det har vært snakk om to eller tre klikker i garderoben, noe som selvsagt ikke er bra. Som trener er det noen få klare elementer man ønsker. Først vil man som trener ha gode spillere, rent kvalitetsmessig. Deretter vil man som trener at de skal ha konkurranseinstinkt og lysten til å vinne, og det tredje er at man vil at spillerne jobber sammen. Teamwork og lagånd.

NOE ANNET ENN UNITED: Ajax, her mot Manchester United i Europa League-finalen 2017, er etter Rene Meulensteens mening en stor klubb med rik historie, men likevel mye, mye mindre enn United. Det skal Erik ten Hag få merke.

For Uniteds del så tikkes det ikke av på noen av de tre boksene. Jeg vil sette spørsmålstegn ved kvalitet og konkurranseinstinkt, mens teamwork og lagånd er ikke-eksisterende. Og det er før du kommer til kampplanen! Hvis de tre elementene er på plass så kan man faktisk vinne selv med en dårlig «game-plan».

Kampplanen er managerens og trenernes ansvar og den handler om å få ut det beste av spillerne, den beste taktikken, de beste forberedelser etc. Under her skal det ligge en hunger etter å vinne. Vinne hver eneste trening, hver eneste kamp og hvert eneste trofé man spiller om. Til slutt handler det om selve basisen: Score mål og holde buret rent.

Det var navigasjonssystemet vi jobbet etter da jeg var i trenerstaben til Sir Alex. Når vi hadde tre av tre så var vi enige om at dette var meget bra. Hvis vi hadde to av tre, var det rom for forbedringer og vi gikk for å forbedre nøyaktig det punktet. Hvis du har bare én pluss må det radikale endringer til. Hvis det er ingen plusser, som det er med United nå, må det gripes fatt i med en gang.

David de Gea ble Årets Spiller nok en gang i United. Det må være lov å spørre hvilken plass United ville endt på uten ham, tatt i betraktning av at laget slapp inn 57 mål.

Og samtidig: Hvor ville United vært uten Cristiano Ronaldo? For meg er det ubegripelig at han får så mye kritikk som han gjør. Ikke bare på grunn av målene han gjør, men fordi han har ofte vært den eneste med denne hungeren etter å vinne som jeg snakket om tidligere. Og han er 37!

De andre spillerne burde benytte denne gylne muligheten til å lære av tidenes kanskje beste fotballspiller. Se og studere hvordan han trener, forbereder seg til kamp og gjør alt riktig for å holde nivået oppe samtidig som han ha har bevart sulten etter å vinne.

Powered by Labrador CMS