rene

«For å være ærlig synes jeg ikke Ole hjalp seg selv med det han sa»

Da Rene Meulensteen var førstelagstrener i United, satte han seg etter hver sesong sammen med Sir Alex Ferguson og et par trenere til og evaluerte troppen. Når Meulensteen gjør det i denne spalten, er han klar på hvor det er størst behov for forsterkninger.

Publisert Sist oppdatert

Av Rene Meulensteen
Fortalt til: Lars Morten Olsen


Andreplass og tapt Europa League-finale er ikke godt nok for Manchester United, noe jeg tror Ole Gunnar er enig i.

Jeg sa det allerede før kvartfinalen i FA-cupen. Hvis United vinner FA-cupen, Europa League og tar andreplass så er det en meget god sesong. Hvis United vinner enten FA-cupen eller Europa League og tar andreplass så er det en god sesong, men intet trofé og andreplass kan ikke klassifiseres som en god sesong.

Ja, andreplass og åtte poeng mer enn i 2020 er progresjon. Andre lag, som Liverpool, har gått bakover. Men United er fortsatt båtlengder unna ligagullet, tolv poeng er mye. Det gapet må krympes. Jeg tipper at Manchester City går grundig gjennom sin sesong for å forsikre seg om at de ikke ramler sammen som Liverpool gjorde nå med 30 poeng mindre enn i 2020.

Når det er sagt, mener jeg at pandemien spilte en betydelig rolle i den nettopp avsluttede sesongen. Jeg tror for eksempel at Liverpool ikke hadde fått seks hjemmetap med vanlige tilskuertall.

For å være ærlig synes jeg ikke Ole hjalp seg selv ved å si at det å vinne trofeer ikke var så viktig, da han kom med et stikk til José Mourinho om at trofeer kunne være en ego-greie. Det er totalt imot hva Manchester United alltid har stått for.  Manchester United har alltid handlet om å vinne trofeer.

For meg ga det ikke mening fordi da Ole fikk jobben så sa han at han ønsket å gjenskape vinnerkulturen og at United alltid skulle kjempe om trofeer. Kjempe om Premier League-pokalen og alle andre cupturneringer.

Villarreal CF v Manchester United - UEFA Europa League Final
TAPTE I GDANSK: Ole Gunnar Solskjær etter tapet for Villarreal.

Plutselig sier han type «nei, det er ikke så viktig». Det henger ikke på greip. Media glemmer aldri hva som er blitt sagt, enten det var for to uker siden eller to år siden. Derfor kan uttalelser som det bli gravd fram igjen.

Det Ole opprinnelig sa, da han tiltrådte jobben, var kloke ord. Som spiller skal du vite hva som kreves når du spiller for Manchester United. Du skal vite hva som forventes av deg og du skal vite at det er et stort press å spille for United. Det er kloke ord fordi det setter standarden og det blir forventninger.

2020/21-sesongen har vært en nyttig lærekurve for Ole og staben hans. Jeg tror de kommer til å ta en gjennomgang av hvordan United ble slått ut både av Champions League allerede etter gruppespillet så vel som de ulike cupturneringene.

Tap for City på Old Trafford i ligacupen, bortetap for Leicester i FA-cupen, og til slutt nederlaget for Villarreal i Europa League-finalen. En Europa League-finale er en stor scene med millioner av TV-seere verden over.

Det viktigste er at Ole tar med seg det positive fra sesongen, og det var nok av plusser.

Som Paul Scholes sa på forhånd:

– Med Uniteds mannskap mot et lag som ble nummer syv i La Liga, en liga som ikke er så bra som den var for noen år siden, da forventer jeg at United vinner komfortabelt.

Hvis United hadde gjort det, vunnet med to, tre eller fire mål, så hadde United sendt ut en klar og tydelig melding. Med tapet i Gdansk sendte United ut en melding, men ikke den riktige. Derfor er det naturlig at det også kommer kritikk.

Det viktigste er at Ole tar med seg det positive fra sesongen, og det var nok av plusser. For eksempel to, tre skikkelig lange rekker med kamper uten tap. Borteformen med null tap i Premier League er direkte imponerende.

United har gjort bra med mål og det har vært progresjon individuelt for flere av spillerne, som Henderson, Wan-Bissaka, Luke Shaw og Harry Maguire. Jeg synes også Fred og McTominay har gjort en brukbar jobb på midten, men det skal skytes inn at med de to så mister United litt offensiv kvalitet.

Manchester United v West Ham United - Premier League
ERSTATTER PÅ MIDTEN? Rene Meulensteen synes Scott McTominay (bildet) og Fred har gjort det bra, men mener at det mangler litt kvaliteten fremover, og ser West Hams Declan Rice som mulig erstatter for McTominay eller Fred.

Bruno Fernandes har vært suveren, Rashford scoret igjen over 20 mål, Mason Greenwood kom sterkt mot slutten av sesongen, og Cavani har vist seg som en kjempesignering.

Med andre ord; det er plenty med positive ting å ta med seg fra sesongen.

United er imidlertid fortsatt et lag som kan slå hvem som helst, men også tape for hvem som helst. Jeg tror at nettopp den svakheten kostet United såpass dyrt at de ble stående tomhendte ved sesongslutt. Det ble en meget hektisk sesongavslutning for United med syv kamper på 21 dager. Syv kamper på tre uker er etter min mening direkte latterlig, det er helt sprøtt og Ole hadde all grunn til å klage.

Når det er sagt synes jeg ikke det bør brukes som unnskyldning for at prestasjonen i Gdansk ikke var opp på det nivået man kan forvente av United. Bailly var tross alt den eneste som var i startelleveren mot Wolverhampton og Villarreal. Alle de andre fikk en drøy uke med hvile.

Sheffield United v Manchester United - Premier League
IKKE GOD NOK: Rene Meulensteen mener at Victor Lindelöf ikke er god nok for United og peker på flere mål imot der svensken har hatt skyld eller delvis skyld, som her mot Sheffield United.

Etter at Maguire ble skadet mot Aston Villa, fikk United tre tap inkludert Europa League-finalen, én uavgjort som var hjemme mot Fulham, og den ene seieren mot Wolves.

Jeg tipper at Harry er en av de første navnene som Ole skriver ned på lagoppstillingen, han hadde en god sesong og var aldri skadet før den uheldige skaden mot Villa. Vi fikk flere ganger se hvor sårbare United er bakover og det er nok også grunnen til at United stadig kobles til en ny midtstopper ved siden av Maguire. Han er lagkaptein, er utvilsomt viktig, men de skuffende resultatene på tampen tror jeg hadde vel så mye å gjøre med det tøffe kampprogrammet som at Maguire ble skadet.

Det har vært en merkelig sesong og en lang sesong med over 60 kamper for United, men United har vært dyktige til å rotere og bruke troppen klokt. Nettopp derfor ble jeg forundret over at Ole ventet til 100 minutter før han gjorde sitt første bytte i Europa League-finalen. For meg var det et klart signal om at han hadde sine elleve beste spillere på banen. Ole tenkte kanskje at det var størst sjanse for seier med de elleve, men noen ganger kreves det likevel bytter for å få inn friske bein. Villarreal gjorde jo fem bytter før ordinær spilletid var over og fikk betalt for det gjennom ny energi, mens United virket litt slitne.

Da det kom til straffene ble jeg direkte lei meg da David de Gea var den som bommet. Jeg har jobbet med David og vet hvor dedikert og profesjonell han er, og han har vært en trofast tjener for United. Dette fortjente han ikke.

Hvis United noen gang skal gå for Kane, er det i sommer det må gjøres.

De Gea og Dean Henderson spilte helt likt de siste 14 kampene, nemlig sju hver. Det kan synes litt merkelig, men jeg tror det var en klar strategi fra Ole for å få en skikkelig studie av Henderson i fall De Gea forlater United i sommer. Det faktum at De Gea spilte finalen fortalte imidlertid også litt, fordi det er kamper som det hvor keeper og spiss ofte kan være forskjellen mellom seier eller tap.

Det skal bli spennende å se hvem av de to som er førstekeeper når sesongen starter, eller om de overrasker og går for en spiller som Jan Oblak.

Uansett vil det komme spillere inn og det vil gå spillere ut.

Til tross for at Cavani har hatt en fantastisk sesong, mener jeg United trenger en ny spiss. Du kan ikke forvente at Cavani spiller hver kamp, han fyller 35 år neste sesong. Jeg har sagt det før og gjentar det gjerne.

I min bok vil Harry Kane være en perfekt signering for United. Dette er vel første gang at han muligens blir tilgjengelig. Han fyller 28 år i juli og hvis United noen gang skal gå for Kane, er det i sommer det må gjøres. Han vil ikke bli billig, det vet vi fra før når det er snakk om forhandlinger med Tottenham og Daniel Levy, men til gjengjeld vil du få en spiss som kommer til å score 25 til 30 mål pluss mange assists per sesong.

Germany v Spain - UEFA Nations League
MULIG NY STOPPER? Pau Torres, som vant Europa League-finalen mot United, kan ifølge Rene Meulensteen kanskje være ny kandidat til stopperplass. Her for Spania i duell med Tysklands Leroy Sane.

Haaland blir stadig nevnt. Han er ung, Ole kjenner gutten, men i motsetning til Kane så kjenner ikke Haaland Premier League.

Jadon Sancho har vært koblet til United i over et år. Han er en spiller som kan skape trøbbel for motstanderen, men hvis United signerer Sancho da spør jeg meg hvor Mason Greenwood skal spille? Greenwoods foretrukne posisjon er også på høyrekant. Mason kan riktignok spille på topp, men han er ikke en ren spiss som Kane og Cavani.

Det er også snakk om West Ham-kaptein Declan Rice. Forståelig, siden Nemanja Matic’ dager kanskje er over. Fred og McTominay har gjort det ganske bra, men som nevnt blir det mindre kvalitet frem mot Fernandes og spissen med de to.

Grealish er også nevnt, men det er en helt annen type spiller. Han er en dribler, en som løper med ballen, og vil gi en annen dimensjon til spillet. Med Grealish, tatt i betraktning av den spillertype han er, kan det ha innvirkning på andre på laget. Jeg tenker først og fremst på Fernandes som liker å være involvert i alt som skjer offensivt. Det er viktig, og en uhyre krevende jobb, å finne spillere som går bra sammen og skaper en god balanse. Hvis Grealish kommer, vil han sannsynligvis spille enten venstre eller i 10-errollen. Hvis han spiller på venstre er det i posisjonen til Rashford, og noen ganger Pogba. Hvor skal Rashford da spille? Og hvor skal Pogba spille? Grealish er en god spiller, men hvis United signerer han så kommer det unektelig også mange spørsmål.

Som trener i United så jeg en rekke ganger der United-fansen, både på Old Trafford og borte, var tungen på vektskålen.

Når det gjelder eventuell ny stopper, har United vært koblet til Villareals Pau Torres. Han er 24 år og har hatt fin progresjon. Jeg så Sven Botman fra Lille også ble nevnt, men hvis United henter han blir jeg veldig overrasket. Han er nederlender så jeg kjenner litt til han, og jeg tviler på om han er god nok for et Manchester United som skal satse på å bli best

Jeg aner ikke hvor mange penger Ole får til rådighet, men min mening er at han bør se på hele sentrallinjen snarere enn gå for kantspillere eller høyreback.

Keepersituasjonen må løses. Vi vet fortsatt ikke om Henderson er god nok til å spille 50-60 kamper for United en hel sesong.

United trenger, etter min mening, en ny makker til Harry Maguire. Jeg har skrevet det i tidligere spalter, men gjentar gjerne: Jeg synes ikke Lindelöf er god nok. Jeg tror at motstandere, når de studerer United før en match, ser at det er en posisjon som de kan blottlegge. Det er jo bevist! Mange ganger har det kommet mål imot fordi han har vært feil plassert eller ikke vært rask nok eller sterk nok.

Bailly er rask, men han balanserer mellom gult og rødt kort hver eneste kamp. Tuanzebe har gjort det brukbart, men hverken han eller Bailly har fått sjansen i flere kamper på rad sånn Lindelöf har.

Hvis det hadde vært opp til meg, ville jeg sett på midtstopper, sentral midtbanespiller, Rice er blitt nevnt, pluss spiss. Det er snakk om tre spillere pluss eventuelt målvakt.

Avslutningsvis noen ord om United-fansen. Ingen skal undervurdere fansens betydning, og det er ingen tvil om at de er enormt viktige for laget. Som trener i United så jeg en rekke ganger der United-fansen, både på Old Trafford og borte, var tungen på vektskålen i jevne kamper. Det er ingen klisjé, men faktisk sant: «Football is nothing without fans».

Fotballen er der for supporterne, fotballen tilhører supporterne, og bør bli spilt for fansen i den rette ånden.

Jeg håper virkelig det ikke drøyer lenge før vi ser fulle tribuner der supporterne gir spillerne støtten de trenger, og fortjener.

Powered by Labrador CMS