keeganferguson290422

Slik fikk Ferguson Kevin Keegan til å eksplodere

For 26 år siden, 29. april 1996, så eksploderte Kevin Keegan i raseri fremfor TV-kameraene etter å ha blitt provosert av Fergusons uttalelser.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United har vært involvert i mange spennende vårsesonger (selv om årets utgave ikke er all verden), og våren 1996 var nok en av de mest spennende, og Leeds’ kamper mot tittelkandidatene Manchester United og Newcastle førte til et TV-intervju vi aldri kommer til å glemme.

Det huskes minst like godt som resultatene i innspurten.

Newcastles kollaps

Men før vi beveger oss mot Kevin Keegans intervju, så må vi gi litt kontekst: 

Da januar 1996 nærmet seg slutten, så ledet Newcastle ligaen med 12 poeng, men våren skulle vise seg å bli tøff for Newcastle, samtidig som Fergusons United vant kamp etter kamp, ofte 1-0-seiere etter scoring av Eric Cantona – inkludert i den utrolig viktige kampen mellom de to lagene på St. James’ Park i starten av mars.

Før den kampen ledet Newcastle med fire poeng på United, og hadde også en kamp til gode. Etter kampen var ledelsen redusert til ett poeng. Etter dette tapte Newcastle tre av de neste fem kampene, og United overtok initiativet.

SENKET NEWCASTLE PÅ ST. JAMES’ PARK: Eric Cantona.

I ligasesongens tredje siste kamp vant United 1-0 hjemme mot Leeds, og Fergusons kommentarer etter kampen var det som provoserte Kevin Keegan så voldsomt.

Seieren mot Leeds satt langt inne, til tross for at Leeds fikk keeperen utvist etter et kvarter, og måtte spille med stopper Lucas Radebe i mål resten av kampen siden de ikke hadde en keeper på benken.

Leeds lå på nedre halvdel av tabellen, og etterpå ga Ferguson uttrykk for at Leeds ville vært langt høyere på tabellen om de hadde kjempet slik mot andre lag enn Manchester United – og hintet om at de ikke kom til å kjempe like hardt mot Newcastle:

– Hvorfor er de ikke topp seks? Jeg skjønner det ikke. De er gode spillere, og hvis de produserte forestillinger som det der [regelmessig], så ville de vært topp seks. For noen av dem er det viktigere å få et resultat for å stoppe Manchester United fra å vinne ligaen enn noe annet. Vent og se forskjellen mot Newcastle.

Keegans eksplosjon

Det er nok ikke utenkelig at Ferguson hadde rett i kritikken mot Leeds-spillerne, men den som lot seg terge mest av kommentarene, var Newcastle-sjef Keegan, som tolket det som et psykologisk spill som var over streken.

– Jeg har ofte blitt beskyldt for å drive med «mind games» med rivalene mine, og jeg må innrømme at det til tider har vært substans i den påstanden, skrev Ferguson i selvbiografien Managing my life.

I nest siste kamp vant United 5-0 mot Nottingham Forest, og Ferguson skal også ha kommentert det faktum at Keegan hadde takket ja til å stille opp på Forest-kaptein Stuart Pearces testimonialkamp – Newcastle skulle møte nettopp Forest den siste uka.

Leeds ga Newcastle en tøff kamp 12 dager etter Fergusons Leeds-kommentarer, men Keegans lag klarte (som Manchester United) å vinne 1-0, og Newcastle var med det tre poeng bak United, med én kamp mer igjen (på grunn av hengekampen mot Forest).

Etter oppgjøret forbløffet Keegan med følgende intervju:

When you do that with footballers, like he said about Leeds, and when you do things like that about a man like Stuart Pearce, I’ve kept really quiet, but I’ll tell you something, he went down in my estimation when he said that. We have not resorted to that, but I’ll tell you, you can tell him now if you’re watching it, we’re still fighting for this title, and he’s got to go to Middlesbrough and get something, and… and… I’ll tell you, honestly, I will love it if we beat them. Love it!

– Mine kommentarer 17. april var aldri ment å ha noe med Kevin Keegan å gjøre, det var fullt og helt rettet mot Howard Wilkinsons spillere. Men Kevin tok dem personlig, og eksploderte fremfor kameraene etter Newcastles seier mot Leeds, skrev Ferguson videre om episoden i selvbiografien.

Uansett ble Keegan-intervjuet det øyeblikket som virkelig huskes fra Newcastles kollaps.

United sikret ligatittelen etter å ha vunnet 3-0 borte mot Middlesbrough i den siste kampen, etter scoringer av David May, Andy Cole og Ryan Giggs. Newcastle spilte uavgjort i begge sine to siste kamper etter Keegans eksplosjon.

Sesongen endte også med at United vant FA-cupen etter å ha vunnet 1-0 mot Keegans gamleklubb Liverpool.

OVER TI ÅR ETTERPÅ: Sir Alex Ferguson ser kanskje ikke ut som om han nettopp har vunnet 5-1 borte mot Kevin Keegans Newcastle i en viktig kamp (23. februar 2008), men det har han, altså.

Denne artikkelen ble publisert i 2020 også.

Powered by Labrador CMS