– Minimale muligheter

QPR-fansen har lave forventninger foran lørdagens besøk til Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Vi gjør oppmerksom på at denne saken ble laget FØR nyheten smalt om at Mark Hughes har fått sparken som QPR-manager.

Kåre Svang, leder av Rangers’ skandinaviske supporterklubb, er oppgitt over klubbens svake spill og enda verre resultater, og mener at Mark Hughes’ tid som manager bør ta slutt snarest (se kommentar til sparkingen nederst i saken).

Men før vi våger oss nærmere inn på problemene som for tiden rår hos Premier Leagues bunnlag, gir vi Svang sjansen til å gjenoppfriske egne gode minner fra tidligere møter mellom Queens Park Rangers og Manchester United:

– Joda, jeg har for eksempel sett United mot QPR på Old Trafford ved to tilfeller. Første gang var den 7. januar 1989, i FA-cupens 3. runde. Kampen endte 0-0 og det var første gang QPR ikke tapte en kamp på Old Trafford. Det var utrolig god stemning og et veldig godt resultat for QPR.

– Den gang kostet et sete £5.50(!) minnes han, og drømmer seg tilbake til en tid da det å se toppfotball i England fortsatt kunne bokføres under «Diverseutgifter».

– Returkampen i London fire dager senere endte forresten 2-2, så det måtte en tredje kamp til for finne en vinner. Den vant United 3-0 i Manchester, sukker Svang, før han igjen lyser opp:

– Nyttårskampen et par år senere vil jo ALDRI bli glemt blant QPR-fansen. 4-1-seieren på Old Trafford, etter tre mål av Dennis Bailey. Etter den forestillingen har han fortsatt heltestatus blant fansen, smiler Svang.

Dennis Bailey og hans berømmelige nyttårskrumspring kan du lese mer om her.

Svak sesonginnledning

Men uansett hvor morsomt det alltid er å mimre om gamle fotballkamper, er det presens, uansett hvor ubehagelig den måtte være, som har rangen. Det er et faktum at Queens Park Rangers under ex-Red Mark Hughes’ ledelse har fått en elendig start på sesongen. Fire poeng på tolv kamper, og nå, så sent som i slutten av november, venter klubben fremdeles på sin første seier.

Innledningsspørsmålet til Kåre Svang skal derfor ikke handle om hvor fornøyd han er så langt. Det sier seg selv hva han ville svart på det. Så dermed hopper vi direkte videre til det helt uunngåelige:

Hvordan har QPR egentlig havnet i denne situasjonen, og er det kun Mark Hughes’ feil?

– Et utrolig godt spørsmål som jeg ikke vet om jeg har et like godt svar på. Men jeg skal forsøke. Mark Hughes ble hentet av vår styreleder Tony Fernandez i januar i år. Han fikk lov til å hente inn de spillerne han ønsket i januarvinduet og laget reddet plassen. Det skjedde mye på grunn av hjemmestatistikken. Noe god fotball spilte vi vel ikke utover vinteren og våren, men poengene kom på hjemmebane, nok til å redde plassen med et nødskrik.

– Men så, etter den siste kampen i mai, sa Hughes: – Aldri mer en slik situasjon for denne klubben med meg som manager.

– Nettopp den uttalelsen er det som trekkes frem i dag. Det er ikke mange som vet hva som har gått galt de siste seks månedene – bare at ALT har gått galt.

– I sommer fikk Hughes nok en gang hente spillere han ville ha – tilsammen tolv stykker, hvorav seks ble kjøpt. De øvrige kom på «free» eller på lån.

– Der og da i august, var nok alle godt fornøyd med navnene og kvaliteten på dem som var blitt hentet inn.

Ingen synlig linje

– I etterpåklokskapen er det imidlertid vanskelig å se noen «rød tråd» i innkjøpspolitikken til Hughes. Det vi sårt manglet på vårsesongen var to kvalitetsmidtstoppere og en back. Fabio ble hentet fra dere og så ble Ryan Nelsen hentet fra Tottenham som en nummer 3 midtstopper. Problemet var bare at de to kvalitetsstopperene vi hadde bruk for, aldri kom. Det har vi fått lide under hele sesongen så langt. Isteden ble det hentet inn midtbanespillere i fleng, et par keepere og litt benkfyll.

– Siden han har fått velge fritt, må Mark Hughes derfor ta mye av skylden for en dårlig innkjøpspolitikk.

Planløst – og giddaløst

– Utover i sesongen har laget fremstått som et lag uten plan, system og mening. Uansett hvilket spillesystem Hughes har spilt etter har det vært planløst i nær sagt alle kamper, kanskje med unntak av oppgjørene mot Spurs og Chelsea.

– Spillerne løper rundt uten mål og mening, så også de må ta ansvar for elendigheten. Som supporter og tilskuer ser du på innsatsen til et par av våre stjerner. Djibril Cissé, José Bosingwa, Shaun Wright-Phillips og til dels Bobby Zamora. De har fremstått som giddalause småguttespillere, enten joggende rundt eller med hoftefeste. Hva Mark Hughes har hatt å si for dette er vanskelig å si, men det samme gjentar seg kamp etter kamp. Dessverre…

Så hva er synet ditt på managerspørsmålet, og er Hughes fortsatt manager på Loftus Road etter lørdagens kamp?

– Jeg trodde ikke at han kom til å lede laget mot United, men nå ser det ut som det likevel. Han hadde veldig backing fra styreleder frem til begynnelsen av november, men den har nå avtatt noe.

– Før lørdagens match mot United hadde vi Reading, Stoke og Southampton i tre «must win»-kamper på rad. Jeg vet at det ble forlangt mange poeng fra disse, men så endte det hele opp med at vi sto igjen med ett fattig poeng.

– Jeg forventet derfor at Hughes måtte gå etter Southampton-kampen på lørdag (1-3), men så har ikke skjedd. Men, en manager som ledet sitt lag til siste ligaseier i begynnelsen av mai måned, og som aldri har vunnet på bortebane i løpet av sin sjefsperiode på snart elleve måneder – har ikke noe mer å utrette i jobben. Det han ikke har fått til nå får han aldri til. Og, i tillegg til at poengene har uteblitt, har laget spilt dårlig fotball.

Saken fortsetter under bildet….

– En halv prosents sjanse!

I et topp-mot-bunn-oppgjør som dette, er jo United selvsagt store favoritter. Det i seg selv er imidlertid ingen garanti for suksess. United har gått i fellen før, og kan naturligvis gjøre det igjen. Men hvor stor tror du sjansen er for at QPR virkelig klarer å stikke kjepper i hjulene for den antatte overmakten?

– Hvis jeg skal gi et prosentvis svar så må det bli 0,5! 0,5 % mulighet for QPR-seier på lørdag. Det er overhodet ingen som tror på QPR-seier. I tillegg har vel United to tap i løpet av fire dager, så sannsynligheten for at det blir tre er vel minimal.

Hvordan tror du et såpass nederlagsdømt lag vil opptre da. Tenke som så at ‘her har vi ingenting å tape’ og dermed kaste seg helhjertet i angrep?

– Nei, det har jeg ingen tro på. Det blir nok heller en forsvarskamp for vår del med et klart ballmessig overtak til United. Håpet er at midtbanen vår kan gjøre en god kamp; til tider styre midtbanen og spre noen baller som kantene våre kan utnytte til å komme seg forbi og rundt. Så får vi håpe at Cissé klarer å slippe taket i hoftene sine og få litt fart på beina.

Hvor mye vil QPR savne Bobby Zamora og Ji-sung Park i en kamp som dette?

– På midtbanen er vi godt dekket, så savnet av Park er nok mimimalt. Zamora er den som har scoret noen mål for oss i år, men før han ble skadet var også han dårlig. Savnet av Andy Johnson er nok det som er mest merkbart hos oss. Han er trolig ute for resten av sesongen.

Forresten, hvor fornøyd er QPR-fansen med Park? Og hva med innlånte Fabio?

– Begge har jo vært skadet. Fabio gleder vi oss til å få klar, mens Park sannsynligvis må finne seg i å sitte på benken når han er tilbake. Det er kamp om plassene på midtbanen, og Park overbeviste ingen i de kampene han spilte innledningsvis på sesongen. Han kom fra United, ble utnevnt til kaptein, og det var store forventninger til han. Men i likhet med flere andre spillere har han ikke overbevist. Spørsmålet er vel om Park kanskje ble hentet til Loftus Road på grunn av sin asiatiske bakgrunn. Fernandez har jo promotert klubben veldig i Asia. Air Asia er jo også klubbens hovedsponsor.

Hvor på tabellen tror du de to klubbene vil befinne seg etter siste ligarunde i mai?

– Før sesongstart tippet jeg United som vinner av Premier League, og det fastholder jeg. Når det gjelder min egen klubb QPR så er jeg mer usikker. Jeg håper naturligvis å unngå nedrykk, men må si at jeg blir stadig svakere i troen. Men la gå; jeg håper vi berger oss med ny manager og at vi ender på en hederlig 15 plass…

Og resultatipset ditt før lørdagens kamp?

– Liker det ikke, men samtidig er jeg realist: 2-0 til United.

Dersom du fortsatt føler at du har noe å tilføye Kåre, er det nå fritt frem for å utbrodere!

– Vel, da må jeg si at dersom United scorer mål mot oss på lørdag, så håper jeg det er et ordentlig mål og ikke mål som kommer som resultat av skuespill og juks. – Det som skjedde i fjor, hvor Ashley Young spilte seg til et straffespark og samtidig utvisning av Shaun Derry, er noe av det simpleste jeg har sett. I tillegg gikk Ferguson ut og forsvarte det i etterkant. Der sank Sir Alex mange hakk i mitt omdømme av han. Sorry United, sånt liker vi ikke, avslutter Queens Park Rangers’ supporterleder.

Og akkurat det kan vi vel alle slutte oss til. «Fair play», og det fra samtlige aktører, bør være en selvfølge.

Her kan du utforske QPR-fansens hjemmeside.

KÅRE SVANGS KOMMENTAR TIL SPARKINGEN:

En lettelse!

I en rykende fersk kommentar til sparkingen av Mark Hughes, sier Kåre Svang til united.no at han er lettet og glad over at QPR-ledelsen endelig tok beslutningen om å løse manageren fra kontrakten.

– Ja, jeg er lettet, det innrømmer jeg glatt, sier Svang.

– Jeg så ingen vits i å beholde en manager bare fordi det står en ny kamp på spilleplanen denne helgen. Hughes ble bedt om å gå allerede på mandag, men da nektet han. Med andre ord har han vært veldig bevisst på at han ikke lenger var ønsket i klubben. Styreleder Tony Fernandes har imidlertid helt til det siste bakket ham opp, men nå så tydeligvis heller ikke han noen vei utenom å kvitte seg med ham. Og da var det ingen vei tilbake.

Har sparkingen gjort deg mer optimistisk foran lørdagens kamp?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg tror ikke det er så enkelt som det. Vel, ok da, kanskje seiersmulighetene har øket fra nevnte 0,5 til 1 prosent, ler Svang, og tror det blir Hughes’ assistent, Mark Bowen, som kommer til å lede laget mot United.

– Selv om det hevdes at Harry Redknapp er mannen som tar over – det er ennå ikke bekreftet – tror jeg neppe at han vil ha noen innflytelse på laget allerede i lørdagens kamp. Likevel kan det jo hende at spillerne nå løfter seg i et forsøk på å imponere sin nye sjef. Vi kan ikke annet enn å vente og se hva som skjer. Uansett er det veldig gledelig at Hughes ikke lenger har ansvaret for QPR, sier en lettet Kåre Svang til united.no.

Powered by Labrador CMS