Gulldrømmen brast

KARAKTERBOK: Argentina knuste Louis van Gaals drøm om å entre United-garderoben som verdensmester.

Publisert Sist oppdatert

NEDERLAND 0-0 ARGENTINA (2-4 etter straffer)

Semifinale VM, i São Paulo 09.07.2014, 22.00

terning1
terning2
terning1
terning2

Får plusspoeng for: Sine defensive bidrag, især på dødballer.

Får minus for: Virker tung og handlingslammet gjennom samtlige 95 minutter.

terning3

Verdt å merke seg: Robin van Persie har ikke scoret siden 2-2-målet i andre gruppespillkamp mot Australia.

terning2

Selve kampen:

Netherlands v Argentina: Semi Final - 2014 FIFA World Cup Brazil
SVAK: Robin van Persie imponerte ingen i VM-semifinalen mot Argentina.

Et døgn etter at fotballverdenen hadde vært vitne til en av VM-historiens mest surrealistiske kamper, var det duket for den andre semifinalen i sommerens verdensmesterskap. Ingen forventet at Nederland og Argentina skulle være i nærheten av å kopiere den vanvittige kvelden i Belo Horizonte, og onsdagens kamp var preget av forsiktighet og taktisk kynisme. Louis van Gaal lyktes i sitt forsøk på å nøytralisere Lionel Messi med Nigel de Jong, mens nederlendernes offensive stjernetrio slet med å skape sjanser mot et velorganisert og balansert Argentina.

Ezequiel Garay var nærmest i den sjansefattige førsteomgangen, da han headet over fra kloss hold på en dødball. Lionel Messi hadde et frisparkforsøk fra like utenfor sekstenmeteren, men Jasper Cillessen hadde god kontroll på det harde skuddet til argentineren. På tampen av omgangen kom Messi seg fri fra frimerket De Jong. I midtbaneterrierens fravær tok Bruno Martins Indi ansvar, og stoppet den lille teknikeren på kynisk vis. Cüneyt Çakır belønnet midtstopperen med gult kort, noe som gjorde at Van Gaal så seg nødt til å erstatte ham med Daryl Janmaat før den andre omgangen.

Onsdagens oppgjør var på ingen måte noe fyrverkeri av en fotballkamp. Når det er sagt, semifinalen hadde en nerve som ble stadig sterkere etter hvert som klokken tikket mot 90 minutter. Underholdningsverdien fortsatte imidlertid i samme trege spor, og det tok en halvtime før publikum hadde en god grunn til å løfte baken opp fra setekanten. Enzo Pérez slo et godt innlegg til Gonzalo Higuaín, og spissen kom først på ballen. Hele stadion trodde at Napoli-spissen hadde gitt Argentina ledelsen, men i tilegg til at linjemannen hadde vinket med flagget, gikk ballen på utsiden av stolpen. På overtid sprakk det plutselig opp i Argentinas forsvar, og Arjen Robben fikk en gylden mulighet til å sende Nederland til himmels. Mascherano utnyttet imidlertid at Robben fikk et langt touch, og fikk blokkert forsøket med en veltimet takling.

Dermed var det duket for ekstraomganger, og det tok kun drøyt fem minutter før Louis van Gaal valgte å ta av Robin van Persie til fordel for Klaas-Jan Huntelaar. Ekstraomgangene fortsatte i samme spor som de første 90 minuttene, og etter en halvtime var duket for straffesparkkonkurranse. Jasper Cillessen, som før semfinalen aldri hadde reddet et straffespark i sin profesjonelle karrière, fikk muligheten til å revansjere skuffelsen fra kvartfinalen, der Tim Krul ble den store helten. Cillessens begredelige statistikk skulle imidlertid fortsette, mens Sergio Romero ble den store helten etter å ha reddet straffesparkene til både Ron Vlaar og Wesley Sneijder.

Hva nå:

Dermed kunne Argentina juble for finalebillett mot Tyskland, mens Robin van Persie, Louis van Gaal og resten av Nederland må ta til takke med en plass i bronsefinalen mot vertsnasjonen Brasil.

Powered by Labrador CMS