United tangerte klubbrekord for størst ligaseier

United vant til slutt med eventyrsifrene 9-0 mot Saints.

Januars siste uke ble av det skuffende slaget for Ole Gunnar Solskjær og hans United-lag. Det smått sensasjonelle tapet for Sheffield United ble etterfulgt av uavgjort borte mot Arsenal, og dermed hentet ikke de røde fra Manchester mer enn ett av seks mulige poeng.

Likevel var det ikke tid til å gråte over spilt melk for United-gutta. Allerede tirsdag kveld sto tre nye poeng på spill, da Ralph Hasenhüttls Southampton kom på besøk til Old Trafford.

For Uniteds del handlet det om å fortsette å henge med byrival City i toppen av Premier League. Tre poeng mot «the Saints» ville bety 44 poeng, like mange som ledende Manchester City, riktignok med to kamper mindre spilt enn de lyseblå.

Men først måtte altså de rød- og hvitstripede fra sørkysten slås. Hasenhüttls menn fikk en forrykende start på sesongen, men hadde slitt i perioden inn mot United-kampen. Danny Ings og kompani hadde bare vunnet én av sine foregående åtte ligakamper, og bortelaget kom inn i kampen med et voldsomt skademareritt. Spillere som Jannik Vestergaard, Kyle Walker-Peters, Theo Walcott og Oriol Romeu manglet alle til kampstart på Old Trafford.

Drømmestart

De mange skadene bød på en startmulighet for unge Alexandre Jankewitz, som fikk startdebuten på Old Trafford. Den må det sies at 19-åringen tok særdeles dårlig vare på. Med mindre enn to minutter spilt fikk sveitseren fullstendig overtenning og dundret inn i Scott McTominay med knottene først.

Dommer Mike Dean dro umiddelbart ut det røde kortet, uten at noen i Saints-leiren protesterte nevneverdig på det. Reprisene viste blodige skrapemerker på låret til United-spilleren.

Utvisningen var for øvrig den raskeste i Premier League siden Steven Gerrard ble utvist mot nettopp United tilbake i 2015.

De rødkledde så ut til å utnytte overtallet nærmest umiddelbart da Marcus Rashford rev seg løs på venstrekanten. Dessverre for United fant ikke 23-åringen noen lagkamerater med pasningen.

Med én mann mer beleiret Bruno Fernandes og kompani boksen til gjestene, uten at de rødkledde klarte å spille seg til farlige avslutningsmuligheter i løpet av de første 16 minuttene.

I det 17. minuttet derimot, ble det fullklaff for hjemmelaget. Rashford fant Luke Shaw i innleggsposisjon. Venstrebacken stilte inn innleggsfoten og fant back-kollega Aaron Wan-Bissaka på bakerste stolpe. Høyrebacken er kanskje ikke kjent for sine gode avslutningsegenskaper, men fra drøye fem meter gjorde forsvareren ingen feil, og bredsidet inn ledermålet for United.

AARON WAN-NISTELROOY: Uniteds høyreback kunne minne om tidligere toppscorere med sin bevegelse og avslutning før sin 1-0-scoring.

Få minutter senere spilte United seg nærme Southampton målet igjen. Scott McTominay og Edinson Cavani gjorde et godt forarbeid, og bare en god involvering fra James Ward-Prowse hindret Bruno Fernandes i å sende av gårde en avslutning fra ytterst farlig hold.

Det fikk derimot Marcus Rashford gjøre midtveis i omgangen. Luke Shaw var igjen et aktivum fra sin backposisjon, og drev inn i boksen til gjestene. Der fant han Mason Greenwood med en godt vektet pasning, og 19-åringen sendte ballen igjen videre til rekkekamerat Rashford. Fra drøye tolv meter gjorde angriperen ingen feil, og doblet ledelsen for hjemmelaget.

Med det sikret han en drømmeaktig start for sitt lag.

PÅ MÅLTAVLA: Marcus Rashford doblet ledelsen for United.

La på til fire

Få minutter senere fikk gjestene en stor mulighet da Edinson Cavani ga bort frispark rett utenfor eget straffefelt. Dødballspesialist Ward-Prowse skrittet opp og sendte i vei en kanon mot keeperkrysset til David de Gea, men spanjolen parerte med en særdeles kvalifisert redning.

Neste mulighet falt til Fernandes, som også var nære fra distanse. Dessverre for portugiseren lot ikke Alex McCarthy seg overliste ved den anledningen.

Det gjorde han derimot få øyeblikk senere, da ballen landet hos Marcus Rashford ute på høyrekanten. Engelskmannen skjøt nærmest innlegget inn mot Fred. Gjestenes stopper, Jan Bednarek, strakk seg etter ballen for å hindre ballen i å komme frem, men satte i stedet ballen i eget nett.

AV SINE EGNE MAN SKAL HA DET: Jan Bednarek så fortvilt på at ballberøringen hans endte i eget mål.

United fikk også flere muligheter til å få det fjerde før pause. Først dyttet Fernandes til McTominay, men avslutningen fra distanse ble for upresis.

Deretter fikk Solskjærs menn en ny mulighet kort tid senere. Fernandes flikket gjennom Wan-Bissaka, som la inn til Cavani. Uruguayaneren satte avslutningen utenfor, etter godt press fra Jack Stephens.

Etter 39 minutter var det dog ingen som kunne stoppe superspissen. Shaw var på ny god, offensiv og nøyaktig med innleggsfoten, da han fant Uniteds nummer syv. Cavani var plutselig helt alene og sendte rolig og kontrollert ballen i hjørnet med hodet.

MÅLGJØRER: Edinson Cavani la på til 4-0 med hodet.

Med det var United nærmest bare et mål av Bruno Fernandes unna en komplett omgang, og det så også ut til at vi skulle få etter 43 spilte minutter. Cavani gikk i bakken på kanten av sekstenmeterstreken, og Dean pekte på straffemerket. Dessverre for Uniteds faste eksekutør, avgjorde VAR at situasjonen skjedde utenfor straffefeltet.

Dermed ble det bare frispark for Fernandes, som ikke klarte å løfte ballen over muren.

Dette ble også det siste som skjedde i den første omgangen, og de rødkledde kunne gå i garderoben med tre poeng i lomma.

Scoret fem i andre omgang

Også etter pause var det United som kom til sjansene. Anthony Martial kombinerte med Bruno Fernandes, før franskmannen skjøt fra spiss vinkel. Dessverre for angriperen, som har slitt med uttellingen denne sesongen, gjorde Jack Stephens en god blokkering.

Få øyeblikk senere kunne man nesten ikke gjøre annet enn å synes synd på gjestene. Che Adams rev seg løs på høyresiden, og sendte ballen i det lengste hjørnet til De Gea. Den lille jubelen som var ble kortvarig, ettersom VAR skulle ta en titt på bildene. Reprisen viste at Saints-spissen var en hårsbredd i offside, og dermed ble det ikke noe trøstemål for gjestene likevel.

VAR OFFSIDE: Che Adams trodde han hadde skaffet Southampton et trøstemål. VAR ville det annerledes.

I stedet kunne Fernandes prøve seg fra distanse, men heller ikke denne gangen skulle det lykkes for midtbanemaestroen.

De påfølgende minuttene bar preg av at United ville hvile flere av de mest offensive spillerne. Donny van de Beek og Anthony Martial kom inn for Cavani og Shaw etter hvilen, mens Daniel James erstattet Marcus Rashford etter timen.

Foruten en glimrende siste-liten-takling fra målscorer Wan-Bissaka, skjedde det relativt lite i denne perioden av kampen.

Utliknet klubbrekorden

Ikke før det 69. minuttet skjedde det mer nevneverdig action. Til gjengjeld glimtet United da til med et vidunderlig vakkert mål. Bruno Fernandes fant innbytter Martial, som med tre ballberøringer av ypperste verdensklasse scoret Uniteds femte.

Med det første touchet holdt angriperen Jack Stephens på avstand mens han tok ned kula på brystkassa. Med det andre la han ballen til rette, og med det tredje deljet han ballen opp i nettaket over McCarthy.

KOMBINERTE: Bruno Fernandes og Anthony Martial gjorde Uniteds femte mål. Sistnevnte skal ha det meste av æren for det.

Scott McTominay ville også være med på festen, og to minutter senere var det skottens tur til å sende ballen i mål. En retur havnet i beina til midtbanekrigeren, som klinte til på første berøring, fra langt hold. Skuddet var ikke spesielt velplassert, men synsfeltet til sisteskanse McCarthy var tilsynelatende dekket, slik at han ikke rakk å reagere.

MÅLSCORERE: Av disse fire var det bare Fred som ikke scoret mål.

Og United var ikke ferdige med det. Både Martial og Daniel James kom nære ved å gjøre Uniteds syvende, uten hell.

Til slutt fikk også Fernandes sitt mål. Martial gikk i bakken i feltet til Southampton etter en duell med gjestenes Bednarek. VAR tok seg god tid, og sendte etter hvert Dean ut til skjermen.

Han konkluderte med straffespark og utvisning til Bednarek. Fernandes satte ballen lekent i mål.

Og som om 7-0 ikke var ydmykende nok, la Martial på til 8-0 i kampens siste ordinære minutt, etter et fint innlegg av Wan-Bissaka.

Med det var laget bare ett mål unna å tangere egen klubbrekord for største ligaseier. Det gjorde Daniel James noe med helt på overtiden. Mason Greenwood løftet ballen inn til Fernandes, som headet ballen tilbake til James. Med utsiden la waliseren på til 9-0, som også ble sluttresultatet i en nærmest surrealistisk kamp.