United kjørte over Leeds i ellevill målfest

Scott McTominay og lagkameratene vant det som ble en vanvittig fotballkamp.

Søndag kunne man tenne siste lys i adventsstaken, men desto viktigere – man kunne benke seg for å se rivaloppgjøret mot Leeds.

Kampen, som tidligere ble regnet som et toppoppgjør, hadde ikke blitt spilt i Premier League siden de hvitkledde rykket ned i 2004. Da er det synd at tribunene på Old Trafford var folketomme, på grunn av koronapandemien.

Tilskuermangel til tross, forutsetningene for et fartsfylt oppgjør var likevel til stede. Gjestene kom til Manchester med ord på seg for å være et skikkelig angrepslag. Blant annet var Leeds’ forrige kamp seieren mot Newcastle, der de vant 5-2.

Med Marcus Rashford og Bruno Fernandes på laget, var det heller ikke en svak offensiv Ole Gunnar Solskjær hadde å stille med.

McDrømmestart

Men det var ikke disse to som skulle gjøre seg mest bemerket i åpningsminuttene. Etter bare få sekunder var det nemlig Scott McTominay som satte et langskudd i nota bak Ilyan Meslier. Portugisiske Fernandes hadde den målgivende pasningen.

Utrolig nok var det samme mann som doblet ledelsen, bare minuttet senere. Etter et innkast endte ballen hos Anthony Martial på kanten av sekstenmeteren. Franskmannen så McTominay komme på et dypt løp, og sendte en millimeterpresis gjennom til skotten.

Alene med Meslier gjorde 24-åringen ingen feil, og dermed hadde United fått det man trygt kan kalle en drømmeåpning. Allerede etter tre minutter sto det 2-0 på Old Trafford.

KJEMPEÅPNING: Scott McTominay scoret to mål på de første tre minuttene. Det hadde nok gitt god odds før kampen.

Det var likevel ikke et tamt Leeds-lag som gjestet «Drømmenes teater». De helhvite var farlige frempå flere ganger, blant annet da deres toppscorer Patrick Bamford kom alene med David de Gea. Heldigvis for United, satte den høyreiste engelskmannen ballen utenfor mål.

Noen minutter senere satte 27-åringen ballen i mål, men linjedommer og videodommer var enige i at spissen var offside.

Få øyeblikk senere var det Uniteds tur til å angripe, noe de gjorde med glans. Fred, Fernandes og Daniel James vant ballen tilbake og kombinerte seg imellom på midtbanen. Førstnevnte dro med seg ballen og spilte Martial gjennom i sekstenmeteren.

Der ble franskmannen stoppet av en Leeds-forsvarer, men Bruno Fernandes var på plass for å banke ballen i mål fra kloss hold. Portugiseren rundet dermed av kampens første fjerdedel med sin 3-0-scoring.

KOMPLETT: Bruno Fernandes duellerte og serverte i åpningen. Etter 20 minutter fikk han målet sitt.

Utviklet seg til målfest

Leeds fulgte opp kalddusjen med å spille seg til en ny god mulighet, men heller ikke denne gangen klarte Patrick Bamford å sende ballen forbi David de Gea.

Deretter fulgte en periode med mye frem og tilbake mellom de to lagene, uten noen klare farligheter.

Gjestenes venstreback Alioski skjøt fra skrått hold rundt halvtimen, men skuddet endte i blokka. Drøye fem minutter senere fikk Raphinha en god sjanse etter corner, men De Gea dro frem en god, gammeldags beinparade.

DAVE SAVES: Slik har vi sett David de Gea mange ganger før. Mot Leeds gjorde spanjolen en ny god redning med beina.

Både Daniel James og Luke Shaw leverte hvert sitt raid, uten at det endte i tellende resultat. Sistnevnte skaffet dog en corner, som skulle vise seg å bli utslagsgivende.

Hjørnesparket ble slått inn på første stolpe, der Martial ventet. Spissen stusset ballen videre i feltet, og på bakerste stolpe ventet Victor Lindelöf. Svensken rev seg løs, og satte ballen i mål. Det var midtstopperens første mål denne sesongen.

Til tross for fire mål på én omgang, var ikke lagene ferdigscoret. Gjestenes Liam Cooper steg til værs på en corner, og fant det lengste hjørnet til De Gea. Spanjolen fikk en fingertupp på ballen, men klarte ikke å holde ballen ute. Dermed reduserte gjestene til 4-1.

Marcus Rashford fikk en mulighet til å gjøre 5-1 før dommer Anthony Taylor blåste av etter 45 minutter. Dessverre for United-yndlingen ble avslutningen for svak.

Til slutt kunne Ole Gunnar Solskjær ta sitt lag i garderoben med en tremålsledelse, etter det som må kunne kalles en skikkelig fartsfylt omgang.

BØTTET INN: United scoret fire på 45 minutter. Også Victor Lindelöf leverte nettsus.

Roet seg ikke

I pausen tok Marcelo Bielsa grep, og byttet ut Mateusz Klich og Englans-spiller Kalvin Phillips.

Innbytterne, Jamie Shackleton og Pascal Struijk klarte dog ikke å hindre Anthony Martial i å få en kjempesjanse. Franskmannen kunne gjort sitt første for kvelden etter fremspill fra Bruno Fernandes. Dessverre klare ikke franskmannen å sette balle innenfor stengene.

Andreomgangen virket ikke å bli noe mindre heseblesende etter pause, for få øyeblikk senere var Leeds vanvittig nære ny redusering. Raphinha snek seg bak Aaron Wan-Bissaka på et innlegg, og sendte ballen knallhardt mot nettmaskene.

Igjen var David de Gea i det umulige hjørnet, og stoppet skuddet. På utrolig vis gikk ballen i stolpen, via Harry Maguire og utenfor stolpen.

Deretter fulgte en periode der angrepene bølget frem og tilbake, uten at sjansene ble nevneverdig store. Daniel James gikk på et nytt flott raid, men gikk i bakken i Leeds’ boks.

FILMING?: Dan James gikk i bakken etter denne situasjonen, og fikk det gule kortet.

Et lite øyeblikk jublet nok mange United-supportere for straffespark, men dommer Taylor dro i stedet opp et gult kort for filming. Reprisene viste at advarselen var i det strengeste laget, all den tid James fikk Liam Coopers arm opp i ansiktet.

Akkurat det glemte nok James 66 minutter inn i kampen. Da la nemlig lynvingen på til 5-1, etter en flott pasning fra Scott McTominay. Waliseren satte ballen gjennom beina til Meslier med venstrefoten, og fikk dermed sitt første ligamål denne sesongen.

JUBEL: Daniel James scoret sitt første ligamål denne sesongen.

Ga seg ikke

Og de som trodde alle målene var scoret med det, tok grundig feil. Anthony Martial gikk overende i boksen, og denne gangen var det United som fikk fordel av Taylors fløyteblåsning.

Etter en VAR-sjekk satte Bruno Fernandes ellevemeterssparket elegant ned i hjørnet, og dermed utrolige 6-1 til de røde.

Da fant Leeds ut at de også ville score mål, og venstreback Stuart Dallas satte det vi rett og slett ikke kan unngå å kalle et fint mål, da han satte ballen i krysset fra distanse.

Bortelaget kunne redusert ytterligere få minutter senere, men Luke Ayling klarte ikke å sette sin heading etter en corner.

Det betød ikke at United ga opp målscoringen. Tvert imot.

TILBAKE: Edinson Cavani var tilbake fra sin skade, og kunne også ha kommet tilbake på scoringslisten mot Leeds.

Innbytter Edinson Cavani satte ballen midt på Meslier, og James klarte ikke å sette returen. Få sekunder senere fikk Alex Telles en kjempemulighet til å sette 7-2, men heller ikke brasilianeren overlistet Meslier.

Deretter fikk også Harry Maguire to store sjanser på corner, uten at kapteinen klarte å tegne seg på måltavla.

Fred kom også nærmest alene med den franske burvokteren til gjestene, men avslutningen ble for svak. Der rev nok mang en TV-titter seg i håret over at midtbanemotoren ikke spilte til Scott McTominay, som kunne fått sitt hat trick.

Dermed endte det hele med 6-2 til de røde, og det kan nærmest beskrives som et julemirakel for bortelaget at det ikke ble mer enn som så.

Med storseieren tar Ole Gunnar Solskjær og rennefart inn i det tette juleprogrammet. Allerede lille julaften skal Bruno Fernandes og kompani møte Everton i ligacupens kvartfinale, før laget går videre inn i håpets høytid.