Newcastle United v Manchester United - Premier League

«Savnet av Casemiro var enormt»

Publisert Sist oppdatert

Her er United.no-journalist Anders Fladstads kampkommentar etter 0-2 mot Newcastle.

Casemiro-rollen

Et punkt som sikkert mange var spent på var hvordan fraværet av Casemiro ville påvirke laget.

Svaret på dette er enormt. 

I den første omgangen valgte Ten Hag å ha Fernandes og Sabitzer som de to dype midtbanespillerne med McTominay høyere i banen.

Gang på gang havnet United på etterskudd og ble overspilt på midtbanen. Greit nok så legger både Sabitzer og Fernandes ned mange meter hver, men ingen av dem har det øyet for spillet og klarer å være der den løse ballen ofte dukker opp eller å være i forkant til å lese av en pasning som er to-tre trekk frem i tid.

Jeg ble overrasket over at Ten Hag ventet helt til etter pause med å gjøre en endring her.

McTominay ble i andre omgang flyttet ned etter at det fungerte dårlig med kombinasjonen Sabitzer og Fernandes.

Grepet fra Ten Hag gjorde at det ble færre situasjoner hvor United havnet i ubalanse og på etterskudd i form av kontringer i mot, men der Casemiro også er en trygghet for Varane og Martínez i oppspillsfasen innehar ikke McTominay samme egenskapen noe som kostet.

Etter et utspill tatt kort av De Gea ble Varane satt under press og måtte spille ballen utover sidelinja. Newcastle tok et raskt innkast og ender opp med å til slutt score og ta ledelsen.

Newcastle United v Manchester United - Premier League

Energiløst og tungt

I forkant av søndagens kamp har Ten Hag ved flere anledninger uttalt at det er nå sesongen virkelig starter.

Med det så satt jeg med en forventning om at energien, lekenheten og overskuddet i laget skulle være tilbake etter at de før landslagsperioden så tunge og utslitte ut.

I den første omgangen var det lite som minnet om noe sprudlende United-lag. Heldig må det sies at United var som ikke fikk opp til flere baller i sekken i den første omgangen.

David de Gea vartet opp med en utrolig dobbeltredning, selv om det må sies at det andre avslutningsforsøket traff spanjolen som allerede lå på gresset etter å ha reddet forsøk nummer en.

Newcastles Longstaff og Willock kom til hver sin store sjanse, men satte begge ballen over i en situasjon enda bedre spillere hadde satt mellom stengene.

Sjansene ble færre i den andre omgangen og United hevet seg litt med tanke på energinivå, men havnet likevel under etter tellefeil i egen boks.

Newcastle United v Manchester United - Premier League

Etter at Newcastle tok ledelsen hadde jeg tro på at United kom til å legge et større trykk på hjemmelaget enn hva de klarte.

I stedet for at det var United som skapte sjanser var Newcastle nærmere 2-0 enn hva United noen gang kom utlikning.

Byttene til Ten Hag med Martial og Sancho inn for Antony og Weghorst ga for en gangs skyld heller ikke uttelling.

Helt til Martial holdt på å sette 1-1 med ni minutter igjen på klokka, med en lynrask vending og en rapp avslutning som gikk via en Newcastle-spiller og til corner.

Ten Hags «Hail Mary»

«Hail Mary» er et uttrykk som brukes i amerikansk fotball i situasjoner hvor man ofrer alt i håp om et resultat.

I de aller fleste tilfeller så fungerer det heller ikke, og det gjorde det ikke da Ten Hag i desperasjon gjorde store endringer i jakten på 1-1.

Litt sånn føltes det da Ten Hag tok ut både Martinez og Varane i jakten på utlikning og satte inn Lindelöf og Pellistri.

Pellistri på backplass med Dalot inn som stopper sammen med Lindelöf og Shaw på venstreback ble det et svært ubalansert United-lag i sluttminuttene.

Og da Callum Wilson også stanget inn 2-0 helt på tampen etter en dødball så ble det enda tydeligere at man ikke alltid kan ofre det som over lang tid har vært de trygge bjelkene i forsvarsrekka.

Martínez var også illsint i det han satte seg på benken og slo i stolsetet og i glasset ved innbytterbenken.

En omlegging til 3-5-2 med Martial og Rashford på topp på tampen fungerte også heller dårlig på en dag som svært lite fungerte for Ten Hag og United.

Denne gangen må det sies at Ten Hag ikke klarte å påvirke kampbildet til det positive.

Nå er Newcastle også foran United på tabellen og kampen om de to siste Champions League-plassene er nå vidåpne.

Powered by Labrador CMS