Anklages for kampfiksing

Galatasaray har blitt beskyldt for å ha kjøpt og betalt dommeren da tyrkerne slo ut United i Champions League i 1993 – en kamp hvor blant annet Eric Cantona ble utvist.

Publisert Sist oppdatert

Kampfiksingskandalen i Tyrkia er brettet ut, og stadig dukker det opp nye påstander om at klubber skal ha betalt dommere for å dømme i deres favør. Dette har blant annet ført til at Fenerbahçe har blitt kastet ut av årets Champions League. Etterforskningen pågår nå, men nå blir det også hevdet at det var korrupsjonen som avgjorde Uniteds skjebne i Champions League i 1992/93-sesongen.

Ahmet Çakar, nåværende sportsreporter på tyrkisk tv, men tidligere fotballdommer, har nemlig anklaget Galatasaray for å ha tilbudt dommer Kurt Rothlisberger penger kvelden før returoppgjøret mellom tyrkerne og United i Istanbul for 18 år siden.

United klarte kun 3-3 på Old Trafford i første kamp, og en målløs kamp i Tyrkia gjorde at Galatasaray gikk videre på bortemålsregelen. Eric Cantona ble sendt av banen like før slutt for en gestikulering mot dommeren.

Cantona anklaget den sveitsiske dommeren for å ha blitt kjøpt og betalt, men bortsett fra det har ingen andre ansatte i United stilt seg bak King Erics beskyldninger. United skapte ikke en eneste ordentlig mulighet den kvelden, og det var faktisk to feberredninger fra Peter Schmeichel som gjorde at det ikke endte med baklengsmål for De røde djevlene.

Nå har imidlertid Çakars beskyldninger fått støtte fra tidligere president i det tyrkiske dommerkomitéen, Ahmet Guvener.

– Han (en i klubbledelsen) har mange ganger sagt at han kjøpte Rothlisberger. Jeg vet ikke om han faktisk gjorde det eller ikke, men jeg har hørt han har sagt det, fortalte Guvener til den tyrkiske avisen Sabah.

Rothlisberger ble senere utestengt fra all idrett på livstid etter at han tilbød seg å påvirke kampen mellom Grasshoppers og Auxerre. Tyskeren nektet for å ha noe med det å gjøre, men anken førte ikke fram. Galatasaray har saksøkt Çakar for påstandene, og ønsker én million tyrkiske lire (drøye tre millioner norske kroner) i kompensasjon.

Kilde: The Independent

Powered by Labrador CMS