– VAR? Spør dommerne

José Mourinho stiller seg i utgangspunktet positiv til innføring av VAR-systemet, men mener det blir opp til dommerne å ta avgjørelsen om de vil ha det eller ikke.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld, når United gjester Huddersfield til 5. runde i FA-cupen, vil kampleder Kevin Friend ha prøvekluten VAR (video assistant referee) til disposisjon. Det vil være første gang systemet tas i bruk i en kamp med United involvert.

VAR, som er ment å skulle hjelpe dommeren til å ta mest mulig korrekte avgjørelser, er for tiden under utprøving i FA- og Ligacupen. Til nå har det høstet en god del kritikk, blant annet fordi brukerne [dommerne] har hatt en tendens til å drøye med avgjørelser i tilfeller som har fremkalt tvil og usikkerhet.

– Opp til dommerne selv

Selv er José Mourinho av den oppfatning at systemet med dommerhjelp må få tid til å gå seg til. Han mener også at det er dommerne som først og fremst må konsulteres før det eventuelt blir tatt en avgjørelse på om systemet skal innføres permanent.

– Folk spør oss om vi liker det eller ikke liker det, om vi er enige i VAR eller ikke. Men jeg mener ærlig talt at dette er spørsmål dommerne selv må svare på, sier Mourinho i et intervju med MUTV.

Denne WBA-«scoringen» på Anfield ble opprinnelig godkjent, men deretter annullert for offside på en «keeperforstyrrende» Gareth Barry [midt i bildet] etter konsultasjon med VAR.

– Menneskelig å feile

Han peker på at kamplederne gjør så godt de kan, og at heller ikke de liker gale avgjørelser.

– Av og til gjøres det likevel feil, fordi det er menneskelig å feile. Dommerfeil er ikke til å unngå uten at de får en eller annen form for teknisk støtte. Dersom de er fornøyd med systemet, så ja, da bør vi gå inn for VAR, mener han.

– Jeg liker rettferdige avgjørelser

United-manageren tror også at innkjøringsproblemene vi har sett til nå vil forsvinne etter hvert som systemet blir utprøvd og brukerne blir vant til det:

– Selvsagt vil det være nødvendig med justeringer. Man er for eksempel nødt til å sørge for at systemet ikke endrer kampdynamikken for mye. Systemet må heller ikke gripe for mye inn i folks følelser; slik det fungerer nå må de gjerne vente i et par minutter før de vet om de kan feire scoring eller ikke.

– Allikevel, sett fra mitt profesjonelle ståsted, så liker jeg å vite at de rette avgjørelsene blir tatt; hvorvidt det er straffe eller ikke straffe, hands eller ikke, rødt kort eller ikke rødt kort. Jeg liker å vite at avgjørelsene som blir tatt er rettferdige og riktige, avslutter Mourinho.

Powered by Labrador CMS