– Jeg kan ikke hvile Lukaku

Les hva José Mourinho sa da han fredag ettermiddag avholdt sin siste pressekonferanse for året.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld er det klart for årets siste forestilling på Old Trafford. Da dukker et formsvikt Southampton opp i håp om å dra fordel av Uniteds etter hvert noe tvilsomme evne til å avgjøre fotballkamper til egen fordel.

Likevel var det ikke lørdagens kamp de fremmøtte journalistene syntes å være mest interessert i:

Da United-manageren dukket opp, fyrte en av dem umiddelbart løs på en måte som portugiseren ikke umiddelbart syntes å sette spesielt stor pris på:

Denne uken sa du at du ikke har vært i stand til å bruke nok penger til å bygge det laget du ønsker …
– Når sa jeg det? Var det det eneste du forsto?

Om jeg var dere ville jeg kanskje ha spurt ham [Jürgen Klopp] om kommentarene han ga for et år siden.

Nei, jeg var mest interessert i å høre reaksjonen din nå som Liverpool har brukt £75 millioner på å hente Virgil van Dijk. Ditt syn på markedet i januar …?

[Pause] …

– Nja … jeg tror at den som må ha noe å si om dette er Jürgen [Klopp]. Om jeg var dere ville jeg kanskje ha spurt ham om kommentarene han ga for et år siden [da han latterliggjorde Uniteds utlegg i forbindelse med kjøpet av Paul Pogba].

– Men, ikke for å si noe spesielt om den saken, men i Liverpool gjør de som de vil. Om de føler at en spiller er den rette for dem, og de virkelig vil ha ham, så betaler de det beløpet som skal til. Hvis ikke får de ham ikke. Sånn fungerer markedet.

– Vi sammenligner nå beløp som blir betalt av visse managere og klubber, med det som ble betalt – ikke for ti år siden, men for bare tre år siden. Men det er umulig, det kan ikke sammenlignes.

– Og nå har vi Virgil van Dijk, verdens dyreste forsvarsspiller. Er han bedre enn [Paolo] Maldini, bedre enn Giuseppe Bergomi eller [Rio] Ferdinand …? Det kan man ikke si, men det er sånn markedet fungerer. Enten betaler du eller så gjør du det ikke. Det er selvsagt vanvittige beløp, men om du ikke betaler så får du ikke spilleren. Så enkelt er det. Derfor stiller jeg meg heller ikke kritisk til det Liverpool nå har gjort.

Hvordan kan laget ditt forbedres etter et par skuffende uavgjortresultater?
– Jeg synes vi spilte veldig bra i begge kampene [Leicester og Burnley], men vi gjorde feil som kostet oss poeng. Derfor var frustrasjonen så stor.
– Vi slapp inn noen drittmål, noe jeg sa på pressekonferansen etterpå, men vi spilte veldig bra. Vi spilte offensivt og kreativt, og ga spillerne frihet, men vi satte ikke tilstrekkelig med sjanser. Vi var ikke effektive nok foran de to målene og ble straffet for det.

Enhver fotballspiller som gir deg 90 minutter i 20 Premier League-kamper, er absolutt fantastisk.

Målene som dere slipper inn … Det ble snakket om Romelu Lukaku etter City-kampen og samme mann på 2. juledag. Er dette en del av problemet, eller ligger det mer der, for det er uvanlig for dere å slippe inn den type mål …?
– Først av alt: folk trenger ikke å føle takknemlighet overfor Romelu, men det må jeg. Dere trenger det ikke, ikke supporterne eller ekspertene heller, men jeg må være takknemlig.

– Enhver fotballspiller som gir deg 90 minutter i 20 Premier League-kamper, er absolutt fantastisk. Jeg må også være takknemlig for hans personlighet og karakter. Han var delaktig, men jeg vil ikke si at han var avgjørende ved noen av baklengsmålene. Det skjedde som en konsekvens av at en spiller trenger litt hvile. Men han er fantastisk, både for meg og for laget.

Vil du gi ham hvile?
– Nei, jeg kan ikke det …

Hva med Zlatan; er han ikke helt klar, og kan ikke han og Lukaku spille sammen? Er det noe som kan skje igjen?
– Det kan det, men i så fall trenger begge to å være på sitt absolutt beste, og det er de ikke. En av dem er det ikke fordi situasjonen i troppen ikke tillater ham hvile. Han gir ustanselig alt som står i hans makt, hvert eneste minutt. Vi har vært i stand til å gi ham litt fri i cupkamper, men han har allikevel måtte sitte på benken sånn for alle tilfellers skyld. Det samme gjaldt i Champions League, hvor vi måtte kjempe til siste slutt for å sikre avansement. Gutten er trøtt. Han er et fysisk monster, men ingen maskin, så han merker det.

Vi lot dem [Zlatan og Lukaku] spille sammen mot Burnley, og vi vil gjøre det igjen i enkelte andre kamper dersom det blir nødvendig. Da må imidlertid begge to være i toppform.

– Når det gjelder Zlatan er han en mann som har vært gjennom en alvorlig skade, en skade som ville ha slitt selv på en 20-åring. Tenk dere da hvordan det er for en 37-åring [han er 36] som har så lang fartstid på toppnivå. Så det er ikke så enkelt. Vi lot dem spille sammen mot Burnley, og vil gjøre det igjen i enkelte andre kamper dersom det blir nødvendig. Da må imidlertid begge to være i toppform.

Og det var det. Ingenting om Southampton altså, og heller ikke om skadde spillere. Hvorvidt Anthony Martial er klar igjen etter at han måtte stå over mot Burnley med kneskade, kommer Mourinho sannsynligvis tilbake til i Del 2 av pressekonferansen. Den har – som vanlig – sperrefrist til klokken 22.30

Powered by Labrador CMS