«Forsvaret trenger nye spillertyper»

I en ny artikkelserie på united.no vurderer et eksklusivt ekspertkorps hva som må gjøres for at United skal ta nye steg i 2018/19-sesongen.

Publisert Sist oppdatert

I den første av til sammen fire artikler tar vi for oss defensive organiseringen.David de Gea har gitt José Mourinho falsk trygghet defensivt i form av sine ekstreme prestasjoner.

Det mener ekspertkorpset til United-Supporteren.

– Som regel fremstår United som et typisk Mourinho-lag, men har han samme tillit til Eric Bailly, Phil Jones, Chris Smalling og Victor Lindelöf som han hadde til stoppere som Ricardo Carvalho, John Terry, Lucio, Marco Materazzi og Sergio Ramos? Det er jeg helt sikker på at han ikke har, sier Oliver Kay.

Riktignok må vi åtte år tilbake i tid for å finne det forrige United-forsvaret som bare slapp inn 28 mål i Premier League. Det besto av Edwin van der Sar, Gary Neville, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og Patrice Evra og regnes som Sir Alex Fergusons beste firer.

Likevel er det flere trender som signaliserer at dagens United-forsvar må forsterkes.

Opta-tall viser at United var det topplaget som lot motstander komme i angrepssituasjoner klart flest ganger denne sesongen.

Mens City slapp til 236 skudd imot, var United nesten oppe i det dobbelte med 436 – på samme nivå som Huddersfield.

Angrepsvillige Liverpool slår også United på den defensive skuddstatistikken.

Skudd imot i Premier League

Det forteller oss to ting.

For det første har ikke United den defensive tryggheten mange sitter med et inntrykk av at de har, noe som er ganske oppsiktsvekkende med tanke på at defensiv organisering er Mourinhos spisskompetanse. Mye av grunnen til denne feiltolkningen heter David de Gea, som har forhindret flere baklengsmål på egen hånd enn noen andre keepere i Europa.

Usikkerheten som oppstår når United gir motstanderen for mange sjanser gir også utslag offensivt, der laget tvinges til å ta mindre risiko.

De bør kunne utvikle et mer sone­orientert forsvarsspill, så de kan presse høyere og vinne ballen raskere. Da får de mer tid i angrep.

Dermed virker det åpenbart at Mourinho er nødt til å gjøre endringer i den defensive strukturen.

Et soneforsvar kan være løsningen, mener Henning Berg.

I alle år har Mourinho sverget til et system med mannsmarkering. Det fungerte for eksempel utmerket da Ander Herrera kneblet Eden Hazard i 2016/17, men slo feil i FA-cupfinalen, og vi så også hvordan Smalling slet mot Marko Arnautovic i bortekampen mot West Ham i mai.

Et sonebasert forsvar gir laget bedre forutsetninger for å bygge opp angrepsspillet bakfra, noe Berg mener er viktigere å forbedre enn at laget skal slippe inn færre mål.

– De slipper inn lite mål, men mann-mann-orientert forsvarsspill fører til at de forsvarer seg dypt i store deler av kampene. De bør kunne utvikle et mer sone­orientert forsvarsspill, så de kan presse høyere og vinne ballen raskere. Da får de mer tid i angrep, sier Berg, som etterlyser et mer offensivt United-forsvar.

– Nøkkelen er å ha spillere som er gode på frispilling bakfra, og i den fasen er de ikke gode nok.

Stoppernes ballberøringer på motstanders banehalvdel

Manchester City, Liverpool og Tottenham er eksempler på lag som i langt større grad har lyktes med sitt kollektive press enn det United har gjort.

Ved å stå høyere i banen gir de motstanderen mindre tid og øker sjansen for å vinne ballen i gunstige situasjoner. Uniteds førsteomgang i 3-1-seieren mot Arsenal var én av de få gangene Mourinho lyktes med dette.

– United bør flytte opp folk og risikere mer med to bak, men de klarer ikke alltid å presse med hele laget, og da blir det store avstander. Smalling og Jones ser ut som de har det veldig ubehagelig i de situasjonene sammenlignet med Ferdinand og Vidic, sier Petter Myhre.

Backenes ballberøringer på motstanders banehalvdel

Dette kan forklare hvorfor Mourinho har valgt å prioritere et tett og kompakt forsvarsspill som skal «kvele» motstanderen gjennom 90 minutter fremfor å gå i strupen på dem.

At manageren rett og slett ikke stoler på sitt eget forsvar, noe Opta-statistikken tross alt gir ham grunn til. I tillegg er Nemanja Matic, spilleren med flest minutter denne sesongen, en spiller som trives best når laget ligger dypt.

Et soneforsvar med et effektivt kollektivt press krever imidlertid spillertyper som behersker det og samhandling som gjør dem til en kollektiv enhet.

Ekspertkorpset er derfor enige om at en fast forsvarsrekke med nye spillertyper må spilles inn for å skape større forståelse, defensiv trygghet og offensive muligheter.

En moderne stoppertype med både teknikk og fysikk trekkes fram som den viktigste brikken som må på plass av flere av ekspertene, mens de omskolerte 32-åringene Antonio Valencia og Ashley Young må skiftes ut på et tidspunkt. Kjøpet av portugisiske Diogo Dalot er et godt bevis på at også Mourinho tenker i de baner.

Kay avslører at Mourinho har vurdert Samuel Umtiti, som i sommer signerte ny kontrakt med Barcelona, og Berg nevner Alex Sandro konkret som «en venstreback med fysikk og ballferdigheter som vil forsterke laget betraktelig».

Neste artikkel i analysen tar for seg en av sesongens store debatter: «Pogba-problemet».

Øvrige kilder: Grant Andersen  (Opta)
Tegning: Eirik Stormo

Powered by Labrador CMS