Fotballverdenen hyller Sir Alex

OPPDATERT United-manageren får sin egen statue utenfor Old Trafford.

Publisert Sist oppdatert

Avdukelsen skjer på fredag, og det er i den anledning at komplimentene mot Sir Alex Ferguson hagler. Onsdag kom Paul Scholes, Jose Mourinho, Tony Blair og Sir Bobby Charlton med hver sin hyllest.

I dag, torsdag, er det David Beckham, Ryan Giggs, Gary Neville, Arsene Wenger og Nemanja Vidic sin tur.

DAVID BECKHAM

Han har vært så suksessfull rett og slett fordi han er lidenskapelig opptatt av Manchester United. I tillegg er han den fødte vinner. Han vet hvordan han skal vinne kamper, takle press og hvordan han skal ta vare på spillerne sine. Han var som en far for meg de årene jeg spilte i klubben. Da jeg flyttet fra London til Manchester, sa han alltid til meg; «du må bare komme og banke på hos meg dersom du har noen bekymringer». Jeg var redd for å faktisk benytte meg av tilbudet, men han gjorde at jeg alltid følte jeg var en del av familien. Og det er slik det føles når du spiller for Manchester United.

RYAN GIGGS

Han er den som har hatt størst innflytelse på karrieren min. Han gjorde et voldsomt inntrykk på meg allerede da jeg var 13 år. Han visste navnet mitt og navnet til foreldrene mine da han kom hjem til oss for å signere meg. Han var en farsfigur for meg allerede fra ung alder av. Men forholdet har forandret og utviklet seg opp gjennom årene; han har gått fra å være en farsfigur til å prate med meg om ungdomslagene og de andre spillerne. Jeg er blitt en slags mellommann som lar ham få vite om alt er bra i spillergruppen og om hvordan stemningen er i garderoben.

Han er en fantastisk mann. Han tar seg tid til alle spillere selv om han er manager for verdens største klubb. Han bryr seg om spillerne på og utenfor banen, og er den som har hatt størst innflytelse på karrieren min. Jeg kan ikke få sagt det pent nok om ham.

Han koser seg også som aldri før. Han stoler på laget han har rundt seg, og koser seg på trening og når det kommer til det å være en del av denne unge spillergruppen. Han elsker å se spillerne utvikle seg! Entusiasmen hans er like stor nå som da jeg møtte ham første gangen. Og han er fortsatt suksessfull, så hvorfor skal det noen gang ta slutt?

Å vinne ligaen for første gang på 26 år er minnet som stikker seg fram. Vi spilte fantastisk fotball og hadde et fantastisk lag – med spillere som Cantona, Beckham, Scholes og Schmeichel. De var store spillere i det som var en fantastisk tid. Fotballen vi spilte, de spennende kampene, overtidsscoringene… det er så mange høydepunkter! Jeg tror den prestasjonen vil bli stående som den største i Manchester Uniteds historie.

GARY NEVILLE

Det er helt vanvittig å bli værende i samme klubb så lenge. Hvem hadde trodd det på forhånd? Han har forbigått Sir Matt Busby og oppnådd enda større suksess. Ingen trodde at det var mulig! Det går rett og slett ikke an å sette ord på det Sir Alex Ferguson har oppnådd med Manchester United. Og jeg snakker ikke bare om suksessen, men også måten å spille på, og hvordan han har utviklet spillere. Han har gjort alt rett.

Det største er at han har oppnådd suksess med så mange forskjellige mannskap. I løpet av 26 år har han måttet bygge fire eller fem forskjellige lag. Noen managere sliter med å stable ett lag på beina, mens Ferguson har bygget opp laget fem ganger. Det er helt utrolig.

De største styrkene hans, er hvordan han har kontroll over garderoben og fotballklubben. Alle respekterer ham, og han får ut det beste av samtlige som er i nærheten av ham. De ønsker ikke bare å spille for denne klubben, de ønsker å spille for ham.

ARSENE WENGER

Jeg kan ikke huske noen andre enn ham som har vært på toppen over så lang tid. Jeg synes naturligvis at det er en fantastisk bragd. Det går ikke an å sette ord på det han har oppnådd. Det er skummelt å tenke på den dagen han forlater klubben. For uansett hvilken kvalitetsmann som blir hentet inn, så kommer det til å bli et gedigent hull. Det kommer til å bli svært vrient. Sir Alex Ferguson har så mye med Manchester United å gjøre.

Forhåpentlig er han udødelig slik at klubben aldri lider av avgangen hans. Engasjementet hans er alltid der – det kommer aldri til å bli borte. Han har også holdninger og krav til laget sitt som aldri blir svekket. Det samme gjelder lidenskapen til sporten. Det er noe jeg beundrer ham for. Han har oppnådd så vanvittig mye, men tar aldri lett på ting.

Jeg beundrer ham for at han alltid er fremoverrettet og aldri snakker om det han har oppnådd tidligere. Han vet at han må fornye laget og gjøre forandringer, og det er helt enormt. Det er fort gjort å bli litt avslappet når du har oppnådd så mye suksess, men sånn har han aldri vært. Han er alltid på tå hev, og Ferguson fortjener masse respekt for at han har viet livet sitt til fotball. Han har vunnet alt som er å vinne. Det er helt enormt.

NEMANJA VIDIC

Manageren har hatt voldsom innflytelse på fotballen totalt sett. Det er svært sjelden at en manager blir i én klubb så lenge. Han er et eksempel til etterfølgelse for alle managere, og det er fantastisk å jobbe med ham. Du lærer noe nytt fra ham hver eneste dag. Jeg har lært masse av ham. Ikke bare som fotballspiller, men også om livet generelt.

Han gir alle spillerne sine selvtillit og tro, og han gjør alt han kan for å få det beste ut av spillerne sine. Jeg synes det er han største styrke. Han har tro på oss og stoler på oss, og jeg er veldig glad for at jeg har jobbe med ham i nesten syv år. Han er en vinner!

PAUL SCHOLES

Han har vært fantastisk med alle spillere som har jobbet for ham. Sulten og lysten hans driver spillerne. Han vet hvordan han skal holde motivasjonen oppe gjennom en hel sesong, og det har han lykkes med de siste 20 årene. Jeg er sikker på at han kommer til å fortsette i flere år.

Men, en dag må noen overta etter ham. Jeg vil tørre å påstå at vedkommende er suksessfull dersom han oppnår halvparten av det Sir Alex har gjort. Det er ingen som Sir Alex, men en eller annen blir jo nødt til å ta opp stafettpinnen etter hvert.

Jeg har fått hårføneren et par ganger, men ikke mer. Han er skummel, er han ikke? Du bør prøve å unngå ham om du er unggutt. Hvis han er streng, så er det bare å komme seg unna. Det har imidlertid blitt lettere å se i hva slags humør han er i etter hvert som jeg har blitt eldre.

JOSE MOURINHO

Han er unik – spesielt i dagens fotball. Du vil finne noen som han om du går tilbake i tid, men i dagens fotball er det helt utrolig hva han har oppnådd. Tenk bare på hvor lett det er å miste jobben! Han er helt utrolig, og vi kan ikke engang se for oss når det tar slutt.

TONY BLAIR

Jeg har kjent Sir Alex lenge, og vi møtes av og til. Han er en herlig fyr og har alltid vært en viktig støttespiller og venn. Han er en mann med sterk personlighet, og jeg merket med en gang at han er i besittelse av store lederegenskaper. Han er et konkurransemenneske, men har også voldsom integritet til seg selv og til det han tror på. Han er en av få som er sånn – altså helt spesiell.

Sir Alex er den typen du ønsker ved siden av deg når du er i en tøff situasjon. Han er en fantastisk manager. Selvsagt. Han er også en fantastisk leder, karakter , og – mer enn noe annet – et fantastisk menneske.

SIR BOBBY CHARLTON

Det er en ære at offentligheten får muligheten til å se på statusen hans og hylle merittlisten. Han er en veldig fin person og en dyktig manager, og statuen kommer til å bli stående for alltid. Det er en fantastisk hyllest.Det finnes managere som prøver å kopiere ham, men det er ikke mulig. Han er Sir Alex Ferguson, en fantastisk mann med hele verden ved fingertippene. Han har alltid kontroll.

Han tar viktige avgjørelser på et blunk. Han er heller ikke redd for å ta store avgjørelser. Jeg har vært styremedlem i klubben lenge, og jeg beundrer Sir Alex. Han har så mye kvalitet, og er en oppsiktsvekkende dyktig manager. Han blir her så lenge han vil, og jeg tror alle andre er misunnelige.

Da klubben bestemte seg for å ansette ham, kunne vi ikke – ikke engang i våre villeste drømmer – forestille oss at det skulle bli så suksessfullt eller vare så lenge som dette. Fra starten av har han imidlertid tatt kontroll over spillere og hvem han vil samarbeide med. Han tok kontrollen og staket ut kursen, og det var også veldig, veldig viktig.

Jeg er sikker på at jeg aldri får se noe som ham igjen. Vi er svært heldige, og folk er veldig misunnelig. Han var født til denne jobben, og jeg er utrolig stolt over bare det at jeg kjenner ham.

Powered by Labrador CMS