wintonot

– Dette må skje hvis neste sesong skal starte uten flere protester

Publisert Sist oppdatert

Av: Oli Winton, oversatt av Dag Langerød

Jeg må bare beklage at det har væt stille fra meg en stund nå, men jeg har vært på ferie. Med en del flaks så havnet jeg faktisk også på samme hotell som Eric Cantona bodde på. Akkurat det var ganske fantastisk.

Nå er jeg i hjemmekarantene, noe som betyr at jeg også måtte si fra meg noen billetter til fotball-EM. Det ga meg imidlertid tid til å skrive.

Selv om alt fokus de siste dagene har handlet om fotball-EM og overganger (følg med på utviklingen rundt Sancho og ny høyreback) så kan det ikke glemmes nøyaktig hvor ille forholdet mellom supporterne og Uniteds eiere har vært den siste tiden.

Joel Glazer deltok på et fanforum forrige uke, men det kan knapt kalles en start. Det var en forsiktig og nøye forberedt forestilling – og de faktiske handlingene som eventuelt følger møtet vil bety atskillig mer enn det han sa i det møtet.

LES OGSÅ: Ti punkter – dette sa Glazer ja og nei til
LES OGSÅ: Dette svarte MUST etter møtet med Glazer
LES OGSÅ: Gary Nevilles nådeløse dom

Det er veldig mye som jeg vil kalle «pynt» av det klubben nå har sagt den vil gjøre.

Alle de gode tingene som er foreslått – som et rådgivende supporterstyre og et nytt fanforum – betyr ingenting hvis det bare er for rådgivning og kan bli sett bort fra når eierne måtte ønske det – som det skjedde med den europeiske Superligaen.

Det eneste som faktisk kan føre dette fremover er en endring i aksjeordningen.

Joel Glazer sier han er åpen til en aksjeordning hvor fansen får tilgang til aksjene. Det er potensielt spennende, men alt handler om detaljene. Dette blir det viktigste.


1) Stemmeretten til hver aksje

Akkurat nå har aksjene Glazers selv sitter på betydelig flere stemmer per aksje enn de andre aksjene (red.anm: 10 mot 1). Klubben har imidlertid sagt seg enig i at de supportereide aksjene må ha de samme stemmerettighetene som eiernes aksjer. Det er en klar utvikling, men hva da må aksjene som ikke eies av Glazers eller supportere?

Hvis supporterne skal kunne eie klubben på lang sikt så kreves det fort at alle aksjene gis like stor stemmerett.

2) Tilgjengeligheten på aksjer

Antallet aksjer som gjøres tilgjengelig må være betydelig. Eierne kan rett og slett ikke si «Her er 0,1 prosent av klubben som dere kan eie med like stemmerettigheter». Realiteten av det vil jo være at ingenting er oppnådd.

Det må altså legges en vei for det som skal bli til en endring i eierskapet.

Det betyr ikke at vi kan presse dem til å gjøre nøyaktig hva vi mener de skal gjøre når vi mener de skal gjøre det, men tenk følgende scenario (kun en egen tanke): De tilbyr 20 prosent av aksjene sine nå og deretter fem prosent ekstra for hvert år fremover? Hvis de underveis ønsker å selge unna mer så må supporterne også få førsterett på disse aksjene.

Dette vil gi supporterne muligheten til å bygge opp en stor eierandel i løpet av noen år, og så være klare til å overta når eierne gir seg helt.

Dette er også enda mer realistisk enn at supportere skal klare å samle sammen mange milliarder på svært kort tid. Hvor realistisk er det også å bare kreve at eierne umiddelbart skal gi oss tilgang til majoriteten av aksjene?

UNITEDS EIERE: Avram og Joel Glazer.

3) Klubben må støtte dette

United kan noe motvillig si til supporterne at de skal gjøre aksjer tilgjengelig og så be MUST om å ordne resten.

Samtidig er klubbens egen globale appell enda større, og tenk på mulighetene hvis de selv promoterte en ordning der supporterne kunne kjøpe aksjer. Det ville virkelig sørget for en demokratisk aksjeordning over tid.

Tenk for eksempel tanken: Du får én aksje for hver drakt du kjøper eller én aksje hver gang du fornyer sesongkortet ditt. MUST kunne fortsatt ivaretatt selve den nye aksjeordningen, men på denne måten kunne klubben selv promotert dette for å sørge for at den blir en enda større suksess.

Sånn sett er støtten fra klubben til dette nok en test for eierne.

4) Myndighetene

Uansett hva klubben blir med på så kan det godt hende de må gjøre mer.

Supporterne er sentrale i den pågående gjennomgangen av fotballen fra myndighetene, og den ser blant annet på eiermodeller.

Det er uklart hvordan gjennomgangen faktisk ender, men med tanke på den enorme motstanden mot Superligaen – og ønsket om politisk involvering som kom fra det – så kan dette ende med noen endringer som supporterne vil sette stor pris på.


Klubben må uansett ta tak i dette, og det må skje raskt.

Vi kan rett og slett ikke komme til sesongstart i august uten en avklaring rundt den nye aksjeordningen. Det må på plass hvis de skal få dempet videre protester.

Hva kan supporterne selv gjøre i mellomtiden? Være United og bli medlem av MUST slik at er sikret å få all informasjon om de nye aksjeordningene.

LES OGSÅ: Ti punkter – dette sa Glazer ja og nei til
LES OGSÅ: Dette svarte MUST etter møtet med Glazer
LES OGSÅ: Gary Nevilles nådeløse dom

Om Oli Winton

Oli Winton skriver innlegg for united.no. Han er komitémedlem i MUST, den uavhengige Manchester United Supporters’ Trust. Han reiser til de fleste hjemme- og bortekamper og har en sivil jobb som politisk konsulent. Han har kjennskap til mye av det som foregår i United, og vil i denne spalten spesielt skrive om supporter-/klubb-relasjon og billettspørsmål.

Powered by Labrador CMS