Vanskelig å se en vei tilbake

Publisert Sist oppdatert

Han har fått mye kritikk over lang tid allerede Jesse Lingard, spesielt fra enkelte deler av supporterne, men han var egentlig inne i førsteelleveren da denne sesongen startet.

Han startet de tre første ligakampene denne sesongen, da vi fortsatt hadde et ganske så toppet lag, og han var inne igjen på førstelaget igjen i desember da Tottenham og Manchester City ble slått med bare fire dagers mellomrom.

Samtidig kommer man ikke unna at prestasjonene totalt sett har vært for svake også denne sesongen. Det har fått konsekvenser.

Har mistet tilliten

Etter at han startet mot Arsenal 1. januar har Jesse Lingard ikke startet en eneste Premier League-kamp, men blitt henvist til ulike cupkamper.

FORRIGE LIGASTART: 1. januar var forrige gang Jesse Lingard startet en ligakamp for United.

Det var kanskje ikke så rart etter den svake sesongen, og det triste er at det ikke er blitt spesielt mye bedre etter det.

Tre av de svakeste enkeltmannsprestasjonene i United denne sesongen, ifølge lesernes spillerbørs, tilhører Jesse Lingard.

Det var kampen mot Arsenal 1. januar (3,21), Manchester City en uke senere (3,1) og bortekampen mot Brugge (3,24) i februar.

De eneste andre på like dårlig nivå var Andreas Pereiras prestasjon som sentral midtbanemann mot Sheffield United (3,22) og Phil Jones’ 1. omgang mot Manchester City (3,2).

Som oversikten over united.nos børskarakterer viser så var det først i november at Jesse Lingard leverte en prestasjon bedre enn startkarakteren 6.

Da hadde han også mistet plassen på det engelske A-landslaget.

Så er det andre faktorer som spiller inn.

Bestefaren, som Lingard hadde et ekstremt nært forhold til, ble rammet av kreft.

Så ble moren så syk at Lingard selv plutselig fikk hovedansvaret med å ta seg av søsknene sine på fulltid.

– Jeg er normalt ganske livlig. Jeg liker å få folk til å smile, men folk hadde sett at jeg forandret meg. Jeg var nedfor. Jeg var bekymret. Jeg følte det som om alt havnet på mine skuldre, sa han til Daily Mail.

LES OGSÅ: Åpenhjertig Lingard: – Derfor har jeg slitt

Lingard har også fremstått klart mer voksen den siste tiden, spesielt på sosiale medier.

Problemene på hjemmebane er også en naturlig forklaring, den minnet mange om selv om man er en fotballstjerne så er man likevel et menneske.

Samtidig er fotballen brutal: For Ole Gunnar Solskjær handler det om å velge ut de elleve han mener er best, og nå har Lingard over flere år egentlig ikke vært altfor god.

Mange har fokusert på at man må helt tilbake til desember 2018 for å finne forrige mål (eller målgivende) i Premier League for ham, men united.no har sett på spillerbørsene som vi og dere lesere har gitt på united.no tilbake mange år.

Ser man på dem så har egentlig Lingard ikke levert stabilt bra noen gang siden han for alvor fikk tillit under Louis van Gaal i 2015/16-sesongen.

Sluttplasseringene på spillerbørsen er som følger:
2015/16: 21. plass (av 30)
2016/17: 29. plass (av 31)
2017/18: 21. plass (av 27)
2018/19: 23. plass (av 28)
2019/20: 32. plass (av 34)

Snittpoengene er også fallende, fra 6,06 i 2015/16-sesongen, via 5,98 x 2, 5,53 og til 5,41 så langt denne sesongen.

Det er egentlig en skremmende negativ utvikling for en som i en alder av 27 burde vært nær det beste han noensinne kommer til å levere i karrieren.

ER BLITT 27: Jesse Lingards kontrakt med United går ut sommeren 2021, selv om United har opsjon på ytterligere ett år.

Negativ utvikling

Det skal sies at Lingard i 2017/18-sesongen, den siste hele med Mourinho, leverte til sammen 13 målpoeng i ligaen, men det ble til seks forrige sesong og null denne.

Han har aldri skapt veldig mye store sjanser, men selv det har falt til bare én så langt denne sesongen.

Tidligere har han vært ok involvert i kamper, med 28-29 pasninger per kamp, men selv det har dalt denne sesongen, til bare 19. Han har de siste årene kommet til stadig færre innlegg, og ikke truffet på noen av de seks innleggene han har levert denne sesongen. Han har heller aldri truffet så lite på mål med avslutningene sine som denne sesongen (25 prosent).

OPTA: Tallene for Lingards sesong.

Det verste med denne oppsummeringen er at den kun er fakta.

Tro meg, vi har lett, men det er dessverre lite positivt å hente i Lingards utvikling sportslig.

Er det i det hele tatt noe positivt?

Lingard løper fortsatt mye. Det skal også sies at han i starten av sesongen var tredje sist på flere av Uniteds mål.

Han er fortsatt også blant de som får spilletid i Uniteds lag.

Lingard var også kaptein og blant de beste da et svært ungt United-lag tapte mot Astana i Europa League i november, og han scoret et fint mål mot Tranmere i FA-cupen i januar.

Ingen kan heller ta fra Lingard at han gjorde en jobb for laget da Chelsea ble slått 4-0, og Tottenham og City ble slått i desember og startet også i det som ble en 1-0-seier borte mot City i ligacupreturen i januar.

Lingard fikk også spille mot Derby i FA-cupen og Brugge borte i Europa League, så han er altså ikke vraket for godt av Ole Gunnar Solskjær.

Konklusjon:

Man kommer imidlertid ikke unna at Lingard svært sjelden eller aldri akkurat nå er blant de som virkelig viser seg frem for United, slik det kunne være for et par år siden.

Det er lenge siden United har vært i en finale, noe som Lingard faktisk pleide å levere i. Fem finaler, fire seirer, tre mål og én målgivende er fasiten for det, men som skrevet – det er ganske lenge siden nå.

Det virker ganske åpenbart at Martial, Rashford, Greenwood, James, Fernandes, Ighalo og Mata akkurat nå er foran i køen til de fire offensive plassene i 4-2-3-1-systemet.

Kanskje blir det bare tre plasser senere, når Paul Pogba returnerer fra sin skade etter hvert, noe som kan åpne for 4-3-3.

Tahith Chong og Andreas Pereira er også en direkte utfordrer for ham.

Samtidig tyder alt på at Ole Gunnar Solskjær ønsker en ny spiss og en ny høyre kant til sommeren, og da kan veien tilbake rett og slett bli for lang for Jesse Lingard.

SVÆRT USIKKER FREMTID: Jesse Lingard.

Han skal også ha knyttet seg til den omdiskuterte agenten Mino Raiola i januar, akkurat da han var på sitt mest irriterende for United allerede. United vil aldri innrømme det offentlig, men sett utenfra virket det ikke som det smarteste han har gjort med tanke på en videre karriere i klubben.

Det ble rapportert at Lingard gjorde det fordi han skjønte at United-karrieren nærmet seg slutten, at United ville bytte ham bort mot for eksempel Leicesters James Maddison og at han derfor ble tvunget til å ta de valgene han tror ga best muligheter for å finne alternative klubber på det europeiske markedet.

Legger man sammen det grepet med svakere form over flere år, at han faktisk er blitt 27 år gammel, at han er havnet litt bak i køen i United  og trolig havner enda lenger bak i køen etter neste overgangsvindu og kontrakten hans utløper i 2021 så er det vanskelig å se for seg at Jesse Lingard snur dette og igjen blir en viktig faktor i United videre.

Her kan du lese flere sesongvurderinger:

David de Gea: Derfor trues han ikke så mye av Henderson
Aaron Wan-Bissaka: Dette gleder mest med Wan-Bissakas sesong
Scott McTominay: Gigantdødaren: Tre år uten tap mot en rival
Angel Gomes: Hadde tillit – er nå ute i kulda

Powered by Labrador CMS