– Det blir hverken fugl eller fisk med United

Vi treffer ikke Lukaku med innleggene, og planen til Mourinho når Lukaku ikke er på banen fungerer heller ikke. Hva gjør vi da?

Publisert Sist oppdatert

Mot Young Boys så skjedde det noe som ikke har skjedd på nesten et år for Manchester United.

United gikk ut fra første sekund med en klar intensjon om å angripe motstanderen, og vår offensive trio bestående av Martial, Lingard og Rashford, er alle spillere som liker å angripe bakrom.

Det resulterte i at United ble avblåst for offside hele åtte ganger, og det er vi faktisk ikke vant med.

Mer direkte spillestil

Tall united.no har fått fra Opta, forteller oss at for å finne sist vi gikk mer i offside må vi tilbake til starten av 2018, mer korrekt 31. januar mot Tottenham i Premier League.

For å finne lignende tall i Champions League-sammenheng, må vi så langt tilbake som til CSKA Moskva i 2015. Da klarte den russiske backlinjen å lure angrepsspillerne i offside 12 ganger.

Det er kanskje tall som ikke er så fryktelig interessante i seg selv, men Optas Grant Andersen mener det må sees i sammenheng med et større problem.

United sliter rett og slett med sine forskjellige spillestiler. 

– Hvis vi skal overforenkle det, så er svaret Lukaku, eller ikke Lukaku. Han er ikke den spissen som stikker mye i bakrom, til tross for at han i utgangspunktet har farten til det. Er han rask nok på de første meterne, spør Andersen.

LES OGSÅ: Er dette tallene som viser hvorfor Lukaku ikke scorer? 

MÅLTØRKE: Lukaku nærmer seg 1000 spilleminutter uten mål på Old Trafford.
MÅLTØRKE: Lukaku nærmer seg 1000 spilleminutter uten mål på Old Trafford.

At Uniteds angrepsspillere gikk såpass mye i offside mot Young Boys, viser i det minste en vilje til å spille en direkte fotball – med flere løp i bakrom.

Tidligere har vi tatt for oss utfordringen med Romelu Lukaku. Med en slik hodestyrke belgieren besitter, er det naturlig at United forsøker å slå innlegg når han er på banen. 

Problemet melder seg for alvor når United rett og slett ikke treffer med innleggene sine. Det har flere årsaker.

– Det er naturlig at det slås langt, eller at United forsøker å nå Lukaku med innlegg, men avleveringene er for svake. Dessverre er han ikke den mest bevegelige i boks heller, og han blir veldig alene. Da blir det enkelt å ta han ut, sier Andersen.

– Rått talent, men Rashford har mye å gå på

Så hva med når Romelu Lukaku ikke spiller, hva er planen da? Det er neppe at vi skal gå mye i offside, men det er en effekt av å ha en «plan b» som ikke er godt nok innarbeidet.

– United må tenke annerledes når Lukaku ikke er på banen, som vi for eksempel så senest mot Young Boys. Med Rashford på topp så har du en spiss som har fart som sin hovedstyrke, da blir det også naturlig å slå mer i bakrom.

– Utfordringen med Rashford er at han – til tross for å være et fantastisk talent – fortsatt har mye å gå på i spillet sitt, som for eksempel å time, eller bue løpene sine ordentlig, og så klart å sette mulighetene sine. Disse tingene tar tid å få inn i repertoaret sitt, men det bør egentlig skje så fort som mulig, mener Andersen. 

BLANKT: Rashford viste gode takter mot Young Boys, men sliter med å treffe mål.
BLANKT: Rashford viste gode takter mot Young Boys, men sliter med å treffe mål.

– Er navnene større enn ferdighetene?

Videre pekes det på et kanskje større problem; at United-laget anno 2018 ikke henger sammen med en klar spillestil. Derfor blir det litt «hverken fugl eller fisk» over det hele.

– Det ideelle ville vært å ha en trussel begge veier, altså at United kunne fremstått farlige både med folk i boks, og med spillere som går i bakrom. Nå blir alt litt plasterlapp, man kompenserer for at man mangler noe. Et godt eksempel er Juan Mata på høyrekanten – han ender alltid sentralt. I alle kamper foregår mye på venstresiden, mye i midten, men ingenting på høyresiden. Den mangler totalt.

Dette ble fint illustrert senest mot Young Boys på tirsdag. I kampens første omgang var vi angrepsvillige, med raske spillere som turte å gå på løp:

I kampens andre omgang ble kampbildet svært annerledes. Mourinho tok grep og byttet ut spillere som Lingard og Fred, og gikk for en mer fysisk tilnærming med Lukaku på topp, og Pogba som skaperen på midten. I tillegg gikk Juan Mata inn i den offensive trioen:

Uniteds problemer foran mål er en kompleks sak, med mange faktorer. Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hva som ikke stemmer, men Andersen tilbyr flere løsninger.

– United har et kjempeproblem. Vi har ikke spillere til å spille Lukaku god, innleggene treffer jo rett og slett ikke.

– Vi bytter så spillestil, til en mer direkte og angpresvillig en, men spillerne er ikke gode nok i det leddet heller. Er navnene større enn ferdighetene deres? Jeg tror mye vil løse seg med to spillere sammen på topp – kanskje med Pogba bak der igjen i en friere og mer offensiv rolle.

Det er en rolle mange United-supportere ønsker å se Pogba i, og det er i denne posisjonen han ble en av verdens beste midtbanespillere i Juventus. 

– En slik rolle forutsetter selvfølgelig at laget har spillere lenger bak på banen som tillater laget å spille formasjoner som 4-4-2, 3-5-2 eller 3-4-1-2.

KAPTEIN: Antonio Valencia er United-kaptein, men er han en ledertype?
KAPTEIN: Antonio Valencia er United-kaptein, men er han en ledertype?

Andersen trekker også frem spillere som Martial, Lingard, Sánchez og Rashford, som tilsynelatende ikke kommer til sin rett i noen av Uniteds systemer. Det henger igjen sammen med spillerne bak – og for å trekke det enda lenger, at Mourinho ikke har de spillerne han ønsket seg tilgjengelige. 

– United har ingen leder, ingen reell kapteinstype. Dette visste Mourinho, men har han fått den støtten han fortjener på overgangsmarkedet? Slik situasjonen er nå, har jeg problemer med å se at det blir en umiddelbar forbedring i spillet til United, konstanterer Andersen.

Powered by Labrador CMS