Kampen for tilværelsen

Dette er spillerne som må kjempe for å bli værende i Manchester United under Louis van Gaal.

Publisert Sist oppdatert

Vi kan vel si det først som sist? Ingen befinner seg på sikker grunn når manageren heter Louis van Gaal.

Nederlenderen har ved utallige anledninger tidligere vist at han på ingen måte bryr seg om spillernes status i garderoben eller hva som har skjedd tidligere, og det bør være unødvendig for Van Gaal å måtte statuere et eksempel i United.

Har Van Gaal bestemt seg for at du skal ut, ja, da er du ferdig. Etter 26 år med en viss skotte bør imidlertid United-spillerne være klar over hva som venter dem.

Likevel er det naturligvis noen spillere som er mer utsatt enn andre. Spørsmålet er hvem det er som bør drive ekstra egentrening i sommer og sørge for å imponere i et VM eller i pre-season dersom de ønsker å være med videre.

Nemanja Vidic, Rio Ferdinand og Ryan Giggs er allerede borte. Blir det flere?

Dette er spillerne som må kjempe for å bli værende i Manchester United under Louis van Gaal.

Kontrakter

De som åpenbart bør passe seg er spillerne som har kontrakter som går ut sommeren 2015. I utgangspunktet skulle man tro at de vil få en sesong på seg til å overbevise om at de fortjener å bli værende, men vil Van Gaal gi dem den muligheten?

Disse spillerne har kontrakter som går ut i 2015:

Michael Carrick
Tom Cleverley
Antonio Valencia
Anderson
Darren Fletcher
Patrice Evra

NB! Ben Amos og Bébé har også kontrakter som går ut i 2015.

Prestasjoner

Manchester United v Swansea City - FA Cup Third Round

Mens spillere som David de Gea, Wayne Rooney, Juan Mata og Adnan Januzaj har en solid sesong bak seg, er det andre som antageligvis forsøkte å glemme 2013/14 det sekundet Mike Dean avsluttet sesongen for Uniteds del 11. mai på St. Mary’s.

Blant de som har måttet tåle den tøffeste kritikken finner vi nysigneringen Marouane Fellaini som mange vil karakterisere som en fiasko, midtbanekollega Tom Cleverley som startet to ligakamper i 2014, og Ashley Young som stort sett kun har skapt frustrasjon på Old Trafford i år.

At Javier Hernandez og Nani også er i faresonen får du vel også ganske lav odds på.

Utlån

Manchester United v Crystal Palace - Premier League

Dersom vi ser bort i fra yngre spillere som i utgangspunktet aldri har vært regnet som førstelagsspillere er det Anderson og Wilfried Zaha  som representerer denne kategorien.

Når det gjelder brasilianeren virker det ganske klart at United ikke har noe ønske om å beholde den en gang så talentfulle 26-åringen, og det skal visstnok ikke låneklubben Fiorentina ha heller etter et utlån som ikke akkurat har slått gnister i Firenze.

Zahas tilfelle er ganske annerledes ettersom 21-åringen som ble hentet for 15 millioner pund i fjor fortsatt ikke har fått prøvd seg ordentlig i United. Rask, uredd og eksplosiv ving – passer ikke han perfekt inn i Van Gaals system da?

Spillertyper

Van Gaal har sitt system, og dersom spillerne ikke passer systemet så er det ikke bruk for dem.

Mens det er nærliggende å tro at forsvarsspillerne  kan det ta det med ro er det knyttet mer usikkerhet til hva nederlenderen tenker om resten av laget. Både på midten og på vingene er Van Gaal ute etter spesifikke spillertyper.

Mest spennende blir det imidlertid å se hva Van Gaal gjør med spillerne som trives best i 10’er rollen. Tidligere har ikke manageren benyttet seg av en offensiv midtbanespiller bak spissen, noe Rivaldo fikk merke i Barcelona da han ble skøvet ut på vingen, mens Wesley Sneijder lenge fikk lite spilletid på landslaget.

Med Robin van Persie på topp, hvor skal Wayne Rooney gjøre av seg? Kan han allerede nå trekke ned på midtbanen slik Paul Scholes foreslo, eller kan vi forvente nye exit-rykter etter VM? Og hva med suksesskjøpet og supporternes yndling, Juan Mata? Nå er neppe spanjolen i faresonen, men det må stilles spørsmål til hvor playmakeren skal brukes dersom Van Gaal implementerer sitt system. Sist, men ikke minst, har også Shinji Kagawa uttalt at han ser frem til en ny start på United-karrieren, men realiteten kan fort bli en ny sesong på vingen.

Van Gaal-prinsippet

Som nevnt innledningsvis, har Louis van Gaal bestemt seg for at du ikke er med i planene hans så er du ferdig. Da spiller kontrakt, prestasjoner og spillertype ingen rolle.

Med andre ord, ingen kan vel egentlig føle seg helt trygge.

Powered by Labrador CMS