LESERBREV: Kan vi synke dypere?

Jan-Erik er fortvilet over innsatsen i Hellas, og spør: Hvor mange spikre gjenstår før kisten er ferdig?

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no å teste ut leserbrev som en ny del av nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt.

Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde.
Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.
OBS: De som får innleggene sine på trykk vil få beskjed på forhånd, og – vær oppmerksom på at vi trolig må nøye oss med ett leserbrev per dag.

 

Dagen etter kvelden før. Hvor mange spikre igjen før kista er ferdig?

Av Jan-Erik Hopland (42)

Kan vi synke dypere? En rød tråd går gjennom hele denne sesongen; vi synker stadig dypere. Den ene dårlige forestillingen erstattes av en enda verre. Lyspunktene er like langt fra hverandre som Nord- og Sør Korea er på diplomatiske forhold. Ordet «krise» ligger langt fremme på tungespissen, og enhver som har fulgt denne klubben i en tid kan se at det er bortimot ingenting som fungerer om dagen.

Tingenes tilstand gjør noe med oss som supportere. Som en sjømann i skipsnød står vi hver eneste dag og speider mot horisonten etter land; noe håndfast, en liten svale som sier at «jo da, nå er du veldig nær en trygg havn», men neida. Den svalen vi ser, for eksempel et positivt resultat mot Crystal Palace, er ikke et håndfast bevis på at vi nærmer oss terra firma, det er bare nok en illusjon. Vi er fortsatt på en flåte midt i Stillehavet – uten noe framdift, overlatt til vår skjebne.

Kampen mot Olympiakos var nok en spiker i kisten for denne «annus horribilis»-sesongen. Jeg kan ikke huske at jeg har sett en dårligere United-kamp i løpet av mine 42 år på denne jord. Jeg klarer ikke å ta med meg en eneste positiv ting fra denne kampen, annet enn kanskje at det var enda en spiker i kista til David Moyes sin tid som United manager.

Under denne «fotballkampen» – jeg bruker gåseøyne for det United presterte i går var ikke fotball – det var 11 hodeløse haner som utførte dødskramper, ble summen av alt som er galt med årets utgave av United understreket til de grader.

Olympiacos FC v Manchester United - UEFA Champions League Round of 16

David Moyes sitt laguttak vitner om en mann som er tom for ideer. For meg så det ut som planen var at han ville la «topplaget» Olympiakos styre kampen, mens United skulle fokusere på defensiv trygghet. Som gjedda i sivet skulle så United slå kontra og bruke farten til Young og Valencia for å komme forbi forsvarsrekken til grekerne og servere RVP og Rooney de lekreste pasningene som skulle sørge for kremmerhus av noen scoringer. Dette har jo fungert SÅ bra tidligere i år – så la oss gjøre det igjen. Taktisk kløkt, anyone?

Dette kunne fungert, men det er et par forutsetninger som må være på plass for at en slik taktikk skal lykkes, og dessverre har vi ikke disse forutsetningene på plass pr i dag. Den defensive tryggheten vi trenger for å ligge slik tilsier at vi trenger et stopperpar som kan «boss» motstanderen. Det er vel ingen som kan påstå at Vidic eller Rio var det stopperparet? Vidic startet brukbart, men falt snart ned i middelmådighet. Rio så ut som om han helst ville være alle andre steder enn på banen, og fremstod som en skygge – klokka 12 ved ekvator – av sitt gamle jeg. Resten av forsvaret bidro ikke akkurat med strålende prestasjoner, og noen må logge på sportsdirect.com og kjøpe noen nye sko til stakkars Smalling. En gjennomført pinlig forestilling fra ham, der altså.

Olympiacos FC v Manchester United - UEFA Champions League Round of 16

Manglende forsvarsevne (og vilje?) kunne vært kompensert med en defensiv midtbane, dersom vårt «engine room» hadde fungert. Dessverre så tilbrakte kombinasjonen av Carrick og Cleverly de 90+ minuttene som ble spilt i går mer eller mindre løpende mellom. De kom aldri opp i motstanderne som hadde en meget enkel kveld på jobben og fikk stort sett gjøre som de ville.

Fremover på banen var vår «superduo» på midten ikke stort bedre. De ble fullstendig markert ut av kampen. Cleverly har konsistent gjennom hele sesongen vist at hans offensive kvaliteter i beste fall er mangelfulle. Du trenger ikke en kuleramme for å holde rede på hvor mange pasninger han har avlevert som ikke har gått bakover i banen. Det ser ut som om hans «modus operandi» er å slå ballen helst bakover, og til nød til siden. Framover? Nei, se det driver vi ikke med – gud forby, skulle tatt seg ut!!

Manglende gjennmomslagskraft i midten av parken gjorde at Rooney trakk lenger og lenger ned i banen for å støtte de to gode naboene, og dette gav igjen større avstand fram til RVP. RVP på sin side så ut som en enslig svale på topp, og som kjent; en enslig svale gjør ingen sommer.

I sum så medførte denne taktikken at «tegneserielaget» Olympiakos sannsynligvis hadde sin letteste dag på jobben i årets Champions League. Trist, men sant.

– Moyes har ansvar, men han er ikke alene

Jeg er overbevist om at David Moyes er feil for United. Det er ikke vanskelig å finne argumenter for at det er hans disposisjoner i forkant av og under kampen i går som har påført oss denne smerten. En smerte som selv dagen derpå føles overraskende fersk og pulserende. Det er han som velger taktikk, det er han som setter opp laget og det er hans jobb å befeste disse valgene hos sine spillere. Man kunne satt to streker under svaret her, men det blir for enkelt. Moyes har ansvar, og det skal ikke bagatelliseres, men han er ikke alene.

Spillerne har et stort ansvar for gårsdagens fadese de også. Det er åpenbart. Sist uke satte Wayne Rooney kråketegnene sine under en kontrakt som etter sigende gir ham 300.000 GBP i uka! 300.000!!! Under kampen mot Crystal Palace sist uke ble det påstått at det er mer enn hele elleveren til Crystal Palace tjener på en uke! Denne kontrakten gjør ham til lønnskongen i United. Resten av gutta har nok til salt i grøten de også.

Hva mer trenger de da av «motiverende faktorer» for å gå ut og yte maks? I går spilte stort sett alle, foruten Rooney som løp sokkene av seg som vanlig, som om de ikke hadde fått lønn på lang tid. Det så mer ut som en «gå sakte aksjon» – som et ledd i forhandlingene mellom LO/NHO – enn godt gasjerte fotballdivaer, som burde ha hjertet utenpå drakten hver eneste gang de er så priviligerte at de får aksle trøya. Det var ikke et spor av dette i går. Det var middelmådighet over hele linja, og hadde de hatt noen som helst moralsk ryggrad, så hadde hver og en av dem returnert ukas paycheck til United sammen med et hjertefølt «unnskyld».

– Burde ha betalt supporternes reiseutgifter!

Det de presterete i går var simpelthen ikke godt nok. Hadde de hatt et snev av yrkesstolthet hadde de bedt hver og en av dem som hadde tatt turen til sivilisasjonens vugge for å bivåen dette makkverket av en fotballkamp om unnskyldning. As a show of good faith burde de også dekket kostnadene til de stakkarene som hadde tatt turen. Det var flaut å se på hva de presterte i United-drakta.

Så spillerne må, sammen med David Moyes, gå i seg selv og vurdere om de er oppgaven moden. Jeg tror det er flere av dem som deltok i går som nok burde innse at deres tid i United er over, inkludert Moyes. Om de bryr seg om klubben burde de ta dette innover seg når denne sesongen er over, og melke de siste restene ut av karrieren sin et annet sted hvor ambisjonene er bedre tilpasset det de bringer til bordet. Jeg vil ikke nevne navn. Jeg tror de det gjelder er fullstendig klar over hvem de er. De trenger i hvert fall ikke oss til å fortelle dem det.

Olympiacos FC v Manchester United - UEFA Champions League Round of 16

Så hvorfor er det slik? Hvorfor evner ikke godt (over)betalte profesjonelle fortballspillere å gjøre jobben sin på banen? Jeg tror bildet er sammensatt, men det er klart at noen av spillerne er «past their due date». Det som er bekymringsfullt er at spillere som burde være «in their prime» også underpresterer til de grader. Hvorfor er det slik? I det siste har det vært spekulert i at dette skyldes at Moyes har tapt garderoben, og det er tegn som tyder på at dette stemmer. Men; burde ikke vi kunne forvente at «ansatte» som tjener bøttevis med cash klarer å se bort fra smålige uoverensstemmelser med sin leder? Burde ikke de klare å fokusere på sak og ikke person? Jeg forventer at mine ansatte utfører det jeg sier til dem, uavhengig om de er enige i hva jeg vil de skal gjøre eller ikke. Jeg blir rett og slett forbannet over å høre slike påstander som at «spillerne presterer ikke fordi han har tapt garderoben». Om det er tilfelle må de ta seg sammen og gjøre jobben sin. Grow up!

– Får vi se panikkhandling?

Bayern Muenchen v SC Freiburg - Bundesliga
TONI KROOS – hvorfor skulle han velge United?

De langsiktige problemene med denne «leap year» sesongen kan potensielt være mye mer ødeleggende for United, enn den isolerte effekten av en ødelagt sesong. Om ryktene er sanne, og David Moyes skal få blanco sjekk til å handle for i sommer, hvem kan vi realistisk forvente kommer? I de siste dagene er det Kroos som har vært sterkest linket til United, men hvorfor ville han forlate Bayern til fordel for United? Sannelig ikke for de sportslige utfordringene utenfor Champions League i hvert fall. Eneste måten vi kan få ham på er å «snakke til» den mørke siden av mennesket; grådighet, og da er vi inne på en tung vei. Vi står da plutselig inne i en veldig vond sirkel; galopperende spillerlønninger. Ferguson var veldig bevisst dette dilemmaet og det er vel noe av grunnen til at stallen vår ikke består av verdens største stjerner i dag. Vi har «alltid» krydret stallen med enkelte spillere i verdensklasse og balansert kostnaden det medfører med «squadplayers» som i sum gir et balansert lønnsregnskap. Jeg tror at vi nå fort vil panikkhandle store navn som kun er «in it for the money» for å komme oss tilbake blant topp 4. Det vil være en enda mer kortsiktig løsning enn å innse feilen det var å ansette Moyes, og skifte ham ut.

– Store utskiftninger må til

Olympiacos FC v Manchester United - UEFA Champions League Round of 16
DAVID MOYES – mange kunne ha prestert bedre, mener Jan-Erik.

Jeg tror det er flere managere som kunne levert bedre enn det Moyes har gjort i år, og de ville derfor fått mer ro til å ommøblere stallen på en riktig langsiktig kurve. Moyes’ dårlige håndarbeid har i realiteten forhindret ham i å gjøre det samme. Vi er nå i en posisjon hvor store deler, kanskje 5-6 spillere må handles i sommer. Dermed har David Moyes da nesten skiftet hele førsteelleveren siden Fergie gikk av, 8 i tallet.

Vil det da ikke være revnende likegyldig om den som da handler er Moyes eller en annen, f.eks en Van Gaal eller Mourinho? Laget, som det fremstår i dag, er ødelagt av Moyes. Milion dollar question for styret er dermed; «hvem er den rette til å bygge laget opp igjen»? Av det jeg har sett så langt så er det absolutt ingen tegn som tyder på at Moyes er «the one».

En kan snu spørsmålet rundt; Hvem ville du overlatt 100-200 millioner pund til? David Moyes eller en annen kandidat med en mer passende pedigree? I rest my case……..

Keep the red flag flying high!

Powered by Labrador CMS