Mange måneder med rykter: – Slik er situasjonen med Sancho

Publisert Sist oppdatert

Kan Manchester United virkelig lykkes i kampen om å få på plass Jadon Sancho når overgangsvinduet åpner igjen?

Onsdag fylte den svært ettertraktede engelskmannen 20 år, etter to fantastiske sesonger for Dortmund. Totalt har han spilt 90 kamper for tyskerne som tenåring – og notert seg for 31 mål og 42 målgivende.

 

Det kan også legges til at han over tid også har vært blant dem i Europa som oftest har vært tredje sist på ballen før mål.

I Europas fem største ligaer denne sesongen er det kun to spillere som har et tosifret antall mål og målgivende. Lionel Messi er den ene, med 19 mål og 12 målgivende for Barcelona. Sancho er den andre, med 14 mål og 15 målgivende for Dortmund.

For å sette målpoengene i et perspektiv når man også ser på alder: Sanchos produktivitet er totalt sett mer enn dobbelt så bra som Messi hadde på samme alder, og han har scoret nesten dobbelt så mye som Cristiano Ronaldo gjorde som tenåring.

Kylian Mbappe er den eneste i nyere tid som ligger foran Sancho, siden han noterte seg for 62 målpoeng i ligaen før han var 20, mens Sancho ligger på 60.

Uro i høst

Det var en liten stund snakk om at unggutten kunne beveget på seg allerede i januar, siden det var uro mellom Sancho og klubben deler av høsten.

Først ble han bøtelagt av klubben (100.000 euro) for å ha returnert for sent til Tyskland etter et landslagsopphold, og både trener Lucien Favre og direktør Michael Zorc kritiserte han offentlig.

Noe senere, i storkampen mot Bayern, ble Sancho så dratt av banen etter 36 minutter da Dortmund lå under 1-0.

Trener Favre sa at det handlet om at «han rett og slett ikke var gode nok», og Dortmund tapte til slutt 4-0.

Favre måtte tydeligvis ha glemt at det bare var ett år siden Dortmund også lå under 1-0 mot Bayern, bare for at Sancho ble bedre og bedre utover i kampen og laget til slutt vant 3-2.

VANSKELIG HØST: Jadon Sancho skal ha vært forberedt på vanskeligere perioder, men ikke på måten Dortmund brukte han som syndebukk på.

Ifølge rapportene som da kom ut følte Sancho selv at klubben håndterte dette dårlig. Han følte seg utpekt som en syndebukk.

Selv om han internt skal ha vært klar på at det kom tøffere perioder og at fotballivet ikke bare var en dans på roser så følte han at klubben burde beskyttet ham bedre, spesielt siden faktisk var den yngste spilleren på laget.

Halvannet år med rykter

Da hadde koblingen til United allerede levd i en god stund.

30. oktober 2018 er første gang undertegnede har funnet at united.no skrev om Uniteds interesse i unggutten, som den gangen bare var 18 år gammel. Det var imidlertid en høyst spekulativ Daily Mirror-sak, som det ikke var grunn til å tenke særlig mye mer over.

Rykteflommen fortsatte imidlertid også gjennom 2019, og har tatt voldsomt av de siste par månedene etter at januarvinduet stengte.

Så er spørsmålet hvorfor: Skjer det virkelig noe? Er United faktisk favoritter? Får journalistene god nok informasjon eller er det mange som forsøker å lese situasjonen og selv legge sammen to pluss to?

Slik har utviklingen vært:
Oktober – desember, en periode med uro i Dortmund:

15.november: Den tyske avisa BILD skriver at prislappen på Sancho kommer til å ligge på 120 millioner pund, og at United selvsagt var en av de interesserte.

Samtidig skrev to United-journalister, The Guardians Jamie Jackson og Daily Mirrors David McDonnell, at United vurderte et bud allerede i januar på kantspilleren – i alle fall hvis Dortmund skulle være villig til å selge allerede da.

26.november: The Telgraphs United-journalist James Ducker, som må sies å være en pålitelig mann, skriver at United føler at de er i førersetet i kampen om Sancho.

Akkurat denne ordlyden – «i førersetet» – blir det ikke siste gangen vi leser om. Daily Mirror har faktisk bortimot skrevet den samme saken om det i flere måneder nå, altså at «United er i førersetet» eller at United «føler seg stadig mer sikre» på at de får tak i Sancho.

I desember skriver flere så at Liverpool, som lenge også har vært nevnt, ikke skal være så interessert i å matche Dortmunds priskrav, som av avisene er vurdert som cirka 120 millioner pund.

Det er også interessant å se at det egentlig er stadig sjeldnere at Real Madrid og Barcelona nevnes som mulige destinasjoner. De har vært nevnt, de nevnes av og til også fortsatt, men ikke så mye. Kanskje er det fordi det flere ganger også har stått at spilleren selv gjerne drar tilbake til England igjen.


Lingard og Sancho med LIVE Instagram nå i coronapausen. Mange håper at Sanchos sterke kobling til Rashford og Lingard skal sende ham til United.


30.desember: The Times-journalistene Paul Hirst (avisas United-journalist) og Ian Whittell skriver at Dortmund komme til å selge Sancho. Spilleren har kontrakt frem til 2022, og klubben vil cashe inn. Det understrekes igjen at Manchester City, Sanchos klubb som junior, har en klausul som gjør at de kan matche alle bud som Dortmund godtar.

Januar var en rolig måned for Sancho-rykter. Det ble raskt klart at bråket med Dortmund hadde lagt seg, og de ville uansett ikke selge så lenge de var med i Champions League, som de da var (utslått nå).

Mer og mer United…

2.februar: Så fort januarvinduet var stengt så skrev James Robson i Evening Standard en litt mer generell sak om at Sancho var et av de største overgangsmålene til United i sommer. Robson jobber jevnlig med United, og har fortid fra Manchester Evening News. Han kan altså ha noen kilder.

5.februar: The Suns Daniel Cutts skriver i en såkalt eksklusiv sak der at det blir Chelsea eller United for Sancho, og at prisen blir minst 100 millioner pund. Cutts er imidlertid ikke blant de vi stoler mest på.

13.februar: Daily Mirrors fotballsjef, John Cross, skriver at United nå er favoritter til å sikre seg Sancho, og han erfarer også at Sancho selv ønsker seg til United. Det understrekes også i artikkelen at United har jobbet med overgangen en god stund, selv om det også står at alt blir enklere om United faktisk sikrer Champions League-spill neste sesong.

For første gang nevnes det en mulig ukelønn i United på 200.000 pund, en sum som i etterkant ofte er blitt gjentatt.

Sanchos lønn i Dortmund skal for øvrig være på seks millioner euro i året, noe som betyr cirka 115.000 euro i uka.

En lønn på 200.000 pund i United vil altså bety at han dobler inntektene sine ved å reise tilbake til Manchester.

SKAPER OVERSKRIFTER: Daily Mirrors sportsforside torsdag.

19.februar: Sky Sports-journalist Kaveh Solhekol spekulerer i at Sancho kan havne i Liverpool side United ikke har «Klopp-faktoren», og fordi Liverpool nå er Europas beste lag, men dette må sies å være en høyst spekulativ artikkel som mest handlet om hvor gode Liverpool da var.

25.februar: En av lokalavisene rundt Dortmund, Ruhr Nachrichten, skriver at det fort kan hende at Sancho blir i klubben også videre.

Disse uttalelsene kommer av og til fra ulike Dortmund-ledere, men i den store sammenhengen så virker det mest som et taktisk spill, siden det uoffisielt kommer så mye frem, også i tyske medier, om at Dortmund faktisk skal være villig til å selge.

At en lokalavis skrev dette virker altså mest som om de da har fått lekket informasjon direkte fra klubben.

2.mars: Mike McGrath i The Telegraph, mannen som var først i verden med Uniteds interesse for Joshua King på overgangsvinduets nest siste dag, skriver at United leder an i kampen om Sancho, men at han blir tidenes dyreste United-spiller – altså dyrere enn de 89,2 millionene United betalte for Paul Pogba.

3.mars: Tyske BILD skriver at Sancho kan komme til å dra. Det nevnes 140 millioner euro som en pris, og at United, Chelsea og Liverpool er alternativene.

Chelsea skal forresten være Sanchos favorittklubb fra han var liten og bodde i London-området.

10.mars: United-journalist Paul Hirst i troverdige The Times nevner at det er Declan Rice, Jadon Sancho og Moussa Dembele som er tre av de store overgangsmålene for United til sommeren, i tillegg til unge Jude Bellingham.

Det understrekes også at United har ledig 7er-nummeret, som er Sanchos nummer i Dortmund. I Liverpool er det James Milner som har 7eren, mens i Chelsea er det N’Golo Kante som har den.

12.mars: Dortmund-topp Watzke uttaler seg: – Om Jadon ber om å få bli solgt så vil vi vurdere det.

13.mars: Mirrors fotballsjef John Cross (igjen) skriver at United er i førersetet, men at Paris St. Germain også er med i kampen nå. Dortmunds priskrav skal være på 130 millioner pund. Det skal nevnes at denne saken kom rett etter at Dortmund hadde møtt og tapt mot PSG i Champions League.

14.mars: En av de mest pålitelige og informerte på tysk fotball, The Athletics Raphael Honigstein, skriver at det går mot at Sancho drar til Premier League, og at Uniteds sjanser til å få ham ser ut til å ha økt i det siste.

Han forteller imidlertid ikke hvorfor sjansene har økt.

24. mars: Transferguru Fabrizio Romano melder i en live video at United jobber og har jobbet tett mot Sanchos agent for å få til en avtale. Utfordringen nå er prisen og usikkerheten knyttet til fotballen i Europa akkurat nå.

Sancho representeres forresten av Elite Project Group, og han er deres mest verdifulle spiller.

Da er vi framme ved de to siste dagene, hvor James Robson i Evening Standard har skrevet at spilleren er Uniteds soleklare førstevalg i neste overgangsvindu, hvor Daily Mirrors United-journalist David McDonnell, skriver at United blir stadig mer sikre på at de kommer til å få kloa i Sancho og hvor The Independent har en liknende sak.

Så får tiden vise hva som virkelig skjer.

Stor utvikling

Sky Sports la forresten ut denne statistikk-oversikten over utviklingen til Sancho – som viser at han skaper flere sjanser, kommer til flere avslutninger selv, scorer mer, leverer flere målgivende, er mer involvert og mister ballen mindre i denne sesongen enn han gjorde forrige sesong i Bundesliga.

Powered by Labrador CMS