triokjopene

United på topp – dette er de 20 største kjøpene i sommer

Publisert Sist oppdatert

Mange supportere ønsker seg mer.

Sånn fungerer det bare, men hvis man ser på de største kjøpene i fotballverdenen så langt i sommer så er United godt plassert – både med topplassering og med to blant de fire største.

Fortsatt er det også spillere som er kjøpt for under 20 millioner pund blant de 20 største overgangene i fotballverdenen, noe som er et tydelig tegn på coronaens påvirkning på fotballen.

En kjapp kikk på det siste sommerovergangsvinduet før coronaen (2019) viser nemlig at alle de 20 største kjøpene i fotballverdenen var på 40 millioner pund eller mer.

Premier League fortsatt på topp

Ikke overraskende er det Premier League-klubbene som har brukt mest så langt, med snaut 700 millioner pund. På topp 20-lista nederst er dette også tydelig, med fem av de ti største og ti av de 20 største kjøpene alle til Premier League-klubber.

Bundesliga-klubbene har handlet nest mest, med cirka 450 millioner til nå, mens Ligue 1 og Serie A har brukt drøyt 300 millioner til nå.

Noe overraskende er det La Liga-klubbene som ligger nederst til nå, med kjøp for drøyt 200 millioner pund til nå. Det er bare Atletico Madrid av de spanske klubbene som er inne på topp 20-lista under.

I fjor sommer, da det også var corona, handlet Premier League-klubbene for 1,5 milliarder pund. Hvis det matches denne sommeren betyr det altså kjøp for 800 millioner pund frem til overgangsvinduet stenger natt til 1. september skandinavisk tid.

Mange free transfers

En stor forskjell på dette og tidligere vinduer så langt er at mange av de største navnene har byttet klubb på såkalt free transfer. Dette gjelder blant annet Italias landslagskeeper, Gianluigi Donnarumma, som skrev under for PSG. Franskmennene hentet også Real Madrids Sergio Ramos og Liverpools Georginio Wijnaldum på samme måte.

Barcelona har hentet Lyons Memphis Depay og Manchester Citys Eric Garcia på free transfer, og Real Madrid gjorde det samme med Bayern Münchens David Alaba.

Har sendt 100 mill. pluss til andre

Det er også interessant å se nærmere på Uniteds kjøp. Totalen så langt i sommer er altså 116 millioner pund hvis man legger sammen de to offisielle tallene for de to overgangene (inkludert klausulene) til Sancho og Varane, selv om den endelige bekreftelsen på sistnevnte fortsatt mangler.

Legger man til Amad Diallo-kjøpet (kom til klubben i januar) så har United brukt cirka 130 millioner pund i 2021.

Sommeren 2020 kjøpte United for cirka 50 millioner pund (Amad Diallo kom altså først i januar 2021), noe som var kraftig ned fra Ole Gunnar Solskjærs første sommervindu, i 2019.  Da sendte United totalt cirka 150 millioner pund til andre klubber for å sikre seg Maguire, Wan-Bissaka og Daniel James.

Det skal imidlertid sies at United i januarvinduet 2020 hentet Bruno Fernandes, slik at totalen for 2020 – med januar- og sommervinduet – også endte over 100 millioner pund.

Det er altså dette nivået United har ligget på totalt sett under Solskjærs ledelse, og det er derfor de fleste antar at noen må ut hvis det skal flere storkjøp inn i sommer.

Uniteds bruttokjøp siste år (summene i oversikten er i euro):
2021: Ca. 150 mill. (Solskjær)
2020: Ca. 105 mill. (Solskjær)
2019: Ca. 160 mill. (Solskjær)
2018: Ca. 83 mill. (Mourinho)
2017: Ca. 165 mill. (Mourinho)
2016: Ca. 185 mill. (Mourinho)
2015: Ca. 156 mill. (Van Gaal)

Det er imidlertid en annen stor forskjell på disse vinduene.

Sommeren 2019 solgte United nemlig Romelu Lukaku til Inter for cirka 70 millioner pund, mens det forrige sesong kun kom inn snaut 20 millioner pund, fra salgene av Smalling og Fosu-Mensah.

Denne sommeren har United foreløpig ikke hentet inn noe på spillersalg, og det er langt i fra sikkert at pengene fra eventuelle salg automatisk brukes til nye investeringer denne sommeren.

Det som gir United muligheter er at United betaler relativt lite for både Sancho og visstnok også Varane allerede nå, slik at det kan være muligheter om noe virkelig interessant åpner seg.

Det er imidlertid ingenting i United.nos samtaler med godt plasserte personer i Manchester som tyder på at United kommer til å gå inn i langdryge forhandlinger om en eller annen stjerne i august. Det betyr altså at vi i skrivende stund tviler sterkt på at Paul Pogba for eksempel selges, bare for at United så tar med seg de pengene inn i en lang transfersaga for kanskje å sikre seg Declan Rice på overgangsvinduets siste dag.

De 20 største kjøpene (per 3. august):

 1. Jadon Sancho, Dortmund til United, £73 mill.
 2. Achraf Hakimi, Inter til PSG, £51 mill.
 3. Ben White, Brighton til Arsenal, £50 mill.
 4. Raphaël Varane, Real Madrid til United, £43 mill.
 5. Dayot Upemacano, RB Leipzig til Bayern, £38 mill.
 6. Ibrahimo Konata, RB Leipzig til Liverpool, £36 mill.
 7. Rodrigo de Paul, Udinese til Atletico Madrid, £30 mill.
 8. Fiyako Tomori, Chelsea til AC Milan, £30 mill.
 9. Emiliano Buendia, Norwich til Aston Villa, £30 mill.
 10. Donyell Malen, PSV Eindhoven til Dortmund, £26 mill
 11. Nicolás Gonzales, Stuttgart til Fiorentina, £23 mill.
 12. Patson Daka, RB Salzburg til Leicester, £23 mill.
 13. Bryan Gil, Sevilla til Tottenham, £22 mill. (+ Lamela i bytte)
 14. Odilon Kossounou, Club Brugge til Leverkusen, £21 mill.
 15. André Silva, Eintracth Frankfurt til RB Leipzig, £20 mill.
 16. Marc Guehi, Chelsea til Crystal Palace, £18 mill.
 17. Enock Mwepu, RB Salzburg til Brighton, £18 mill.
 18. Gerson, Flamengo til Marseille, £17 mill.
 19. Albert Sambi Lokonga, Anderlecht til Arsenal, £17 mill.
 20. Juan Musso, Udinese til Atalanta, £17 mill.
Powered by Labrador CMS