Løp lengst, skjøt mest og mistet ballen mest

Det ble bare 1-1 for United borte mot Tottenham fredag kveld, noe som betyr at avstanden opp til Chelsea på 4. plass – med åtte kamper igjen å spille – nå er fem poeng.

Det er imidlertid ikke tvil om at hvis ett lag fortjente å vinne så var det United.

Én ting er de «enkle» tallene om at United skjøt mest, både på og utenfor mål, men mye diskuterte «expected goals» forteller at United burde vunnet 2-1 eller 2-0.

Tottenhams expected goals for kampen var nemlig på 0,5, mens United endte på 1,71.

For å sette det litt i perspektiv.

Dette var Tottenhams 15. hjemmekamp for sesongen, og det er bare to ganger de har skapt mindre på hjemmebane enn de gjorde mot United. Det er også bare to ganger på hjemmebane at de har sluppet til så mye som de gjorde mot United.

Selv om mange United-supportere var skuffet over resultatet så sier det også litt om det som ble prestert.

Snittposisjonene til United-spillerne i løpet av kampen:

Bruno Fernandes var kampens klart beste spiller, og han toppet også mange viktige statistikker.

Portugiseren løp, akkurat som mot Chelsea i februar, lengst av alle United-spillerne.

Denne gangen ble han klokket inn med 11,52 kilometer i løpet av kampen. Fernandes har med ett unntak vært over 11 kilometer i alle sine ligakamper som United-spiller.

Så var det denne gangen fem bytter fra Uniteds side noe som betyr at færre spillere var på banen i samtlige 90 minutter, men Scott McTominay, Aaron Wan-Bissaka og Luke Shaw var de eneste andre spillerne som kom seg over 10 kilometer (alle på 10-tallet).

Marcus Rashford var den som løp minst av dem som spilte hele kampen – også mindre enn Harry Maguire på stopperplass.

Rashford var imidlertid den som la tilbake flest sprinter, 17 stykk, men det må sies at United ble slått av Tottenham både på antall sprinter totalt og kilometer tilbakelagt totalt. United endte på 107,75 kilometer, mens hjemmelaget var over 111 kilometer, og United tapte også antall sprinter med 70 mot 82.

Det var bare Rashford og James som sprintet mer enn seks ganger for United i løpet av kampen. Til sammenlikning sprintet hele sju United-spillere mer enn seks ganger mot City i mars.

Kanskje skal coronapausen ha sin del av skylda for dette.

Bruno Fernandes sørget for Uniteds mål, og han stod også for fem av Uniteds 12 avslutninger. Tre av dem var på mål, mens Fred, Rashford og Martial hadde hvert sitt som også traff innenfor stengene.

Spesielt Rashfords tidlige avslutning før pause og Martials avslutning i 2. omgang var svært nær ved å gi scoring.

Fernandes hadde sammen med Luke Shaw også flest nøkkelpasninger med to hver av Uniteds ti stykker.

Portugiseren forsøkte seg også med sju innlegg, men ingen av dem traff medspiller, uten at de i alle fall gikk via en motspiller først.

Fernandes’ kreative legning betyr også at han ga bort ballen klart flest ganger. Hele 32 ganger endte et Fernandes-forsøk hos motspiller. Det er imidlertid kanskje enda mer spesielt at Aaron Wan-Bissaka mistet ballen hele 27 ganger.

Varmekart over hvordan Uniteds spill var i kampen. Dessverre nesten ingenting i motstanders 16-meter.

Anthony Martial hadde en spesielt vanskelig 1. omgang, men var uansett for lite involvert. Han hadde faktisk bare 12 pasninger i løpet av de 78 minuttene han fikk. Det er én pasning per 6,5 minutt.

Det må imidlertid sies at hans erstatter, Odion Ighalo, kun var borti ballen to ganger i løpet av de 19 minuttene han fikk på banen. Ett av de to touchene var en pasning.

Så er spørsmålet om dette mest er Martial og Ighalos feil eller om det sier mest om Uniteds offensive taktikk.

Marcus Rashford hadde for øvrig ikke én eneste pasning til Martial i løpet av kampen.

Martials touch på ball de første 45 minuttene fredag.

Scott McTominay var den beste ballvinneren, da han vant den tilbake hele 11 ganger, mens Harry Maguire var den som brøt motstanderens spill klart oftest (5 ganger).

Maguire var også den som hadde klart mest ballkontakt i United-laget. Han hadde 115 touch på ballen, sendte av gårde 99 pasninger (mest) og 46 av dem (også mest) var på Tottenhams halvdel.  Maguire traff på 93,9 prosent av pasningene sine, noe som var nest best av de som spilte 20 minutter eller mer i kampen.

Paul Pogba var imidlertid aller best på dette. Han sendte avgårde 19 pasninger, 13 av dem på motstanders halvdel og han bommet bare på ett av forsøkene.

At United lenge slet offensivt er kanskje ikke spesielt overraskende når man leser at Daniel James, Rashford, Martial og Fred kun vant 14 av de 38 duellene de gikk i i løpet av kampen. De fire spillerne var de eneste United-spillerne som vant færre enn 50 prosent av duellene de var i.

Maguire er allerede nevnt noen ganger i denne saken, og han var forresten også den som var i flest hodedueller (ti) og vant klart flest av dem (åtte av ti) i løpet av kampen.

Det hjelper likevel ikke så mye når hovedinntrykket var at han ble altfor lett lurt ved baklengsmålet.