Info om Marseille

Olympique de Marseille er i sluttspillet i Champions League for første gang siden de vant turneringen i 1993 (bildet).

Publisert Sist oppdatert

Allerede i forrige uke ble de første av Champions Leagues åttendedelsfinaler sparket igang, men det først i kveld United spiller sin første sluttspillkamp denne sesongen. Motstander er franske Olympique de Marseille, og første kamp spilles på mektige Stade Vélodrome i den franske kystbyen.

Marseille vant for første gang på 18 år den franske serien i fjor, og kvalifiserte seg med dette direkte til Champions Leagues gruppespill. Det begynte dårlige for de franske mesterne, og klubben tapte sine to første kamper. Etter dette gikk alt imidlertid så mye bedre, og Marseille vant sine fire siste kamper – uten å slippe inn et eneste mål! Dette holdt til en andreplass i gruppen bak Chelsea og avansement. I en av kampene satte de også ny rekord da de slo Zilina hele 7-0 på bortebane – den største borteseieren i turneringens historie.

Det kan altså se ut som om Marseille har funnet formen på kontinentet. Også i serien er laget i god form: Marseille har vunnet de tre siste kampene, og siste tap i serien kom helt tilbake til 5. desember. Marseille ligger for øyeblikket på en tredjeplass i serien, kun tre poeng bak lederlaget Lille. Det er med andre ord et formsterkt lag som venter Manchester United på Stade Vélodrome i kveld.

Suksess..

I 1986 ble Bernard Tapie president i Olympique de Marseille, og begynte umiddelbart å bygge det beste klubblaget Frankrike noensinne har sett. Stjerner som Alain Giresse, Jean-Pierre Papin, Chris Waddle, Didier Deschamos, Marcel Desailly, Enzo Francescoli, Rudi Völler og Eric Cantona ikledde seg alle Marseille-drakten i på sent 80- og tidlig 90-tall.

Denne voldsomme satsingen bar frukter, og Marseille vant den franske serien fire år på rad mellom 1989 og 1992. Klubben nådde også finalen i Europacupen i 1991, hvor de ble slått av Røde Stjerne, før suksess i Europa endelig ble oppnådd i 1993. Milan var motstander i finalen, og Basile Boli avgjorde kampen – den første Champions League-finalen i historien – med sin scoring etter 43 minutter.

Marseille hadde noen dager tidligere vunnet sin femte strake franske serietittel, og eventyret på den franske rivieraen så ikke ut til å ha noen ende.

..og skandale

Men eventyret hadde en ende. Og enden var ikke lykkelig. Det kom i etterkant av Champions League-triumfen i 1993 frem at klubben hadde trikset med økonomien og at klubbledelsen hadde bestukket Valenciennes-spillere til å tape den avgjørende kampen i den franske serien våren 1993. Dette hadde de gjort slik at Marseille kunne hvile spillere i denne kampen, og ha dem friske og klare til Champions League-finalen som skulle spilles noen dager senere.

Avsløringen av skandalen endte med at Marseille ble tvangsflyttet ned en divisjon, mistet ligatittelen fra 1993, samt at de mistet retten til å spille i Champions League 1993/94. Marseille måtte begynne byggingen fra grunnen av.

Marseille kom imidlertid opp igjen til Ligue 1 allerede etter to sesonger, anført av spillere som Laurent Blanc og Andreas Köpke, og fikk en andreplass i serien i 1999. Dette året tape de også UEFA Cup-finalen mot Parma. Det skulle imidlertid gå hele 18 år fra Marseille vant den franske serien i 1992 til de igjen gjorde det i fjor vår.

Skaderammet

Det har vært mye snakk om Uniteds skadeproblemer foran kveldens kamp. I tillegg til langtidsskadde Owen Hargreaves og Antonio Valencia, er Ryan Giggs, Michael Owen, Anderson, Rio Ferdinand, Jonny Evans og Ji-sung Park ute med skader.

Men også Marseille sliter med skader på flere av sine offensive nøkkelspillere. Andre-Pierre Gignac er ute i to uker med en lyskeskade, også spissene Loic Remy og Brandao er tvilsomme. Mattheu Valbuena ser imidlertid ut til å bli klar til kamp.

Kampen blir også et gjensyn med tidligere United-spiller Gabriel Heinze, som etter to sesonger i Real Madrid dro til Marseille sommeren 2009. Heinze ble upopulær da han forlot Manchester United på grunn av en flørt med erkerival Liverpool, men både Heinze og Sir Alex har i forkant av kveldens kamp uttalt at det ikke er noe ondt blod mellom og har gitt hverandre skryt.

Hvem som trekker det lengste strået av Heinze og Ferguson vil sannsynligvis ikke bli avgjort i kveld ettersom det også skal spilles en returkamp mellom lagene på Old Trafford om tre uker. Men første del av dobbeltoppgjøret sparkes i gang på Stade Vélodrome i kveld klokken 20.45.

Kampen sendes på Viasat 4. Kampen vil også dekkes via liveoppdateringer på United.no.

Powered by Labrador CMS