Kan bli historisk

Anthony Martial har allerede rukket å gjøre seg bemerket, men lørdag ettermiddag kan han havne i historiebøkene.

Publisert Sist oppdatert

Inntil 1. september holdt den 19 år gamle franskmannen til på den franske delen av Rivieraen, hvor han spilte fotball for Monaco i fyrstedømmet ved samme navn. Han var i ferd med å skaffe seg navn i hjemlandet, men utenfor Frankrikes grenser var det knapt noen som hadde hørt om ham. Ikke før Manchester United bladde opp £36 millioner og nærmest gjorde seg til latter.

I dag, knapt fire uker senere, har latteren forstummet.

 

Anthony Martial – eller Tony Marshall som han gjerne omtales i Manchester – er på alles lepper, og det er slett ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

Debuterte med scoring…

Han kom fra benken i sin debutkamp mot Uniteds erkerivaler fra Liverpool. Da det gjensto rundt fem minutter av oppgjøret, smatt han inn bak scouserforsvaret og avgjorde kampen ved å skru ballen iskaldt rundt keeper og inn i bortre hjørne.

for en United-spiller finnes det knapt bedre måter å vise seg frem for nye fans. Han er da også den første «røde djevel» som har debutert med scoring mot nettopp Liverpool.

Anthony Marshall er derimot langt fra den første United-spiller som har debutert med scoring; vi bare nevner i fleng: Nei, forresten, det ville føre for langt…

liv
ANTHONY MARTIAL jubler for sin første scoring i United-drakt – mot Liverpool.

…og fortsatte med scoringer

Men, det vi egentlig ville frem til, var at den franske tenåringen, siden suksessen mot Brendan Rodgers’ elever, har funnet nettmaskene ytterligere tre ganger på like mange forsøk. Riktignok gikk han målløs av banen i Eindhoven, men deretter, i sin andre Premier League-opptreden, mot Southampton sist helg, var han frempå ikke bare én, men to ganger. Dermed hadde Martial innledet United-karrieren med scoring i sine to første Premier League-opptredener. Det har bare to mann gjort før ham – nemlig Louis Saha i 2004 og Federico Macheda i 2008.

Og, bare for å ha nevnt det, så dukket han forsyne oss opp med nettkjenning nummer fire da Ipswich var på besøk i midtuken.

tm
Og så var han der igjen, her mot Southampton.

Multifunksjonell

Superlativene har haglet over den unge franskmannen. Ikke bare fordi han har scoret mål, og heller ikke bare for den elegante og uanstrengte utførelsen. Med sin fart og teknikk har Anthony Martial også vist at han kan mye mer enn bare å sette ballen i motstandernes nettmasker. Han er det Louis van Gaal ynder å kalle en «multi-functional player». Han kan benyttes i en rekke offensive roller, blant annet på begge flankene, og er rett og slett et mareritt å forholde seg til – om man er forsvarsspiller.

Skriver han historie…?

Vi har allerede nevnt at han er den første og eneste United-spiller utenom Louis Saha og Federico Macheda, som har har innledet førstelagskarrieren på Old Trafford med ligamål i sine to første Premier League-opptredener.
Lørdag ettermiddag, så sant Louis van Gaal gir ham klarsignal (og hvorfor skulle han ikke gjøre det?) har Martial muligheten til å gjøre det ingen av de to ovennevnte klarte – følge opp scoringssuksessen og nette i sin tredje ligakamp på rad. Det har altså ingen United-spiller gjort før ham i Premier Leagues snart 24-årige eksistens.

…og enda mer historie…?

Dersom den dyrekjøpte unggutten finner veien forbi Sunderland-keeperen vil han også tangere en rekord som har stått helt siden våren 1972!
Den gang gjorde den nyinnkjøpte Ian Storey-Moore det som siden har vist seg umulig for fotballspillere i United-drakt: han fant nettmaskene bak motstandernes keepere i hver av sine tre første ligakamper.
Lørdag har «Tony Marshall» sjansen til å tangere denne rekorden, som altså har stått urørt i 43 og et halvt år!

storey-moore
IAN STOREY-MOORE – scoret i debuten og i ytterligere to ligakamper. Kan Anthony Martial gjøre tilsvarende?

 

Har du fått med deg at united.no har et nytt forum?
Involver deg og diskuter United på unitedforumet.no.

Powered by Labrador CMS