United-fan: – Det var på tide

HVA SKJEDDE, DEL 3: I dag, for 25 år siden, fikk Ron Atkinson sparken, og for første gang nevnes Alex Fergusons navn til United.

Publisert Sist oppdatert

United.no har kikket på arkivene hos lokalavisa Manchester Evening News (MEN). Hva skjedde egentlig i dagene da Alex Ferguson ble ansatt?

I dag ser vi på det som skjedde dagen før Ferguson ble ansatt.

Da startet MEN med denne tittelen på forsiden sin. De fulgte opp med en liten sidesak om Ferguson, fikk med seg at de fleste fans var enige med sparkingen og så på Uniteds managere siden Matt Busby.

United sparket Atkinson. Big Ron: – Jeg er ikke bitter

Manchester United sparket manager Ron Atkinson og trener Mick Brown i dag. Styret holdt et ekstraordinært styremøte på Old Trafford i dag morges for å avslutte forholdet til manageren som har sittet lengst siden Sir Matt Busby. Ron Atkinson kom til klubben i 1981.

Tirsdagens 4-1-tap i ligacupen borte mot Southampton ble avgjørende. Cupen var den ene sjansen han hadde, men som jeg skrev etter kampen, det hele ble bare enda verre. United-direktørene var allerede bekymret over den svake seriestarten – den verste siden krigen. United ligger for øyeblikket fjerde sist på tabellen, og tilskuerantallet sank til 36.000 i forrige hjemmekamp. Det er helt på grensen av hva United tåler.

Reservelagstrener Brian Whitehouse vil lede laget mot Oxford lørdag, men er bare en midlertidig løsning. United har allerede en erstatter i tankene, og det kan være Alex Ferguson – manageren for Aberdeen og tidligere Skottland.

– Vi vil forsøke å avklare situasjonen så raskt som mulig, sier styreformann Martin Edwards.

– Vi har én person i tankene, men det er fortsatt en del som gjenstår.

I en uttalelse sa styreformannen følgende:

– Avgjørelsen er tatt med bakgrunn i lagets prestasjoner de siste 12 månedene og for å ivareta klubben og fansens interesser. Styret vil takke for støtten og arbeidet til Herr Atkinson og Herr Brown de siste fem og et halvt årene.

En sjokkert Ron Atkinson sa: – Det har egentlig ikke gått opp for meg, men jeg er skuffet over timingen. Jeg visste at det var sudden death denne sesongen, men med bare litt mer tid så er jeg sikker på at jeg kunne fått oss ut av denne situasjonen. Jeg er imidlertid ikke bitter. Sånn er fotballen.

MEN fulgte opp med undersaken:

Rise and fall of big Ron

Ron Atkinsons periode som manager I Manchester United endte i dag etter fem og et halvt år med turbulens.

Mannen som i fotballen er mest kjent som “Big Ron” erstattet Dave Sexton som United-manager 9. juni 1981 – til tross for at West Bromwich Albion gjorde alt de kunne for å beholde ham.

Liverpool-fødte Atkinson beskrev managerjobben i United som den “største i fotballverdenen”. Nå ser det i stedet ut som om jobben også ble for stor for en av fotballens største personligheter. I dag måtte han nemlig betale den ultimate prisen for den elendige sesongstarten og den skuffende innsatsen i ligacupkampen mot Southampton tirsdag kveld.

Spekulasjonene om hvem som skal erstatte ham er allerede i gang, og skotske Alex Ferguson skal være på toppen av Uniteds ønskeliste.Da Atkinson ryddet kontoret sitt tidligere i dag så vil han se tilbake på en periode hvor han kom nærmere enn noen annen siden Matt Busby i å gjøre United til Englands mest suksessrike lag igjen.

To suksessrike FA-cupfinaler, i 1983 og 1985, kan legges til en imponerende ligastatistikk under Atkinson. United var aldri dårligere enn nummer fire med ham som sjef. Men som Atkinson nå har funnet ut så er det bare det å være best som tilfredsstiller styret og Storbritannias største fanskare. Fansen vil vel nå lure på om de noen gang vil finne en manager som kan fylle skoene til Sir Matt Busby.

Etter at Uniteds legendariske manager ga seg etter 1968/69-sesongen har de røde forsøkt – og mislyktes – i å finne en verdig arvtaker.Stakkars Wilf McGuiness, tidenes yngste United-manager da han overtok etter Bubsby, kom og forsvant i løpet av 12 måneder. Frank O´Farrell varte to år, men kunne ikke overleve skuffelsen av en 18. plass i serien i 1973. Tommy Docherty, den veldig populære manageren, tok over etter O´Farrell, men måtte dra etter affæren med Mary Brown. Han ledet United tilbake i 1. divisjon og vant også FA-cupen, men hans dramatiske avgang ga Sexton sjansen.

Men til tross sju strake seirer måtte Sexton gå etter 1980/81-sesongen. Styret bestemte den sommeren at Ron Atkinson hadde de kvalifikasjoner som var nødvendige for å lede United til et nytt ligagull. Men i fem år ble Atkinson vitne til at laget hans akkurat ikke var godt nok.

I dag var tiden så over for Uniteds nestenmann.

Ferguson topper ønskelista

Aberdeen-manager Alex Ferguson er førstevalget til å erstatte Ron Atkinson.

Ferguson overtok etter Billy McNeill som manager i Aberdeen, og har ledet sistnevnte til vanvittig suksess både hjemme og i Europa.McNeill forlot etter hvert Celtic til fordel for Manchester City og Aston Villa. Nå kan Ferguson følge samme rute.

Ferguson, en rolig skotte, var også Skottlands landslagstrener under VM i Mexico i fjor sommer, selv om han understreket fra starten av at det bare var en midlertid løsning, og at han ville gi seg så fort Jock Steins etterfølger var funnet.

– På tide, sier United-fan

Mange United-supportere var fornøyde etter sparkingen av Ron Atkinson.

– På tide, sa 47 år gamle Norman Newsham.

– Han har alltid hatt spillerne, men han har aldri fått til særlig med dem.

Kevin Miles la til: – Dette er bra. Jeg ser frem til å se Terry Venables eller kanskje også Brian Clough på Old Trafford.

Kathy Grady var heller ikke skuffet.

– Det er fantastiske nyheter. De har tapt hele tiden, og mange mener han burde vært sparket tidligere.

22 år gamle John Dean var heller ikke imponert av Atkinson.

– Han har brukt altfor mye penger på altfor mange Maradonaer som til slutt viste seg ikke å være så store stjerner likevel.

– Jeg er fornøyd med at han er borte. Nå burde vi hente tilbake Tommy Docherty, sier Robert Robson.

17 år gamle Shaun Duddy var den eneste som var uenig.

– Han skulle fått mer tid på seg. Sesongen har akkurat startet, og jeg tror han ville snudd det. Liverpool var i samme situasjon i fjor, og kom seg også ut av det, sier han.

Powered by Labrador CMS