Denne uka ville han fylt 50

HISTORISK TIRSDAG: Men for 20 år siden orket ikke denne tidligere United-spilleren å leve mer.

Publisert Sist oppdatert

Fotballverdenen var og er i sjokk etter at Gary Speed tok sitt eget liv for en drøy uke siden.

Men dessverre er fotballen full av tragiske historier.

Vi har også en del av dem.

Og én av historiene handler om Alan Davies.

På lag med Whiteside og Hughes

Manchester-gutten fikk lærlingekontrakt med United i 1976, da han var 15 år gammel. Han ble sett på som en arbeidsom kantspiller som kunne bekle både venstre og høyrekanten, og han gikk gradene på klubbens reserve- og juniorlag sammen med spillere som Norman Whiteside, Mark Hughes (bildet) og David Platt.

Snaue seks år etter at han først skrev under på lærlingekontrakten skulle drømmen hans om spill på Old Trafford omsider gå i oppfyllelse.

Først var han ubenyttet reserve da vi spilte 1-1 hjemme mot Everton 6. januar 1982. Fire måneder etter var det imidlertid hans tur. Davies fikk starte hjemmekampen mot Southampton 1. mai, og fikk med seg en 1-0-seier i debuten etter at Scott McGarvey avgjorde.

Davies ble matchet mye før 1982/83-sesongen, men da alvoret startet ble han igjen henvist til benken.

Det skulle faktisk gå nesten en hel sesong før han var inne på laget igjen.

God i finalen

Steve Coppell måtte legge opp etter kneskaden han pådro seg et par år tidligere, Ashley Grimes hadde vikariert, men så fikk Davies sjansen. Den tok han, og plutselig var han egentlig fast høyreving på førstelaget helt på tampen av 82/83-sesongen. Timingen kunne nesten ikke vært bedre. Han fikk med seg de siste kampene av sesongen, og spilte også i begge FA-cupfinalene mot Brighton. I den første, da United underpresterte, var det flere som også mente at han vår bestemann.

Suksessen skulle imidlertid ikke vare.

Etter cuptriumfen brakk Davies ankelen og ødela leddbåndene i en treningskamp mot lille Stamford, og forsvant ut i over et halvt år. Ron Atkinson måtte reagere, gjorde det ved å hente Gordon Strachan og Jesper Olsen og i kamp mot dem slet Davies med å komme tilbake på laget.

Det var imidlertid håp da han kom innpå og scoret hjemme mot Juventus i cupvinnercupsemifinalen i 1984, men han fikk bare ytterligere tre kamper til for United.

Hans siste opptreden kom i 1-1-kampen borte mot Everton i 1984.

Solgt

Ett år senere ble Davies solgt til Newcastle, og senere spilte han også for Charlton, Carlisle, Swansea og Bradford, men lenge gikk karrieren rett nedover.

I 4. divisjon, med Swansea, fikk han imidlertid en kjærkommen opptur da han hjalp dem til opprykk i 1988.

Til slutt orket han likevel ikke mer, og i februar 1992 ble han funnet død i sin egen bil i Wales mens hans fortsatt spilte for Swansea.

Alan Davies ble 30 år gammel.

Mandag hadde han fylt 50.

Her kan du se united.nos profil av Alan Davies.

PS. United og Swansea spilte i august 1992 en treningskamp for å hedre Davies´ minne.

Powered by Labrador CMS