Den første kampen

HISTORISK TIRSDAG: Stortap og kontrovers i klubbens to første ordentlige kamper.

Publisert Sist oppdatert

I 1878 så Manchester United, eller Newton Heath LYR (Lancashire & Yorkshire Railways) som det het den gangen, dagens lys for første gang.

Den aller, aller første kampen er det vanskelig å si noe om. Dette fordi klubben i de første årene spilte en rekke treningskamper mot andre jernbanearbeidere, men få av disse finnes det fakta om.

Sju baklengs

Det som vites fra de første årene er i alle fall at laget spilte 26 treningskamper i 1882/83-sesongen, og da også ble med i Lancashire Cup. Motstander i 1. runde var Blackburn Olympic – et lag som hadde vunnet selveste FA-cupen året før. Olympic trodde imidlertid ikke noe særlig om Newton Heath LYR, og sendte bare reservelaget sitt til oppgjøret.

Dermed hadde Newton Heath LYR en sjanse, trodde man.

Så feil kan man ta.

Newton Heath LYR lå riktignok bare under 1-2 ved pause, og hadde også 2-2 like etter hvilen, men til slutt tuslet spillerne av banen etter et 2-7-tap.

Nektet å spille videre

Etter å ha «trent» i flere år i lokale cuper, meldte klubben seg imidlertid på i FA-cupen i 1986/87-sesongen. Dermed ble Fleetwood Rangers, en klubb som forsvant fra kartet allerede i 1899, klubbens første offisielle motstander i en landsomfattende turnering.

30. oktober reiste Newton Heath LYR til Fleetwood, og Jack Doughty scoret begge målene i en kamp som endte 2-2.

Dommeren understreket da overfor lagene at det ble ekstraomganger, men det var United-spillerne overhodet ikke forberedt på. Kaptein Jack Powell nektet å følge dommerens instruks, og tok heller med seg resten av spillerne hjem.

Fleetwood protesterte til fotballforbundet på dette, og dermed ble de tildelt seieren.

Newton Heath LYR protesterte på avgjørelsen, men til ingen nytte.

I ren protest nektet «the Heathens» derfor å spille i FA-cupen de neste årene, og det var først i 1889 klubben igjen deltok i turneringen.

Heldigvis har det blitt atskillig større suksess mot Blackburn og i FA-cupen de siste hundre årene.

Powered by Labrador CMS