1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 og 11

HISTORISK TIRSDAG: Når hadde vi sist en førsteellever fra 1-11?

Publisert Sist oppdatert

Av og til går vi langt, langt tilbake i Uniteds utrolige historie i denne spalten.

I dag skal vi egentlig bare et par år tilbake, men united.no krydrer det hele med litt annen gammel informasjon.

Denne gangen handler det nemlig om nummerne United og andre har brukt.

65 år

Det engelske fotballforbundet gikk bort fra 1-11 som numre på spillerne i førsteelleveren i Premier League i 1993. Da hadde lagene spilt i 65 år med 1-11 på ryggen.Nummer på draktene ble først introdusert i 1928 da Sheffield Wednesday møtte Arsenal, og det hele var strengt tilrettelagt.

Høyrebacken spilte alltid med 2, venstrevingen med 11 etc, og sånn var det i mange, mange år. Det var faktisk så strengt at dommerne i mange tilfeller sjekket hver garderobe før avspark for å være sikker på at rett mann på hver posisjon hadde rett nummer på ryggen.

Internasjonalt endret det seg noe før fotball-VM i Sveits i 1954. Da fikk hver spiller i 22-mannstroppen tildelt hvert sitt nummer som gjaldt for hele turneringen. Spillerne tiltenkt førsteellever-plass fikk fortsatt 1-11, men resten fikk nummer uavhengig av posisjon.

Dermed kunne man for første gang få spillere på banen med andre nummer utover i gruppe.

Fikk dispensasjon

I England endret det seg altså med ligacupfinalen i 1993 og fast for alle Pemier League-lag fra starten av i 1993/94-sesongen, men et par ganger etter er det blitt gitt spesialdispensasjon fra det nåværende systemet om å bruke faste nummer hele sesongen. QPR spilte nemlig med 1-11 i de tre første kampene i 1995/96-sesongen.Det andre tilfellet gjaldt United, og spørsmålet jeg stilte i ingressen av denne saken.

Og det er bare et par år siden United stilte med 1-11.

Bakgrunnen var 50-årsmarkeringen av München-tragedien i 1958. Dermed stilte United-spillerne med 1-11 da de møtte nabo City på Old Trafford 10. februar 2008.

United stilte med følgende 11er: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Vidic, O´Shea, Nani, Anderson, Scholes, Giggs, Ronaldo, Tevez.

Dessverre hjalp det ingenting. United røk nemlig 1-2 hjemme for City I minnesmarkeringen for München-tragedien.

PS. Etter at vi publiserte denne saken tirsdag kveld, ble vi også opplyst fra et par meget troverdige kilder at United faktisk også stilte med en førsteellever fra 1-11 borte mot Newcastle i 1993/94-sesongen.

Powered by Labrador CMS