Jomfrutur med opptøyer

HISTORISK TIRSDAG Samme dag som United opptrer mot Cluj i Romania, tar vi en titt på noe av det som skjedde da rødtrøyene foretok sitt aller første utenlandsbesøk.

Publisert Sist oppdatert

Året var 1908 og Manchester United slo to fluer i ett smekk. Samtidig som klubben sto midt oppe i feiringen av sitt 30-årsjubileum, kunne spillere, ledere og supportere juble over sitt aller første ligamesterskap.

I seiersrusens sødme fant klubbledelsen det opportunt å gjøre alvor av en gammel drøm. Helt siden et canadisk mannskap møtte Newton Heath i 1888, hadde det vært hvisket om muligheten for en dag å gjøre det samme – dra utenlands for å spille treningskamper. Nå, som nybakte ligamestere, mente man at tiden var inne til å gjøre alvor av planene.

I tur og orden ble fem land – Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits og Ungarn – plottet inn på reisekartet. Og avgårde bar det med mann og mus, på en ekskursjon som skulle vare i en hel måned til ende.

Idyll – og opptøyer

Mesteparten av det som gikk for seg på denne Manchester Uniteds aller første utenlandsturné er dessverre veldig lite kjent. Siden pressen glimret med sitt fravær ble ingenting dokumentert, ikke en gang fra kampene som ble spilt underveis. Det stort sett eneste som kom frem fra utenlandsoppholdet var muntlige rapporter om at turdeltakerne var strålende fornøyd både med opplegg og gjennomføring.

Nå skal det sies at stemningen blant samtlige snudde drastisk mot slutten av turnéen. Etter ankomsten til ungarske Budapest, turens siste stoppested, ble nemlig idyllen brutt. Det hele endte i kaos og publikumsopptøyer.

Riktignok gikk alt fredelig for seg da et lag sammensatt av Ungarns tre beste klubber ble knust 6-2 i den første av to kamper på magyarenes egen jord. To dager senere derimot, sprakk det helt blant hjemmetilhengerne da United beseiret Ferencvarosi Torna Club med syv måls overvekt.

Ungarske fotballregler, steinkasting og kul i hodet

Bråket blant de fremmøtte kom helt ut av kontroll fra det øyeblikk dommeren bestemte seg for å sende tre United-spillere av banen for angivelig å ha brutt ungarske spilleregler(!). To av spillerne reagerte på utvisningen ved å forsøke å forklare kamplederen – en mann som ikke forsto et eneste ord engelsk – om hvordan regelverket fungerte hjemme i Old Blighty. Samtidig la de i sin forklaringsiver armene rundt skuldrene hans, noe som utløste sikringen blant enkelte av de 11.000 på tribunen. De oppfattet håndspåleggelsen som et angrep på pipeblåseren, og begynte å sende skurer av steiner og annet kasteskyts ut på banen.

Heldigvis for de engelske ligamesterne ble bare en av spillerne truffet. Han fullførte imidlertid oppgjøret til tross for en svær kul i hodet.

– Aldri mer!

Etter oppgjøret uttalte vettskremte United-spillere at de anså sine liv som for verdifulle til at de noensinne ville risikere å ta turen tilbake til Budapest. Og spillerne fikk full støtte fra sine klubbledere. Disse beskyldte like godt de ungarske spillerne og dommeren for å ha foranlediget skandalen. Spillerne for å ha «gått etter mannen og ikke ballen», og dommeren «for mangel på engelskkunnskaper og forståelse for engelske spilleregler».

Powered by Labrador CMS