HISTORISK TIRSDAG: Da holdt faktisk en del City-fans også med United.

Men lagene har møttes to ganger før.

Nøyaktig ett år FØR den tragiske flyulykken i München frarøvet United for noen av de beste spillerne klubben noensinne har sett, møtte United nemlig baskerne i kvartfinalen i serievinnercupen.

Bortekampen hadde ikke vært den aller beste.

Fem baklengs i baskerland

Spanjolene gikk tidlig opp i en 3-0-ledelse, Tommy Taylor og Dennis Viollet reduserte, Athletic økte til 5-2 før et Liam Whelan-mål sørget for at United reiste hjem med 3-5-tap i bagasjen.

Det ga håp før returkampen.

En returkamp som faktisk ikke ble spilt på Old Trafford. Uniteds hjemmebane manglet nemlig flomlys, og dermed ble kampen lagt til Manchester Citys hjemmebane, Maine Road, i stedet.

Første og siste kamp med far

Neil Berry, den sju år gamle sønnen til United-spiller Johnny Berry (bildet til høyre), satt på tribunen.

Det ble den første og siste gangen han noensinne så faren sin spille for United.

– På grunn av alderen min, og det faktum at moren min også måtte passe mine mindre tvillingbrødre, så hadde jeg faktisk aldri vært på kamp før den dagen, sier han i et intervju med Manchester Evening News.

– Av samme grunn fikk jeg heller aldri sett ham igjen.

– Jeg glemmer det imidlertid aldri.

– Det er vel vanskelig å forstå dette nå, men det var City-fans på tribunen som heiet på United den dagen. En av mine egne favorittspillere var også Joe Hayes – som spilte for City. Sånn sett er det trist å se den bitterheten som nå eksisterer mellom de to supportergruppene, sier Neil Berry videre.

Pappa satte punktum

På banen fikk tilskuerne uansett se at Dennis Viollet ga United ledelsen 1-0. Dermed manglet det bare ett mål på å komme likt. Legg merke til at det den gangen ikke vart noen bortemålsregel. United trengte to mål på å avansere.

Det tok imidlertid tid. Frustrasjonen bredte seg, før Tommy Taylor ga United 2-0 18 minutter før slutt. Seks minutter før slutt fikk så Neil Berrys far, Johnny Berry, avgjøre det hele med sin 3-0-scoring.

United var i semifinalen.

– Alle var opprømte, men jeg kan ikke huske at pappa snakket om målet. Han var en beskjeden mann, sier Neil Berry.

Våknet fra koma

Johnny Berry overlevde flytragedien i München da han til slutt våknet etter to måneder i koma. Skadene sørget imidlertid for at han aldri spilte fotball igjen, og sønnen Neil Berry har ikke lagt skjul på at han mente United tok dårlig vare på faren i ettertid. Dette kom godt frem i boka «Johnny – The Forgotten Babe» som altså handlet om hans egen far.

Johnny Berry spilte for øvrig 276 kamper og scoret 45 mål for United. Han døde av kreft i 1994, 68 år gammel.

Her er spillerprofilen hans hos united.no.

PS. United tapte i semifinalen av serievinnercupen i 1956/57-sesongen. Real Madrid vant semifinalen 5-3 sammenlagt.