Mannen som fant Busbys stjerner

HISTORISK TIRSDAG: Det er tvilsomt om Matt Busby kunne ha bygget sine mesterlag uten Joe Armstrong.

Publisert Sist oppdatert

For Matt Busby var han uvurderlig, selv mente Uniteds sjefsspeider Joe Armstrong at han hadde flaks da han fant noen av de største legendene i Uniteds historie.

STILLE OG BESKJEDEN

Bobby Charlton, Duncan Edwards, Denis Viollet, Nobby Stiles, Wilf McGuinness, Mark Jones, Eddie Colman, Liam Whelan og David Pegg. Det minner kanskje mest om en liste over noen av de mest fremtredende «Busby Babes» som noen gang akslet den røde United-drakten.

Og det er det for så vidt også, men det er tvilsomt om noen av dem hadde funnet veien til Old Trafford om det ikke var for Joe Armstrong, mannen som hadde et ekstraordinært godt øye for talenter. Armstrong overtok som sjefsspeider i Manchester United etter at krigens herjinger tok slutt og fotballen igjen begynte å rulle på de britiske øyer og eller rundt om i Europa. Da forlot han jobben i postvesenet og begynte med talentspeiding på heltid i en alder av 60 (!) år. Armstrong selv var en beskjeden og stillferdig fyr som sjelden og aldri fikk mye oppmerksomhet, og mye tyder på at han trivdes veldig godt med den rollen. Men det er liten tvil om at Armstrong, til tross for at han var beskjeden, må ha hatt snakketøyet i orden. Han overbeviste nemlig en rekke lovende unggutter om å komme til Manchester United. Selv mente han at han var svært heldig.

– I Manchester United har vi bare åtte speidere som er tilknyttet klubben. Vi er helt avhengige av tips utenfra for å finne de største talentene. Om vi ikke fikk disse tipsene ville vi ikke være i stand rent fysisk til å se så mange kamper som vi trenger I løpet av en sesong, sa Armstrong i et sjeldent avisintervju i 1969.

ORDET HAN IKKE LIKTE

Armstrong like dårlig å bli genierklært og han likte enda dårligere å høre at det var han som hadde «oppdaget» stjernene.

– Jeg har fått mye av æren for at Bobby Charlton kom til United, men uten at rektoren på skolen hans hadde gitt oss et tips er det slett ikke sikkert vi ville ha funnet ham. Og med Duncan Edwards, han ble anbefalt til oss av Reg Preece, en deltidsansatt speider i Duncans hjemby Dudley, sa Armstrong i det samme intervjuet.

Talentspeiding handler om å finne, ja, nettopp talenter. Man vet imidlertid aldri om de vil slå ut i full blomst eller om de vil stagnere. Joe Armstrong insisterte på at han var heldig som hadde funnet mange av fremtidens Manchester United-stjerner. – Jeg vil anslå at så mye som 60 prosent er flaks. Jeg har gått til kamper og endt opp på tribunen ved siden av foreldrene til gutten jeg kom for å se. En annen gang oppdaget jeg en dame som mistet en konvolutt. Jeg tok den opp og løp etter henne. Vi kom i snakk og det viste seg at hun var moren til spilleren jeg var kommet for å se på White Hart Lane, sa Armstrong, som i likhet med Sir Alex Ferguson ofte brukte mye tid på å fortelle foreldrene til de unge spillerne hvorfor Manchester United var et godt alternativ.

 

Joe Armstrong døde 81 år gammel i 1975, men arven hans vil for alltid leve videre på Old Trafford

Powered by Labrador CMS