Ingen primadonna: – Ambisiøs, ansvarsfull, god med media og godt likt

Les hvordan Juventus’ norske fans vurderer United-høyaktuelle Paulo Dybala.

Publisert Sist oppdatert

Interessert i siste nytt om denne mulige overgangen: Vi følger alt i ryktespalten vår.

Juventus-stjernen Paulo Dybala kan bli United-spiller i en gigantisk byttehandel med United og Romelu Lukaku.

Men hva slags type er den 25 år gamle argentineren som har fått lov til å bære det berømte 10er-nummeret i Juventus.

Vi tok en prat med Haakon Sandvold fra Juventus Club Norge, som svarte på spørsmålene våre via mail.

For å ivareta hans nøyaktige sitater gjengir vi hele intervjuet helt uten endringer.

* Paulo Dybala kan være på vei til Manchester United. Hva tenker dere som Juventus-fans om det? Greit? Trist? Eller?

– Tror jeg og mange andre Juventus-fans sitter med veldig blandede følelser her. Dybala var på mange måter posterboy for det nye Juve som ble bygd etter CL-finalen i 2014/15. Han var ung da han kom, men tok tidlig ansvar, ledet angrepet, scoret mål og steg fort på stjernehimmelen. Helt siden den gode starten har han vært en som mange har sett for seg og ønsket at skal være den man bygger laget rundt. Ved å gi ham 10’eren bekreftet klubben tilliten de hadde til ham.

– Likevel virker ikke utviklingen å ha gått helt i riktig retning de senere sesongene. Dybala har slitt med å finne sin plass i et Juve som har fått stadig sterkere angrep og større stjerner.

– Vi har kun glimtvis, og stadig sjeldnere, sett hva han er i stand til, og sist sesong var helt klart den svakeste siden overgangen i 2015.

SLET: Paulo Dybala hadde sin hittil svakeste sesong i Juventus-trøya forrige sesong. Spørsmålet er om det dermed også blir hans siste sesong i klubben.

– Legger man derfor den emosjonelle delen til side vil nok flere være enige i at et salg for riktig pris kan være i Juves interesse. Så ja, å la La Joya gå ville absolutt være trist, men det er fullt mulig å se logikken i en overgang. Det vil imidlertid selvfølgelig være surt å ikke få se hva han kunne ha utrettet under en mer offensivt orientert trener i Sarri.

* Hva tenker dere om at han eventuelt forsvinner ut til fordel for Romelu Lukaku?

– Tror mange Juve-supportere klør seg litt i hodet over hva man skal med belgieren, spesielt for en sum som 85m euro.

– Personlig har jeg lenge vært fan av Lukaku, og ventet tålmodig på at vi skal få se monsteret han er for landslaget også på klubbnivå. Det er dog lenge mellom høydepunktene, som dere vet godt, og å drille ham inn i et Sarri-system sammen med Ronaldo virker ikke helt ideelt spør du meg.

Interessert i Juventus? Ta gjerne en titt på Juventus Club Norges nettside eller følg dem på Facebook her.

* Dybala ble i alle fall sett på som en diamant, men samtidig er vel realiteten nå at han først ble skjøvet litt til siden under Allegri da Ronaldo kom – og så at Maurizio Sarri faktisk kan være villig til å sende ham på dør. Hvorfor har det skjedd? Har han rett og slett bare vært for dårlig eller er han mer blitt ofret for å legge alt til rette for Ronaldo? Dårlige holdninger eller hva?

– Man har ikke funnet ut av hvordan man skal bruke Dybalas ferdigheter på best mulig måte. Dette har vært tydeligst siden Ronaldo kom – samspillet mellom de to har ikke vært på topp, og Dybala har ikke lenger vært den uunnværlige i angrepet.

HAR IKKE FUNGERT: Paulo Dybala fikk det ikke til å stemme helt etter Cristiano Ronaldos ankomst i Juventus.

– Jeg vil likevel argumentere for at man også tidligere slet med å finne ut av hvor han var mest effektiv.

– Han var lagets soleklart beste spiller høsten 2017, men har siden gradvis måttet finne seg i å spille en mindre rolle. Dette kulminerte i fjorårssesongen der han ved flere anledninger startet på benken.

– Om han har spilt spiss, offensiv midtbane eller høyrekant har prestasjonene svingt for mye, og spesielt i store europeiske oppgjør har han flere ganger sviktet. Forrige sesong var han rett og slett for dårlig, men Juventus har over en lengre periode slitt med å få det beste ut av ham over tid.

– Jeg tror sånn sett at vrakingen har lite med holdninger å gjøre. Han er en fin fyr som (tilsynelatende) aldri har laget bråk utenfor banen. Blant Juventus-fans oppfattet jeg ikke mye spekulasjoner til årsakene bak vrakingen – man så at alternativene (Bernardeschi, Ronaldo, Mandzukic, Kean m.fl.) rett og slett presterte bedre da de fikk sjansen. Spesielt sist sesong forsvant Dybala ofte ut av kampene og leverte ikke nok sluttprodukt.

* Hvis Dybala starter på nytt og satses på i United – tror du vi får en ny stjerne?

– Potensielt.

– Han var nok aller best i perioden der han var Juves offensive lederstjerne, noe man kanskje kan se for seg at han kan bli også i United. På en annen side har svingninger i prestasjonene vært en gjenganger gjennom (spesielt de senere) årene i Juve, og det er jo ikke det at han ikke har blitt satset på.

– Ingen, ei heller i Torino, betviler talentet hans – på sitt beste er Dybala verdensklasse. Venstrefoten, driblingene, blikket, touchet, frisparkene… han har verktøykassa til å briljere overalt. Det han mangler er stabilitet i prestasjonene.

– Hvorvidt Solskjær og co kunne fått ham til å levere jevnt opp mot sitt beste er et åpent spørsmål. Kanskje er det nettopp en ny start han trenger, det har nok tært på selvtilliten å bli benket og ‘synke’ i gradene. Et positivt aspekt vil uansett kunne være linken med Pogba – de to trivdes svært godt sammen, både på og utenfor banen, i sesongen i Juventus.

GODE VENNER: Det er ikke umulig at disse to blir gjenforent i United i 2019/20-sesongen.

* Det rapporteres at United liker at han er en venstrebeint spiller som kan spille til høyre, men hva slags posisjon har han vært best i på Juventus?

– Han har spilt sin beste fotball i Juventus som offensiv midtbanespiller i 4-2-3-1. Dette var formasjonen Allegri brukte da laget tok seg til CL-finale i 2016/17, og videre i neste sesong da Dybala herjet vilt på høsten.

– Han spilte imidlertid spiss i 3-5-2 sammen med Mandzukic/Morata i sin første sesong, og leverte meget bra helt der foran og.

– Spillestilen gjør at han ofte vandrer ut mot høyre for å skjære inn uansett hvor han er tegnet opp på tavla.

– I 4-3-3, som har blitt hyppigere benyttet i Juve de senere sesongene, har han dog ikke funnet seg helt til rette. Det er ikke helt godt å si hvorfor, men jeg har inntrykk av at han trives mer i en fri rolle enn som kant i 4-3-3.

 * Er han en spiller som også gjør grovjobben – eller helt klart en spiller som mer venter på at ballen skal komme til ham?

– Selv om det selvsagt er i den offensive delen av spillet han har sin styrke, er det feil å kalle Dybala en luksusspiller.

– Spesielt med Ronaldo tilstede har han måttet ta sin del av det defensive ansvaret. Det har han gjort uten å mukke, kanskje er det også en delårsak til at det har blitt færre målpoeng.

HARDTARBEIDENDE: Dybala skal ikke være en luksusspiller.

– Han kommer også gjerne dypt for å hente ballen og involvere seg om laget sliter med å etablere spill. Blikket og pasningene hjelper ofte i den oppbyggende fasen for å løse opp i trange situasjoner.

* United har dårlig erfaring fra tidligere av med en argentinsk superstjerne som egentlig helst ikke ville reise fra sin nåværende klubb (Angel di Maria). Noen formening om hva slags type Dybala er? Vil han gå all inn og gjøre jobben – eller litt mer primadonna?

– Slik jeg har oppfattet Dybala som type tror jeg absolutt at han vil jobbe hardt for å lykkes. Han er ambisiøs, tar ansvar, sier de riktige tingene i media, er godt likt både blant fans og i garderoben, og han har ved flere anledninger båret kapteinsbindet i Juventus. Det hadde neppe en med primadonna-nykker fått lov til.

– Når det er sagt virker det å være riktig at han ikke har ønsket seg til United. De fleste rapporter i Italia har stadfestet at han ønsker å bli, men at det har vært opp til Sarri å bestemme om han skal satses på. Nedveds uttalelser tyder imidlertid på at han er på markedet, og jeg tror ikke at Dybala vil bli i Juve for å sitte på benken.

– Det blir spennende å se, for det virker å være opp til Paulo selv om denne overgangen blir noe av.

Les også: Ekspert om Dybala-ryktene: – Skjønner det faktisk ikke

Interessert i Juventus? Ta gjerne en titt på Juventus Club Norges nettside eller følg dem på Facebook her.

Powered by Labrador CMS