ramos332

Stod bak mål i toppkampen: Dette så United-speiderne

Publisert Sist oppdatert

Manchester United-speidere skal ha vært til stede da Benfica og Porto møttes fredag kveld. Dette ifølge portugisiske Record.

Trolig handlet det først og fremst om å se på Benfica-spiss Goncalo Ramos, som over tid er blitt koblet til United.

Bakgrunn

Hvis man tar bort alle ryktene om Harry Kane og Victor Osimhen, så er det kanskje Ramos som fremstår som det heteste navnet for United på spissplass i sommer.

Manchester Evening News har lenge skrevet at United har sendt speidere for å følge ham. De har også skrevet at Erik ten Hag har latt seg imponere av den unge, portugisiske spissen, men en overgang vil ikke bli billig. A Bola skrev nylig at Benfica vil gå inn i forhandlinger med krav om at utkjøpsklausulen utløses for at han skal få gå. Den skal være på cirka 120 millioner euro.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Før fredagens storkamp så hadde spissen 17 mål og 5 målgivende på 22 ligakamper denne sesongen. Totalt stod han med 25 mål og 10 målgivende på alle sine 37 kamper denne sesongen.

Det er nok ikke alle som ser portugisisk fotball hver helg, men Ramos scoret også tre mål for Portugal da de slo Sveits 6-1 i fotball-VM for noen måneder siden.

Han har også en fordel mot Kane og Osimhen – alderen. Ramos er bare 21 år gammel, noe som er tre år yngre enn Osimhen og hele åtte år yngre enn Kane.

Hva fikk United se?

At Ramos scoret med et majestetisk hodestøt etter ti minutter, på det united.no mener var bare hans andre touch på ballen i kampen.

Et innlegg ble slått inn fra høyre, han steg til værs, ble hengende, og stanget ballen via tverrligger, Porto-keeper Diogo Costa og inn i mål.

1-0 til Benfica, Ramos jublet, men fordi ballen sist var innom Costa så ble det senere omgjort til selvmål.

Scoringen var likevel flott. Det må ha vært et soleklart pluss på blokka til United-speiderne.

Se målet her:

Det store spørsmålet er hvor mange andre store pluss som ble notert.

United.no la godt merke til hvordan han veldig ofte lå i offside-posisjon, helt klart for å tvinge Portos backrekke dypere i banen. Det betød også at han så godt som alltid var i posisjon i feltet for å motta eventuelle innlegg.

Han var heller ikke redd for å bidra defensivt. Han hadde én glimrende gjenvinning etter et høyintensitets-returløp, og var ofte en del av lagets kollektive defensiv, hvor han dekket rom og også var klar for eventuelle kontringer.

Med hodestyrken var han også et aktivum på dødballer imot.

Han er også ganske bevegelig, og var relativt komfortabel med mann i rygg. Han er høyrebeint, men på små flater virket han også komfortabel med å bruke begge bein i et forsøk på å løse opp.

Samtidig så var langt i fra fantastisk fredag kveld.

Ramos fremstår som en litt tung spiss, fysisk sterk, ja, med hodestyrke, ja, men virket ikke å ha farten til å kunne løpe fra en ok kjapp forsvarer hvis det trengtes. Teknikken var grei nok, men ikke noe som man umiddelbart la merke til som en klar styrke.

Han hadde tre store sjanser i kampen, det ble scoring på den første, men han fikk avslutningen blokkert på den andre og bommet rett og slett på ballen da han kunne reddet 2-2 på overtid alene foran keeper.

I stedet tapte Benfica 2-1, i det som faktisk kun var lagets andre tap i alle turneringer i hele denne sesongen.

Vurdering kun basert på Porto-kampen:

Det overordnede: At han er et dårligere alternativ enn Kane og Osimhen hvis man ser på sportslige kvaliteter. Hans ene fordel mot de to er egentlig alderen, og hvis United eller andre legger 100 millioner eller mer på bordet for ham så betaler de nok mest det fordi han er 21 år og fordi de mener utviklingspotensialet er så stort at han kan ta store og nye steg de neste årene.

Bare 21 år gammel så vil jo en kjøpende klubb vite at de enten får en toppspiss de neste ti årene, om de ønsker det. Alternativt, hvis det ikke helt fungerer, så kan han trolig selges videre for en meget akseptabel sum om noen år.

goncaloramos260722

Det skal sies at Benfica ikke spilte noen stor kamp. De slet med å få kontroll over Porto, selv om de spilte hjemme. Sånn sett er det kanskje lite urettferdig å dømme Ramos etter denne kampen.

Han fremstår som en utpreget target man, men uten den omfattende spisskompetansen som man gjerne gir i vurderingene om Kane og Osimhen.

Så er prisene for spisser som scorer helt ville for tiden, men for 100 millioner eller mer så skal man jo gjerne ha noe virkelig ekstraordinært. Sånn sett så virker Ramos umiddelbart veldig mye mindre trygt enn Kane og Osimhen.

Til slutt

Jeg la egentlig mer merke til Porto-keeper Diogo Costa, som også jevnlig nevnes som en mulig erstatter for David de Gea i United-buret.

Det var ikke fordi han endte med et selvmål eller fordi han gjorde så mange spektakulære redninger (Benfica skapte ikke nok), men fordi han rett og slett var bunnsolid og hundre prosent trygg i alt han foretok seg.

costadio

Uansett situasjon – om det var en avslutning som måtte reddes ved å kaste seg i hjørnet, en duell med en spiss helt på tampen av kampen hvor en feil ville vært skjebnesvanger eller et utspill med beina – det var ikke tegn til å se at han ble stresset eller usikker. Og det på bortebane mot den store rivalen, på ledelse 2-1, hvor et 2-2-mål nok ville betydd at Porto var sjanseløse i gullkampen (nå ligger de «bare» sju poeng bak).

Så skal det sies at Porto ikke var i nærheten av å være like ekstreme som United i det å spille seg ut bakfra, men det slo meg i noen sekunder at en keeper med den selvtilliten – og tilhørende kvalitet i ulike situasjoner – var det veldig, veldig lett å like. I alle fall fredag.

Powered by Labrador CMS