– Glazers må ut. De har tjent nok på United nå

Publisert Sist oppdatert

Manchester United Supporters Trust, MUST, er supportergrupperingen som leder an i kampen for endring i United – og engelsk fotball.

Det er riktignok andre grupperinger som protesterer sterkere, men det er MUST som har stemmen som United og eierne lytter til.

Det er også MUST på Uniteds side som lyttes til hos den britiske regjeringen.

Ett av de mest sentrale kravene fra MUST til eierne er en ny aksjeordning der United-supportere kan kjøpe aksjer i klubben med lik stemmerett som aksjene Glazers sitter på.

Vil samle supporterne for aksjekjøp

Men hvordan vil det fungere?

United.no tok en prat med MUSTs Ian Stirling etter Joel Glazers åpne brev til supporterne fredag ettermiddag.

– Hva innebærer denne nye aksjeordningen dere krever?

– Det handler om at supporterne skal få eierandeler i United.

– Supportere, uansett om de vil dytte inn mye eller bare litt penger, må få den sjansen.

– Ja, det krever at Glazers gir opp en stor andel av disse B-aksjene (med 10 stemmer per aksje), det krever at Glazer gjør om alle sine aksjer til én type aksje med lik stemmerett for hver aksje og det krever at Glazers aksepterer at de må selge seg ut, men det må til for at supporterne skal få kjøpe seg inn.

– Det ultimate målet er fortsatt å få til denne endringen slik at supporterne til slutt får en eierandel på 50+1.

– Lykkes vi med dette så vil det sikre klubben for fremtiden. Det vil beskytte klubben, sier Stirling.

MUST er klare på at Glazers altså må gjøre om det som er B-aksjer (10 stemmer per aksje, som Glazer ruger på) og A-aksjer (1 stemme per aksje, som Glazer nå selger for profitt) til én enkelt aksjetype med lik stemmerett per aksje.

LES OGSÅ: (+) MUST-leder Duncan Drasdo etter 15 år med Glazer

Deretter må de si seg villig til å selge seg ned eller ut slik at supporterne kan overta.

Manchester United v Liverpool - Premier League

– Men er det realistisk?

– Det å omgjøre B- og A-aksjene til én aksjetype er en teknikalitet.

– Nå er også tiden kommet for dem til å lytte til fansen. Nå er tiden kommet for at de må gå. Det er tid for endring. De har tjent nok penger på United allerede.

– Vi har allerede snakket med klubben om vårt «share scheme» i 18 måneder. Det innebærer at supportere som kunne være interessert i å kjøpe aksjer registrerer seg hos oss, vi får Glazers til å legge aksjene ut for salg og så kjøper vi aksjene på vegne av fansen.

– Dette er den eneste veien videre

– På den måten vil vi også kunne øke sjansene for å lykkes med dette i et aksjemarked som jo er åpent for alle når ting skal selges. Hvis vi får vår aksjeordning på plass så tror jeg vi har en god mulighet til å lykkes med det, sier han – og understreker at verden nå er mindre enn den bare var for 20 og 30 og ikke minst 40 år siden.

– Jeg snakker for eksempel med deg i Norge nå.

– Det er så lett for alle, uansett hvor i verden man holder til, å nå være United, å stå sammen. Vi ønsker at alle supporterne som ønsker endring, som kunne tenke seg å være en del av et supportereid United, registrerer seg hos oss slik at vi kan samle alle og sørge for at vi får kontroll over disse aksjene.

– Dette er den eneste veien fremover for å sikre et bedre eierskap.

– Så forstår vi at dette ikke kommer til å skje i morgen eller neste uke og kanskje heller ikke i løpet av de 12 neste månedene, men det er veien vi nå må inn på. Det er veien som på sikt kommer til å sørge for at vi supportere eier 50+1 i klubben, sier Stirling.

TO MUST-TOPPER: Ian Stirling (t.v) og Duncan Drasdo. Drasdo er den eneste som er fast ansatt i organisasjonen.

– Glazer skal være med på neste møte

Han forstår lett kynismen blant mange supportere etter Joel Glazers åpne brev fredag.

MUST skrev selv etter at brevet ble offentliggjort at det nå er handling – ikke ord – som betyr noe.

– Problemet er at de har vært tause i 16 år. Det snakkes om tillit, men tillit? Tilliten er om mulig under null. Derfor er skepsisen naturlig. De må følge opp ordene sine med handling, og det må skje raskt. Det er den eneste måten de kan overbevise fansen om at det finnes en bedre fremtid.

Stirling sier til united.no at Joel Glazer nå skal delta på det neste møtet med det mye omtalte fanforumet – et møte som skjer i slutten av mai, etter sesongen.

– Jeg regner med at det blir en del spørsmål på det møtet. Vi har på en måte 16 år vi må gjennom, og det blir et krav at han svarer for seg og så lover å levere. Det er nemlig Glazers – og eierne alene – som er ansvarlig for United de siste 16 årene. Det som har skjedd må de holdes til ansvar for.

Støtter fredfulle demonstrasjoner

Det er allerede varslet nye protester mot Glazers i forbindelse med torsdagens kamp mot Liverpool.

Manchester United v Liverpool - Premier League

– Vi støtter fredfulle demonstrasjoner. De er også fullt og helt lovlige. Så forstår vi at det kan koke over for noen, men det vi ber om er fredfulle protester. Det er viktig at vi som supportere blir respektert for det vi gjør, vi vil ikke miste den godviljen og vi trenger også regjeringen på vår side for å gå gjennomført endringer.

MUST skal nå forsikre seg om at medlemmene er samstemte om veien videre, samtidig som de jobber mot eierne, klubben, regjeringen og med andre supportergrupperinger.

– Det er mye som skjer nå. Det er ikke slik at vi nå bare setter oss ned for å vente på fanforum-møte med Joel Glazer.

– Det viktigste nå er likevel at vi supportere er United. Normalt, hvis du plasserer to United-supportere inn i samme rom, så er det eneste som er sikkert at du ender opp med en diskusjon og sterk uenighet om et eller annet, men på alt dette så føler jeg at vi alle i hele verden er United.

– Har du en melding til skandinaviske United-supportere?

– Bli medlem i MUST, ta del i de endringene som nå skjer. Vi vet hvor mye følelser dere har for United. Det er alltid fantastisk å møte dere i Manchester by eller på kamp. Støtt oss, hjelp oss.

– I løpet av kort tid vil vi også lansere denne aksjeordningen vi to har snakket om nå, og alle supportere over hele verden, ikke minst dere i Skandinavia, er velkommen til å bli med på dette – å bli med på det som kommer til å føre til en varig endring i United, sier Ian Stirling til united.no.

Vil du lese mer om MUST, bli ordentlig medlem eller gratis-medlem? Sjekk ut https://www.imust.org.uk/

LES OGSÅ: Slik har Glazers eierskap vært i United – har kostet United 1,6 milliarder pund

Powered by Labrador CMS