Slik kan du eie United

Lyst til å eie en liten del av Manchester United? Nå har du igjen sjansen – men regn ikke med å få pengene igjen.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble igjen Manchester United et børsnotert selskap, sju år etter at Glazer-familien tok selskapet av børsen etter å ha kjøpt opp klubben.

Det er bare rundt 10 prosent av klubben som er lagt ut på New York Stock Exchange, så selv om du skulle ha en drøy milliard kroner liggende ubrukt vil det bare rekke til 10 prosent av klubben som nå er verdsatt til 2,1 milliarder dollar.

Aksjene som er til salgs gir deg heller ingen sjanse til å stemme inn deg selv i styrerommet, om du skulle ønske det. Selv om Glazer har solgt 10 prosent av klubben, sitter familien fortsatt på rundt 98 prosent av stemmene på generalforsamlingen, og kan gjøre akkurat som de selv vil.

Men om du har lyst til å være aksjonær i Manchester United, uansett hva du måtte mene om eierskapet, har i alle fall børsnoteringen gitt deg den muligheten.

Slik går du fram:

1. Først må du ha minst 14 dollar tilgjengelig. Det er hva aksjen ble priset til første handledag. 2. Deretter må du finne en aksjemekler som handler på New York-børsen. Et enkelt søk på nett vil gi deg flere alternativer. 3. Sjekk kostnadene for de enkelte meklerne. Grensen for hvor lite du kan handle for, kan variere – og kostnadene er også vidt forskjellige. 4. Bli kunde hos den mekleren du ønsker å handle via. 5. Legg inn ordren om å kjøpe X antall MANU-aksjer (Uniteds aksjekode på New York Stock Exchange er MANU). Pass på at du setter en kjøpsgrense du er tilfreds med (maks kurs du er villig til å betale). 6. Hvis aksjen ikke blir kjøpt, må du sannsynligvis gjenta ordren for neste handledag (ordren kanselleres om det ikke var aksjer til salgs den dagen, eller prisen var høyere enn din grense). 7. Da er du eier av en eller flere Manchester United-aksjer! Det vil ikke finnes noen aksjonærbok du kan spørre etter, for å få utskrift over hvem som eier aksjer i klubben. Du kan ifølge Glazer heller ikke regne med noe utbytte. Men du kan i alle fall si at du eier Manchester United, og det er jo noe, det også. NB: Glazer har solgt aksjene de la ut for salg, og har tjent sine penger. Om du nå kjøper aksjer er det ikke Glazer eller United pengene går til, men den personen eller institusjonen som nå har overtatt aksjen.
Powered by Labrador CMS