Ryktet om et Glazer-salg til Saudi-Arabia kan nå legges dødt

Glazer-familien vil ikke kunne ha muligheten til å selge Manchester United til det saudiarabiske konsortiet om fondets oppkjøpsplaner i Newcastle blir en realitet.

Publisert Sist oppdatert

Premier League skal ha blitt informert om Saudi Public Investment Funds planer om å kjøpe 80 prosent av aksjene i Newcastle United, melder avisen Telegraph.

Det betyr at et oppkjøp av klubben for rundt 340 millioner pund trolig kan bli en realitet i løpet av relativt kort tid, forutsatt at nye eiere består Premier Leagues «Fit and Proper Person Test».

Har vært linket til United

Det samme konsortiet, ledet av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, har flere ganger blitt linket til et oppkjøp av aksjeposten til Glazer-familien i Manchester United.

Det ville i så fall medført en investering som trolig ville vært om lag ti ganger høyere enn det oppkjøpet av Newcastle vil ligge på.

EIERNE: Glazer-familien eier i dag de fleste aksjene i Manchester United. Det har de gjort siden 2005.

Til tross for gjentatte spekulasjoner i flere av de største avisene i Storbritannia, har særdeles troverdige og godt informerte kilder hele veien påpekt overfor united.no at slike planer ikke har forelagt. 

Etter det united.no tidligere har fått opplyst skal Glazer-familien imidlertid ha vært villig til å selge en aksjepost til de saudiarabiske investorene, vel å merke uten å gi fra seg kontrollen over klubben.

Premier League strengere enn UEFA

Dersom planene til den saudiarabiske gruppen om å kjøpe Newcastle blir en realitet, vil det overstige de 30 prosentene som trigger Premier Leagues «Fit and Proper Person Test» og i Premier Leagues reglement står det ettertrykkelig klart hva det innebærer med tanke på eierskap i andre klubber i England.

I kapittel F, paragraf 1, punkt 2 og 3 står det nemlig at en eier ikke vil oppfylle kriteriene til testen dersom; 

2) enten direkte eller indirekte er involvert i eller har makt til å bestemme eller påvirke driften og administreringen av en annen klubb (Premier League) eller en annen ligaklubb

og/eller

2) enten direkte eller indirekte har, eller anskaffer seg en betydelig eierinteresse i en klubb samtidig som vedkommende enten direkte eller indirekte har en aksjepost i en annen klubb.

Premier Leagues eget sett med regler er strengere enn UEFA sitt regelverk på dette området.

NEDTUR: Til venstre: Harry Maguire og Scott McTominay fortviler etter tapet mot West Ham i høst. Til høyre: Avram og Joel Glazer er de to som forvalter eierinteressene på vegne av Glazer-familien.

UEFAs regelverk gjør det klart at én og samme eier ikke eie mer enn 50 prosent av aksjene i to ulike klubber som deltar i UEFAs turneringer.

Det er imidlertid ingen begrensning på å eie to ulike sportsklubber som ikke er i konkurranse med hverandre.

Glazer-familien eier, i tillegg til Manchester United, det amerikanske fotballaget Tampa Bay Buccaneers.

Har solgt seg ned

Glazer-familien lyktes med å ta Manchester United på New York-børsen i 2012 da aksjene også ble delt inn i A- og B-aksjer.

De lukrative B-aksjene, som gir ti stemmer per aksje, er 100 prosent eid av Glazer-søsknene, og i det øyeblikk noen av dem ønsker å selge aksjene blir de automatisk omgjort til A-aksjer. 

SER TIL NEWCASTLE: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har lenge vært linket til et oppkjøp av Manchester United. Ny tyder alt på at han vil inn på eiersiden i Newcastle United i stedet.

I forrige årsrapport fra Manchester United kommer det frem at Glazer-familien kun eier 7,44 prosent av A-aksjene, men siden familien kontrollerer samtlige B-aksjer råder de over 97,07 prosent av stemmene i United.

Selv om det har vist seg at det ikke har vært hold i ryktene om et saudiarabisk-oppkjøp av Manchester United, forsvinner i det minste nå muligheten for at Manchester United kan få majoritetseiere fra Saudi-Arabia. 

Powered by Labrador CMS