«Glazers-samtalene som kan senke Ratcliffe-drømmen»

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld kom nyheten mange United-supportere har ventet på.

Milliardær Jim Ratcliffe, som har vokst opp like ved Old Trafford, ønsker å kjøpe seg inn i United. Det bekreftet en talsmann for milliardæren.

LES OGSÅ: Dette er Jim Ratcliffe

LES SAKEN: – Hvis Glazers vil selge er Jim definitivt en potensiell kjøper

Ratcliffe-utspillet kom etter at Bloomberg tidligere onsdag hadde meldt at Glazers-familien var åpne for å selge en mindre aksjepost i klubben.

Men det er skjær i sjøen som kan stanse drømmen om et United eid av en lokal milliardær som faktisk bryr seg om klubben, noe Supporterklubbens Bjarte Valen var inne på i sin kommentar om Ratcliffe-interessen sent onsdag kveld.

LES SAKEN: – Kan være en game changer i spillet om United

Allerede i samtaler med andre?

Det største skjæret er åpenbart Glazer-familien selv. Det andre er et amerikansk såkalt hedgefund, som heter Apollo Global Management.

Ifølge Daily Mail er Apollo allerede i eksklusive samtaler med Glazers-familien om et kjøp av den aksjeposten Ratcliffe meldte sin interesse for.

Apollo er et selskap som styrer verdier verdt mer enn 400 milliarder pund, og skal selv være verdsatt nærmere 30 milliarder pund. De har tidligere investert i blant annet Norwegian Cruise Line, da de var aktive i cruise-markedet.

De har over tid også samarbeidet med selskaper eid av de forente arabiske emirater.

Eier er Marc Rowan, som selv skal være verdt tre milliarder pund, altså cirka halvparten av det Ratcliffe skal sitte på.

Det store problemet for oss United-supportere er altså at dette er et hedge fund, noe som i utgangspunktet betyr at de er et selskap som søker høy avkastning på investeringene sine.

Det er derfor all grunn til å tro at de eventuelt går inn i United fordi de ser en mulighet til å tjene penger, ikke en mulighet til å skape et United som vi supportere drømmer om.

Siden dette selskapet allerede skal være i samtaler med Glazers så kan det argumenteres for at det akkurat nå er større sjanse for at det er disse og ikke Jim Ratcliffe som får kjøpe seg inn i United.

Det avhenger trolig av hva Glazer-familiens virkelige intensjoner er.

Vil ikke gi opp eierskapet

Det skal ifølge flere troverdige rapporter være uenighet innad i Glazer-familien om hva de skal gjøre med United, men ifølge de samme rapportene ønsker Joel og Avram Glazer fortsatt å beholde eierskapet i United.

Det er i så fall helt essensielt for veien videre, både for hva som sannsynligvis skjer, men også for hvilket ansvar det nå ligger på oss supportere.

Hvis det er tilfelle at Joel og Avram for alt i verden vil beholde United så vil de antakeligvis ikke ønske å selge til Ratcliffe – som jo sa at han gjerne vil kjøpe seg inn hvis det på sikt kan føre til en overtakelse.

Selger Glazers til Apollo, så vil det på mange måter bare være enda et steg på veien hvor Glazers selger seg ned, håver inn en haug med penger, men fortsatt sitter med kontrollen over United.

Det er det siste mange United-fans vil ønske.

Daily Mail skriver forresten at et eventuelt salg til Apollo trolig tidligst skjer i september.

Da virker det som om det bare er én sjanse for oss supportere frem til da – å være enda sterkere i vår fordømmelse av Glazers. Å vise det aktivt når man har sjansen til det.

Første sjanse, for dere som reiser på mandagens kamp mot Liverpool, blir å følge protest-toget fra Tollgate-puben til Trinity-statuen rett foran Old Trafford. Marsjen begynner klokka 19.00 lokal tid, én time før avspark.

Så er det en hashtag som går rundt om #emptyoldtrafford, men personlig har jeg større tro på ordentlig, koordinerte demonstrasjoner. Verken 1958-grupperingen eller MUST har heller stilt seg bak denne hashtaggen.

Det betyr, for meg, at mot Liverpool så handler det for de som bryr seg om dette å vise sin misnøye med Glazers før avspark, fra Tollgate til Trinity-statuen, før man går inn på Old Trafford for å vise sin støtte til laget – og blir med på eventuelle anti-Glazer-sanger der.

LES OGSÅ: Slik kan du protestere mot Glazers

Det gjenstår å se om sterkere supporter-demonstrasjoner og protester fremover faktisk kan føre til at også Joel og Avram Glazer kommer på andre tanker, og heller vil se på løsninger som kan ende med et konkret salg, til for eksempel Jim Ratcliffe.

Foreløpig er det dessverre lite som tyder på at Glazer-familien frykter protester og demonstrasjoner.

Det har de i alle fall brydd seg lite om til nå under eierskapet sitt, og da United-topp Richard Arnold ble smugfilmet under et møte med fans tidligere i sommer sa han følgende.

– Påvirker virkelig demonstrasjonene eierne? Dere husker hvordan det var i 2005. Presset som da var på eierne. Hvis dere vil tenke på det på den måten så er de knallharde. De er ikke redde for folk.

Så får vi se hva som eventuelt skjer hvis presset bare øker og øker og øker.

MER:

LES OGSÅ: Dette er Jim Ratcliffe

LES SAKEN: – Hvis Glazers vil selge er Jim definitivt en potensiell kjøper

LES SAKEN: – Kan være en game changer i spillet om United

Powered by Labrador CMS